• 31 Δεκεμβρίου, 2018

Βασιλόπιτα Πολίτικη – Συνταγή

Βασιλόπιτα Πολίτικη – Συνταγή

Πως θα μπορούσε να κλείσει διαφορετικά αυτός ο μαγειρικός χρόνος μας, χωρίς να μοιραστώ μαζί σας μία υπέροχη παραδοσιακή συνταγή Βασιλόπιτας φερμένη από την Πόλη. Αρώματα από μαχλέπι, μαστίχα και φρέσκια μαγιά, θα αρωματίσουν το σπίτι μας και θα προδιαθέσουν το νέο χρόνο να είναι πιο γλυκός και χαρούμενος.

Η πολίτικη βασιλόπιτα είναι ένα αφράτο τσουρέκι. Η επιτυχία της εξαρτάται από τη θερμοκρασία των υλικών κατά το πλάσιμο, και την ποιότητα του βουτύρου, που προστίθεται στο τέλος του ζυμώματος.

Υλικά (για ταψί διαμ. 30εκ.):

½ κιλό σκληρό αλεύρι ή αλεύρι για τσουρέκια

¾ φλυτζανιού ζάχαρη

3-4 αβγά (ανάλογα το μέγεθός τους)

35 γραμ. νωπή μαγιά

½ φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο λιωμένο

½ φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό γάλα

1 κουτ. σούπας μαχλέπι κοπανισμένο

½ κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη

1 πρέζα αλάτι

Για τη διακόσμηση:

1 κρόκο αβγού

Αμύγδαλα αποφλοιωμένα

Εκτέλεση:

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μία λεκάνη και προσθέτουμε το μαχλέπι, τη μαστίχα και το αλάτι. Ρίχνουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα μέχρι να διαλυθεί (προσοχή να μη καίει το γάλα διότι θα μας κάψει τη μαγιά και δεν θα ενεργοποιηθεί). Παίρνουμε ½ φλιτζάνι αλεύρι και το αναμιγνύομε με τη μαγιά. Φτιάχνουμε έτσι μία μαλακή ζύμη (προζύμι), τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει για ½ ώρα περίπου.

Κάνουμε μία λακκούβα στο υπόλοιπο αλεύρι και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αβγά χτυπημένα και το προζύμι μας. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε παίρνοντας λίγο λίγο το αλεύρι από τριγύρω μέχρι να ενσωματωθεί όλο το αλεύρι στα υγρά υλικά. Εάν η ζύμη είναι σκληρή, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ακόμη χλιαρό γάλα ή νερό.

Σκεπάζουμε τη ζύμη μας με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, να διπλασιαστεί σε όγκο για 2 ώρες περίπου.

Μόλις είναι έτοιμη η ζύμη την πατάμε με τα χέρια μας να ξεφουσκώσει και την τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί αφού πρώτα βάλουμε σε τυχαίο σημείο το φλουρί. Στη συνέχεια κάνουμε διάφορα σχέδια με τα αμύγδαλα (στην Πόλη τα κεντρικό σχέδιο της Βασιλόπιτας ήταν ο σταυρός). Χτυπάμε τον κρόκο του αβγού με λίγο νερό και με τη βοήθεια ενός πινέλου αλείφουμε την επιφάνεια της βασιλόπιτας. Την ψήνουμε σε προ-θερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, έως να ροδίσει καλά. Η πολίτικη Βασιλόπιτά μας είναι έτοιμη να καλωσορίσει το νέο έτος.

 Μυστικά της συνταγής:

Για να φουσκώσει πιο γρήγορα η ζύμη μας, βάζουμε το ταψί επάνω στην κουζίνα.

  1. Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Η θερμοκρασία που θα αρχίσει να έχει εξωτερικά η κουζίνα, θα μας δώσει την κατάλληλη ζέστη που χρειάζεται να φουσκώσει η πίτα . Στην περίπτωση που ο φούρνος είναι χωριστά, τον ανάβουμε για 10 λεπτά, τον σβήνουμε και βάζουμε μέσα το ταψί μέχρι να φουσκώσει.
  2. Φροντίστε να την φτιάξετε από την προηγούμενη μέρα ή και 2 μέρες πριν. Όταν τραβήξει η πίτα είναι πολύ πιο νόστιμη από την ώρα που την ξεφουρνίζετε. Αυτό σας κάνει να γλυτώσετε λίγο από τον όγκο των υποχρεώσεων που έχετε για εκείνη την ημέρα.
  3. Εάν ξεχάσετε να βάλετε το κέρμα πριν το ψήσιμο δεν έγινε και τίποτα, το βάζετε από την κάτω μεριά της πίτας όταν ψηθεί.
  4. Μπορείτε να διακοσμήσετε τη Βασιλόπιτά σας με ότι επιθυμείτε (ζάχαρη άχνη, σουσάμι κτλ. κτλ.)

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω την εφημερίδα «Λαός του Αλμυρού» καθώς επίσης και το site “e-almyros.gr” που φιλοξένησε ένα χρόνο τώρα τις συνταγές μου στη στήλη της μαγειρικής τους. Επίσης θα ήθελα να πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στις κυρίες που στο δρόμο μου λέγανε το «μπράβο» τους. Όταν αυτό το «μπράβο το λένε γυναίκες που έχουν στο ενεργητικό τους πολλές ώρες μαγειρεύοντας για την οικογένεια τους τότε το λιγότερο που μπορώ να νιώσω είναι «τιμή». Να έχουμε όλοι μία νέα χρονιά γεμάτη υγεία, χαμόγελα και λίγο περισσότερη τύχη.

Σας ευχαριστώ

Μποτού Λουΐζα Μαρία


Σχετικά Άρθρα

Βίντεο και εικόνες από τη γιορτή του αθλητισμού στο Κουρί

Βίντεο και εικόνες από τη γιορτή του αθλητισμού στο Κουρί

Ο 8ος λαϊκός αγώνας δρόμου στο δάσος Κουρί πέρασε στην ιστορία και στέφθηκε με επιτυχία καθώς…
2ο Γυμνάσιο Αλμυρού: Καινοτόμες πρακτικές στην εκπαίδευση – Οι εργασίες

2ο Γυμνάσιο Αλμυρού: Καινοτόμες πρακτικές στην εκπαίδευση – Οι εργασίες

Πραγματοποιήθηκε στο χώρο του 2ου  Γυμνασίου Αλμυρού από την Πέμπτη 23/05/2024 και μέχρι  την Τρίτη 28/05/2024…
Συμμετοχή του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αλμυρού στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Συμμετοχή του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αλμυρού στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρα Μουσείων, το θέμα του οποίου ήταν φέτος «Μουσεία για…