- 31 Ιανουαρίου, 2018
Μοσχάρι με λαχανικά στάμνας – Συνταγή
Σε αυτή τη στήλη μαγειρικής θα βρείτε συνταγές απλές βασισμένες σε αγνά ΝΤΟΠΙΑ κυρίως προϊόντα. Είναι συνταγές δοκιμασμένες που αντέξανε στο πέρασμα του χρόνου αφού ταξίδεψαν από γενιά σε γενιά. Ελπίζω να τις απολαύσετε.
Μοσχάρι με λαχανικά στάμνας
Χρόνος προετοιμασίας: Μία ώρα (περίπου)
Ψήσιμο: 2 ώρες
Υλικά που θα χρειαστούμε για την παρασκευή 6 μερίδων φαγητού:
1200 γραμμ. μοσχαρίσιο κρέας (ζητήστε από τον κρεοπώλη σας σπάλα)
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
2-3 πατάτες (ανάλογα το μέγεθος τους)
1 μέτρια μελιτζάνα
2 μικρά κολοκυθάκια ή 1 μεγάλο
2 καρότα
1 καυτερή πιπερίτσα (προαιρετικά)
3 σκελίδες σκόρδο(ψιλοκομμένες)
2 φρέσκιες ντομάτες χοντροκομμένες ή ½ κουτ. ντοματάκι κονκασέ
5 μπαστούνια κεφαλοτύρι
½ ματσάκι δυόσμο και μαϊντανό
2 κουτ. Σούπας φρέσκο βούτυρο ή 1 φλυτζ. τσαγιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Πλένετε το κρέας, το σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και το κόβετε σε χοντρούς κύβους (εάν δεν μπορείτε, ζητήστε από τον κρεοπώλη σας να το κόψει).
Ζεσταίνετε το βούτυρο (ή το ελαιόλαδο), προσοχή εάν χρησιμοποιήσετε βούτυρο να μην σαν κάψει πολύ, και ρίχνετε το κρεμμύδι. Μόλις μαραθεί προσθέτετε και το κρέας. Αφού τσιγαριστεί και το κρέας, αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το δυόσμο και το μαϊντανό. Προσθέτετε λίγο ζεστό νερό και αφήνετε το κρέας να σιγοβράσει για περίπου 45 λεπτά της ώρας.
Στο μεταξύ καθαρίζετε, πλένετε και χοντρο-κόβετε όλα τα λαχανικά. Παίρνετε μία πήλινη γάστρα (στάμνα) ή αν δεν έχετε, κάποιο ταψί με καπάκι και ρίχνετε μέσα τα λαχανικά. Αλατοπιπερώνετε και από πάνω ρίχνετε το κρέας, μαζί με το ζωμό που το μαγειρέψατε. Κλείνετε το καπάκι και βάζετε τη γάστρα σε προθερμασμένο φούρνο. Ψήνετε το φαγητό σε χαμηλή θερμοκρασία για 1 και ½ ώρα περίπου. Καλό είναι να μην ανοιγοκλείνετε τον φούρνο κατά τη διάρκεια ψησίματος ώστε να μην αλλάζει η θερμοκρασία της γάστρας.
Όταν ψηθεί το φαγητό, βγάζετε τη γάστρα από το φούρνο και τοποθετείτε το κεφαλοτύρι από πάνω. Εάν δεν σας αρέσει σε ράβδους το κεφαλοτύρι το τρίβετε και το πασπαλίζετε από πάνω. Ξαναβάζετε τη γάστρα στο φούρνο για 20 λεπτά, χωρίς το καπάκι αυτή τη φορά ώστε να ροδίσει το φαγητό και να λιώσει το τυρί.
Μυστικά συνταγής: Προτιμήστε να αγοράσετε εξαιρετικής ποιότητας κρέας από τοπικά καταστήματα, ώστε το αποτέλεσμα να σας ανταμείψει.
Το φαγητό σερβίρεται ζεστό σε ρηχά πιάτα. Καλή σας όρεξη!