- 31 Δεκεμβρίου, 2018
Ελλείψεις σε Κέντρα Υγείας της Επαρχίας καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ – Διαψεύδει ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αλμυρού
Πέντε χρόνια ορφανή η θέση παιδιάτρου – Μόνο τρεις μέρες λειτουργεί το ακτινολογικό
Τις ελλείψεις σε 50 Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου ανά τη χώρα καταγράφει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), σε σχετική έρευνά της.
Τραγικές ελλείψεις ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, ανύπαρκτα εργαστήρια ακόμη και για την πιο απλή εξέταση καθώς και τραγικές ελλείψεις σε πληρώματα ασθενοφόρων, αποτυπώνονται στην έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ. Τα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας, συγκαταλέγονται μεταξύ των 50 δομών, που σύμφωνα με την έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ κυριαρχεί η υποστελέχωση και οι ελλείψεις, παρότι, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση βρίσκονται «σε περιοχές-χειμερινά τουριστικά θέρετρα με μεγάλη επισκεψιμότητα κατά την εορταστική περίοδο».
Επισημαίνει ότι ««βαπτίζουν οικογενειακό γιατρό τους λειψούς γιατρούς των Κέντρων Υγείας» τονίζοντας ότι για «έναν ολόκληρο δήμο 5.000 κατοίκων υπάρχει ένας γιατρός ο οποίος βρίσκεται εκεί ένα πρωινό την εβδομάδα».
Τα Κέντρα Υγείας στη Μαγνησία
Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες νωρίτερα, στα περισσότερα Κέντρα Υγείας στη Μαγνησία, δεν λειτουργεί το Μικροβιολογικό τμήμα, ενώ παρουσιάζονται μονίμως ελλείψεις σε παιδιάτρους. Παράλληλα, παρατηρούνται κενές θέσεις και στα πληρώματα των ασθενοφόρων.
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:
«Κ.Υ. ΑΛΜΥΡΟΥ: Γίνονται μόνο βιοχημικά. Δεν έχει καθόλου παιδίατρο. Πληρώματα ασθενοφόρων λειψά 4 μόνιμοι και 1 απόσπαση από ΕΚΑΒ. Δεν καλύπτονται οι βάρδιες. Το ασθενοφόρο είναι δωρεά ενός εργοστασίου της περιοχής. 1 συντηρητής.
Κ.Υ ΑΡΓΑΛΑΣΤΗΣ: Μικροβιολογικό δεν έχει καθόλου. Μία παιδίατρος που δεν φθάνει. Η 2η θέση παιδίατρος του Κ.Υ. καλύφθηκε μέσα στο 2016. Τώρα η 2ης παιδίατρος βρίσκεται με μετακίνηση στο ΓΝ Βόλου. Πληρώματα ασθενοφόρων λειψά 1 μόνιμος, 1 Επικουρικός και 2 συμβασιούχοι ΟΑΕΔ. Δεν καλύπτονται οι βάρδιες. Κανένας συντηρητής. Χωρίς Διοικητικό υπάλληλο από το 2012. 1 Διοικητικός υπάλληλος με πρόγραμμα ΟΑΕΔ.
Κ.Υ. ΖΑΓΟΡΑΣ: Μικροβιολογικό δεν έχει καθόλου. Δεν έχει παιδίατρο. Πληρώματα ασθενοφόρων λειψά μόνιμοι και 1 επικουρικός. Δεν καλύπτονται οι βάρδιες. Κανένας συντηρητής. Δεν έχει Διοικητικό υπάλληλο.
Κ.Υ. ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ: Μικροβιολογικό δεν έχει καθόλου. Δεν έχει καθόλου παιδίατρο. Έχει οδοντίατρο δύο φορές την εβδομάδα με μετακίνηση. Πληρώματα ασθενοφόρου λειψά 2 και 1 με απόσπαση από ΕΚΑΒ η οποία δουλεύει πλήρωμα και δεν καλύπτει βάρδια. Δεν καλύπτονται οι βάρδιες. Έγινε δωρεά ενός καινούργιου ασθενοφόρου από επιχείρηση της περιοχής. Ένας συντηρητής.
Κ.Υ. ΣΚΙΑΘΟΥ: Γίνονται μόνο βιοχημικά. Ελλείψεις προσωπικού. Υπηρετούν 2 Γ. Ιατροί, 1 αποσπασμένος, 3 Αγροτικοί και 1 Παιδίατρος, μία Μαία με συνυπηρέτηση, 2 Νοσηλεύτριες ΔΕ μέσω προγράμματος ΟΑΕΔ και μία Επισκέπτρια Υγείας με μετακίνηση. Ακτινολογικό δεν λειτουργεί καθόλου. Ακτινολογικό λόγω μη ανανέωσης σύμβασης της ιατρού στο ΚΥ Βελεστίνου από 1/1/2019 δε θα λειτουργήσει. Πληρώματα ασθενοφόρου 1 Επικουρικός και το προηγούμενο διάστημα πήρα 1 Επικουρικό ακόμα. Πολλές βάρδιες ακάλυπτες. Κανένας συντηρητής.
Κ.Υ. ΣΚΟΠΕΛΟΥ: Μικροβιολογικό δεν λειτουργεί καθόλου. Δεν έχει παιδίατρο. Υπηρετεί μόνο 1 Γ. Ιατρός και 4 αγροτικοί. Από τις 5 οργανικές θέσεις του ΚΥ Σκοπέλου, Γ. Ιατρών και Παθολόγων είναι καλυμμένοι μόνο η μία, αυτή του Διευθυντού. Δεν υπάρχει Ακτινολογικό στη Σκόπελο προς το παρόν, λόγω μετακίνησης του υπαλλήλου. Μετακινείται από Αλόννησο… η συμβασιούχος. Πληρώματα ασθενοφόρων 3 μόνιμοι 1 Επικουρικός. Δεν καλύπτονται οι βάρδιες. Κανένας συντηρητής. Δεν έχει Διοικητικό υπάλληλο.
Κ.Υ. ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ: Δεν έχει καθόλου παιδίατρο. Στον οργανισμό υπάρχει θέση 1 Γεν. Ιατρού, 1 παιδιάτρου και 1 οδοντιάτρου. Είναι όλες κενές. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο 1 αγροτικός ιατρός και 1 οπλίτης. Επίσης υπάρχει 1 θέση Νοσηλευτικής μέσω ΟΑΕΔ. 1 θέση ΔΕ Χειριστών Εμφανιστών, 1 θέση ΔΕ Οδηγών. Μετακίνηση από άλλα Κ.Υ. ιατρού Γ. Ιατρικής.
Επίσης όλα τα Περιφερειακά Ιατρεία όλων των Κ.Υ. της Περιφέρειας Ν. Μαγνησίας είναι καλυμμένα με αγροτικούς ιατρούς ή Γ. Ιατρούς Επιμ. Β’ . Μεγάλο πρόβλημα με τη μη ανανέωση των συμβάσεων στους ιατρούς από 1/1/2019».
Η κατάσταση στον Αλμυρό
Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ επικοινωνήσαμε με τον Διευθυντή του Κ.Υ Αλμυρού κ. Παναγιώτη Γεωργιάδη ο οποίος δήλωσε σχετικά με την λειτουργία του Κ.Υ.: «Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αλμυρού, μπορεί να χαρακτηριστεί εύρυθμη. Αυτή τη στιγμή απασχολούνται 12 γιατροί. Τρεις γενικοί ιατροί βρίσκονται καθημερινά στο Κ.Υ., ενώ διαθέτουμε χειρούργο, οδοντίατρο και μικροβιολόγο, μετά την προκήρυξη του Σεπτεμβρίου. Συνολικά έντεκα νοσηλεύτριες, τρεις επισκέπτριες υγείας, τρεις μαίες και δύο κοινωνικοί λειτουργοί απαρτίζουν το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό. Οι βάρδιες καλύπτονται 24 ώρες το 24ωρο. Όσον αφορά το προσωπικό που καλύπτει τις ανάγκες της διακομιδής με το ασθενοφόρο του Κέντρου, καλύπτονται όλες οι βάρδιες οδηγών, ενώ το ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό κάθε βάρδιάς καλύπτει το υπόλοιπο απαραίτητο πλήρωμα του ασθενοφόρου για κάθε περιστατικό. Όλα τα τμήματα για τα οποία έχουμε εξοπλισμό λειτουργούν κανονικά. Το ακτινολογικό βρίσκεται σε λειτουργία τρεις φορές την εβδομάδα, κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή.
Η έλλειψη παιδιάτρου, αποτελεί μείζον θέμα για εμάς. Η προκήρυξη δύο θέσεων για επικουρικούς παιδιάτρους, έγινε τουλάχιστον μια πενταετία νωρίτερα. Δυστυχώς, παρά το πέρασμα τόσων χρόνων ακόμη περιμένουμε. Η κάλυψη τουλάχιστον μιας θέσης παιδιάτρου είναι πάγιο αίτημα του Κ.Υ. Αλμυρού. Εδώ και χρόνια προσπαθούμε να καλυφθεί, αλλά δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση στο αίτημά μας. Είναι θετικό το γεγονός πως υπάρχουν ιδιώτες παιδίατροι στην περιοχή μας με τους οποίους συνεργαζόμαστε και συμβάλλουν κυρίως σε θέματα εμβολιασμών.
Ουσιαστικό πρόβλημα, αντιμετωπίζουμε και με την έλλειψη καθαριστριών. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια καθαρίστρια που καλείται να καλύψει περισσότερα από 1000 τ.μ. Σε τελευταία προκήρυξη, είχαν ανακοινωθεί δύο θέσεις για τετράωρες συμβάσεις. Δυστυχώς, δεν εμφανίστηκαν.
Σε γενικές γραμμές και παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες των δημοτών της περιοχής μας.»