• 26 Νοεμβρίου, 2019

Αναβίωσε ο προσκοπισμός στη Ν. Αγχίαλο

Αναβίωσε ο προσκοπισμός στη Ν. Αγχίαλο

“Μία φορά πρόσκοπος, για πάντα πρόσκοπος” αναφέρει μία γνωστή φράση και κάπως έτσι σκέφτηκαν ο Νίκος Πυργάνης και η Ελένη Μαστροπέτρου σε συζητήσεις τους το καλοκαίρι του 2019 σχολιάζοντας την απουσία του προσκοπισμού από τη Νέα Αγχίαλο εδώ και τριάντα χρόνια! Ύστερα από επαφές που είχαν με τους αρμόδιους φορείς, ίδρυσαν το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Νέας Αγχιάλου στις 22 Σεπτεμβρίου 2019.

Οι δύο προαναφερθέντες ήταν παλιοί πρόσκοποι, βαθμοφόροι που είχαν περάσει την ανάλογη εκπαίδευση. Το Σύστημα χωρίζεται σε τρεις ενότητες: την αγέλη λυκοπούλων για παιδιά 7 έως 11 ετών, την ομάδα προσκόπων για παιδιά 11 έως 15 ετών και την κοινότητα ανιχνευτών από 15 έως 18 ετών. Η Ελένη Μαστροπέτρου είναι αρχηγός στην αγέλη λυκοπούλων και ο Νίκος Πυργάνης στην ομάδα προσκόπων, ενώ η τρίτη ενότητα δεν υπάρχει ακόμη στο 1ο Σύστημα Ν. Αγχιάλου που ανήκει στην Περιφέρεια Μαγνησίας Προσκόπων. Υπαρχηγοί είναι οι Αλίκη Μπούτλα, Αγγελική Παυλοπούλου, Έλενα Κουτσούκου.

Στο σύντομο χρονικό διάστημα που έχει περάσει από την ίδρυση του Συστήματος, τις δράσεις ακολουθούν 15 “λυκόπουλα” και 15 πρόσκοποι. Αφού τα παιδιά συμπληρώσουν ένα μήνα τακτικής παρακολούθησης  των δράσεων, δίνουν την υπόσχεση του προσκόπου και παίρνουν την ανάλογη στολή. Το σορτσάκι είναι το ίδιο για όλους χρώματος μπλε αλλά ξεχωρίζει το πάνω μέρος της εμφάνισης: τα λυκόπουλα φορούν κίτρινο πουκάμισο, οι πρόσκοποι πράσινο, οι ανιχνευτές κόκκινο και οι βαθμοφόροι μπλε.

Οι δύο υπεύθυνοι του Συστήματος μίλησαν στο “Λαό του Αλμυρού” για αυτό το νέο εγχείρημα. Αρχικά η Ελένη Μαστροπέτρου ανέφερε: “Ο προσκοπισμός στη Νέα Αγχίαλο είχε μακρά παράδοση για πολλές δεκαετίες μέχρι το 1989. Εγώ και ο Νίκος ήμασταν παλιοί πρόσκοποι και μιλώντας το καλοκαίρι, αποφασίσαμε να αναβιώσουμε στην πόλη μας αυτή την εθελοντική κίνηση που προσφέρει τόσα πολλά σε κάθε άνθρωπο: πλούσιες εμπειρίες, συνεργασία, κοινωνικότητα, αλληλεγγύη, πολλές γνώσεις, ψυχαγωγία, κατασκηνώσεις στη φύση, αθλητισμό. Γυμνάζει σώμα και νου. Ο προσκοπισμός συνδυάζει τον εθελοντισμό με την ψυχαγωγία, οι πρόσκοποι έχουν αγάπη για τη φύση, ευαισθητοποίηση για το κοινωνικό σύνολο, αναπτύσσουν ταλέντα, ικανότητες, ηγεσία, ομαδικότητα, κάνουν εκδρομές και περίπου 200 δραστηριότητες”.
Από την πλευρά του ο Νίκος Πυργάνης συμπλήρωσε: “Τα παιδιά που συμμετέχουν στις δράσεις μας ασχολούνται με το προσκοπικό παιχνίδι, τραγούδι, τους κόμπους, εκπαιδεύονται σε συνθήκες επιβίωσης όπως σκηνές, κατασκηνώσεις, στον προσανατολισμό, κάνουν διάφορες κατασκευές, ενώ μία φορά το μήνα έχουμε εκδρομή στη φύση. Στο πρόγραμμα αργότερα θα είναι κάποια διήμερα αλλά και κατασκήνωση διάρκειας 7-10 ημερών. Στα άμεσα σχέδιά μας είναι το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Νέας Αγχιάλου να αποκτήσει μία δεκάκωπη βάρκα για κωπηλασία-ιστιοπλοΐα ώστε να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας στη θάλασσα, ενώ τα παιδιά μπορεί να ασχοληθούν με καγιάκ, παρα-πέντε, το flying fox στη Γορίτσα. Να αναφέρω για όσους ενδιαφέρονται πως οι δράσεις μας γίνονται κάθε Κυριακή, στις 10:30 η αγέλη λυκοπούλων και στις 14:00 η ομάδα προσκόπων”. Αμφότεροι πρόσθεσαν ότι η προσωπική τους ενασχόληση έχει καθαρά εθελοντικό χαρακτήρα όπως άλλωστε ισχύει για όλους τους προσκόπους.

Μεγάλος στόχος η επιστροφή εκεί που γράφτηκε η ιστορία
Στη Μαγνησία υπήρχαν δέκα “Συστήματα” κι αυτό της Νέας Αγχιάλου είναι το ενδέκατο. Αξίζει όμως να σημειωθεί πως στη συγκεκριμένη περιοχή ο προσκοπισμός έχει μεγάλη παράδοση. Σε φωτογραφίες της δεκαετίας του 1950 διακρίνονται τα γραφεία της Λέσχης Ναυτοπροσκόπων όπως λέγονταν τότε και τα οποία υπάρχουν μέχρι σήμερα. Πρόκειται για το κτήριο δίπλα στο ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ στο λιμανάκι Ν. Αγχιάλου που χρησιμοποιούνταν για αποδυτήρια αγώνων αλλά είναι εγκαταλελειμμένο εδώ και περίπου 25 χρόνια. Αυτό το κτήριο ανήκε στους Ναυτοπροσκόπους οι οποίοι σε συνεργασία με το Δήμο Βόλου, φιλοδοξούν να το ανακατασκευάσουν ώστε να επιστρέψουν σύντομα εκεί όπου γράφτηκε η ιστορία της εθελοντικής κίνησης. Μία τέτοια προοπτική σίγουρα θα βελτιώσει κατά πολύ τις συνθήκες του Συστήματος, το οποίο μέχρι να συμβεί αυτό, στεγάζεται στην οδό Χρ. Ευλογημένου 6 (κοντά στον κυκλικό κόμβο στην παραλία Ν. Αγχιάλου, τηλ. Επικοινωνίας 6946034345).

 


Σχετικά Άρθρα

Τοποθέτηση ταρτάν και εργασίες στο Στάδιο Αλμυρού

Τοποθέτηση ταρτάν και εργασίες στο Στάδιο Αλμυρού

Ο Δήμος Αλμυρού με Δελτίο Τύπου του ενημερώνει ότι ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες για την τοποθέτηση…
Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…