- 8 Νοεμβρίου, 2019
Παρέμβαση Αθ. Λιούπη για την έξαρση του δάκου προς το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης
Με αφορμή διαμαρτυρίες ελαιοπαραγωγών για έξαρση του δάκου για δεύτερη χρονιά, αλλά και δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο, για προβλήματα στις ελαιοκαλλιέργειες, ο Βουλευτής Ν. Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανάσιος Λιούπης αναμένει απάντηση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στα ερωτήματα α) για την δυνατότητα επέκτασης πιλοτικού προγράμματος για έλεγχο των πληθυσμών του δάκου στην περιοχή της Μαγνησίας ή εφαρμογή νέου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και β) εάν υπάρχει δυνατότητα αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών για το έτος 2018 από πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ).
Μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής επισημαίνει στην ερώτησή του ότι καλλιεργούνται 230.500 στρέμματα με ελιές στο Νομό Μαγνησίας, ενώ σημαντικό ποσοστό καταλαμβάνει τόσο η Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) “Κονσερβολιά Πηλίου-Βόλου”, όσο βιολογικής καλλιέργειας ελαιοπερίβολα , ενώ σε ορισμένες περιοχές της Μαγνησίας (Νότιο Πήλιο, Σούρπη-Πτελεό κ.α. ) η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί μονοκαλλιέργεια.
Στις περιοχές αυτές -όπως και σε όλες τις ελαιοκομικές περιοχές της χώρας- εφαρμόζεται για τον έλεγχο των πληθυσμών του δάκου -έναν από τους συνηθέστερους εχθρούς της ελιάς- το εθνικό πρόγραμμα δακοκτονίας από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας, το οποίο κατά την άποψη του βουλευτή πρέπει να εκσυγχρονιστεί.
Στην περσινή καλλιεργητική περίοδο (του έτους 2018) τα προβλήματα από την έξαρση του πληθυσμού του δάκου ήταν μη αναστρέψιμα, με αποτέλεσμα η παραγωγή να καταστραφεί στο μεγαλύτερο μέρος της και οι παραγωγοί να οδηγηθούν σε οικονομική καταστροφή. Το πρόβλημα είχε συνολικά πολύ σημαντικές εθνικές συνέπειες, με αποτέλεσμα την επίμαχη περίοδο να κατατεθούν 45 ερωτήσεις από Βουλευτές σχετικές με το πρόγραμμα δακοκτονίας.
Όπως είναι γνωστό, οι ανωτέρω ζημιές δύνανται -υπό προϋποθέσεις- να ενταχθούν σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ), αρμοδιότητας ΠΣΕΑ, όταν η ζημία οφείλεται σε θεομηνίες ή δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Επίσης, η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υποσχέθηκε στους τοπικούς ελαιοπαραγωγούς την κατάθεση σχετικού φακέλου στις αρμόδιες αρχές της Ε.Ε., με τον οποίο θα αιτείται αποζημιώσεις περί των 30 εκατομμυρίων ευρώ για αναπλήρωση εισοδήματος των παραγωγών λόγω μείωσης της παραγωγής ελαιολάδου (την τελευταία τριετία εξαιτίας της κλιματική αλλαγής και του δάκου).
Επιπλέον, είναι γνωστό, ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χρηματοδοτεί πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής νέων τεχνολογιών για την παρακολούθηση και έλεγχο των πληθυσμών του δάκου, διάρκειας 2 ετών σε διάφορες ελαιοκομικές περιοχές της Ελλάδας ‘NT4D’ με συντονιστή τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου και εταίρους το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, το Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών του ΤΕΙ Κρήτης, την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κρήτης, τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειακών ενοτήτων Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Λέσβου, Σάμου, Φωκίδας και Κυπαρισσίας.
Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι η βελτιστοποίηση των ενεργειών των άμεσα εμπλεκομένων στη δακοκτονία, ώστε με τη χρήση νέων ευφυών τεχνολογιών να έχουμε αξιόπιστη εφαρμογή του εθνικού προγράμματος δακοκτονίας και καλύτερης ποιότητας παραγόμενο προϊόν στις ελαιοκομικές περιοχές, γεγονός που συνάδει απόλυτα με την πολιτική που διακήρυσσε η παράταξή μας προεκλογικά και εσείς ως αρμόδιος Υπουργός, για τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα.