• 2 Μαΐου, 2018

Λουκουμάδες παραλίας – συνταγή

Λουκουμάδες παραλίας – συνταγή

Εκπληκτικοί λουκουμάδες που λατρεύουν όλοι. Αφράτοι σαν αυτούς που πουλάνε στις παραλίες αλλά πολύ πιο νόστιμοι και γευστικοί από τους τυποποιημένους. Τέλειο σνακ για τα παιδιά στο σχολείο, για την εκδρομή, για τα παιδικά πάρτι αλλά και για τη δουλειά, γιατί και οι εργαζόμενοι έχουν ψυχή!

 

Υλικά (για 25-30 τεμάχια):

2 φλυτζάνια χλιαρό γάλα

2 φακελάκια μαγιά (8γρ.)

2 κουτ. σούπας ζάχαρη

1 κουτ. γλυκού κοφτό αλάτι

125 γρ. βιτάμ ή λάδι

750γρ. περίπου αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)

Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα

Ζάχαρη ή σοκολάτα για το γαρνίρισμα

 

Εκτέλεση:

Διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό γάλα μαζί με τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά έως να αφρίσει η μαγιά. Ρίχνουμε το βιτάμ λιωμένο, το αλάτι και το αλεύρι σιγά σιγά  και ανακατεύομε μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακιά και ελαστική που να μην κολλάει. Την σκεπάζουμε να ηρεμίσει λίγο και την ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια σε φύλλο πάχους 8 χιλιοστών. Κόβουμε με ένα ποτήρι δίσκους – κύκλους. Με ένα βιδωτό καπάκι μπουκαλιού (νερού) αφαιρούμε μικρούς δίσκους από το κέντρο του κύκλου για να γίνουν σαν δαχτυλίδια παίρνοντας πλέον το σχήμα του λουκουμά. Τοποθετούμε τα δαχτυλίδια σε αλευρωμένη επιφάνεια (πετσέτα ή λαδόκολλα), τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο. Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι ροδίζοντάς τα ελαφριά και από τις δύο πλευρές. Μετά όμως χαμηλώνουμε πολύ χαμηλά την θερμοκρασία, για να ψηθούν μέσα και να μην καούν απ’ έξω.  Τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να φύγει το πολύ λάδι. Όσο είναι ζεστά τα βουτάμε σε γλάσο σοκολάτας ή ζάχαρης άχνης ή σε ζάχαρη.

 

 

 

Μυστικά συνταγής:

  1. Γίνονται τόσο αφράτοι και νόστιμοι και ειδικά εάν τους φτιάξετε με επικάλυψη σοκολάτας διατηρούν τη λαχταριστή υφή τους και τις επόμενες 2 μέρες.
  2. Εάν επιθυμείτε μπορείτε να τους κάνετε γεμιστούς με μαρμελάδα της επιλογής σας ή με σοκολάτα. Αυτή η διαδικασία προϋποθέτει να έχετε τον ειδικό μικρό κορνέ ώστε αφού κρυώσουν να τους γεμίζετε τρυπώντας στους σε διάφορα σημεία περιμετρικά.
  3. Με το ίδιο ζυμάρι μπορείτε να φτιάξετε και υπέροχα πιροσκί.

Απολαύστε τους με το καφεδάκι σας ή με ρόφημα γλυκιάς σοκολάτας.