- 26 Οκτωβρίου, 2018
Χαλβάς Αλμυρού (τύπου Φαρσάλων) – Συνταγή
Χαλβάς σαπουνέ (τύπου Φαρσάλων), ο γνωστός χαλβάς που συναντούμε στα πανηγύρια. Αλήθεια, ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί πρέπει να απολαμβάνουμε αυτό το εξαιρετικό γλύκισμα μόνο περιστασιακά από πάγκους παζαριών, ενώ μπορούμε να το βρούμε όλο το χρόνο, στο κέντρο του Αλμυρού.
Δεν ξέρω στη δική σας οικογένεια πως μοιράζετε τις απολαύσεις αυτού του γλυκού, αλλά στην δική μου οι μισοί τρώμε την κρούστα της καραμέλας και οι άλλοι μισοί την καρδιά του.
Υλικά:
1 φλυτζ. τσαγιού ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο (όχι γεμάτο)
2 φλυτζ. τσαγιού νισεστέ ή κορν Φλάουερ
3 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
4 φλυτζ. τσαγιού νερό
200 γρ. αμύγδαλα ολόκληρα χωρίς φλούδα
1 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη (για την καραμέλα)
Εκτέλεση
Αρχικά καβουρντίζουμε τα αμύγδαλα στο φούρνο, ανακατεύοντάς τα συνεχώς μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα από όλες τις πλευρές τους. Έπειτα σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ένα φλιτζάνι ζάχαρη, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα συνεχώς μέχρι η ζάχαρη να λιώσει και να πάρει ένα σκούρο χρώμα. Χρειάζεται λίγο προσοχή διότι θέλουμε να πάρει ένα κόκκινο κεραμιδί χρώμα η ζάχαρή μας χωρίς όμως να πικρίσει. Εν τω μεταξύ σε μία λεκάνη ανακατεύουμε το λάδι, τον νισεστέ, τη ζάχαρη και το νερό καλά με ένα σύρμα μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα. Το μείγμα αυτό καλό είναι να το περάσουμε από σίτα ώστε να διαλυθούν οι τυχόν σβόλοι που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί. Μόλις η καραμέλα είναι έτοιμη ρίχνουμε το μείγμα με το νισεστέ στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει και να απορροφηθούν τα υγρά του. Δεν ανησυχήσουμε όταν δούμε ότι η καραμέλα έχει κάνει σβώλους. Ανακατεύοντας θα ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Τέλος, ρίχνουμε τα καβουρντισμένα αμύγδαλα αφού πρώτα τα πασπαλίσουμε με λίγο νισεστέ και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το χαλβά σε ένα πυρέξ ή ταψί (περίπου 28 εκ.) και πασπαλίζουμε την επιφάνεια του γλυκού μας με ζάχαρη. Ανάβουμε τον φούρνο στο γκριλ και ψήνουμε στην πάνω σχάρα μέχρι να κάνει την κρούστα που θέλουμε. Όταν τον βγάλουμε από το φούρνο ρίχνουμε στην επιφάνεια του χαλβά μας κανέλα.
Μυστικά:
- Αντί για κανέλα μπορούμε να αρωματίσουμε με βανίλια ή μαστίχα. Τότε θα την βάλουμε στο διάλυμα του κορν Φλάουερ.
- Σας έδωσα την νηστήσιμη εκδοχή του χαλβά. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το λάδι με καθαρό βούτυρο. Να είστε σίγουροι ότι θα απογειωθεί η γεύση του.
- Όταν ρίχνουμε το μείγμα με το νισεστέ στην κατσαρόλα η καραμέλα θα γίνει μια μάζα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και σιγά σιγά πάλι θα γίνει ρευστή.
Αφήνουμε τον χαλβά μας να χλιαρήνει πριν τον κόψουμε και…όποιος πρόλαβε να φάει, πρόλαβε! Υπαίτια δεν θα είμαι εγώ αλλά…ο διπλανός σας!!!
Απολαύστε τον!