- 10 Μαΐου, 2017
ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 6-5-2017
Πιάσαμε το Μαγιόξυλο:
η Συμφωνία κλείνει.
Χαρούμενη η Κυβέρνηση
μοιράζει …βαζελίνη.
Κάτι μου λέει, απ’ όσα και ιδίοις όμμασι διαπίστωσα, ότι περισσότερο το γλεντήσατε την Πρωτομαγιά, παρά το Πάσχα. Αν κρίνω μάλιστα και από τις …φιλάρεσκες αναρτήσεις σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η όλη ατμόσφαιρα θύμιζε (Ελληνικότατα) το γνωστό «έξω ντέρτια και καημοί». Η πρώτη μέρα του Μαγιού (κατά τα άλλα, «απεργία και όχι αργία»), περισσότερο μύριζε τσίκνα από τα ψησίματα, παρά άνοιξη. Τέλος πάντων, χαλάλι σας… Να είσαστε πάντοτε γεροί και γερές και να καλοπερνάτε. Και, ψιτ… το νου σας… Το επόμενο τριήμερο αργίας «καιροφυλακτεί» υπέρ σας σε ένα μήνα περίπου, από 3 έως 5 Ιουνίου, του Αγίου Πνεύματος.
Περπάτησα το πρωί της Πρωτομαγιάς στο Κουρί… Καλά να …πάθω. Όσα αποκαρδιωτικά είδα εκεί, αν μη τι άλλο μου απέδειξαν, ότι δεν βάζουμε μυαλό με τίποτε. Κάθε φορά που γίνεται αυτός ο εορταστικός ορυμαγδός, όπου ο καθένας μπαίνει ανεξέλεγκτα στο Αισθητικό Δάσος και κάνει ό,τι του κατέβει, τρέμει η ψυχούλα μου. Λέτε να υπερβάλω; Μακάρι, να είναι έτσι…
Μια μεγάλη περίοδος αβεβαιότητας και ανησυχίας για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα τερματίζεται με την ολοκλήρωση της συμφωνίας Αθήνας – θεσμών, ύστερα από πολλές, πολλές, καθυστερήσεις, όπως σημειώνει ειδική ανάλυση της «Καθημερινής». Σύμφωνα με επιτελικά στελέχη τραπεζών η συμφωνία θα βοηθήσει το τραπεζικό σύστημα και κατ’ επέκταση την οικονομία να ανακτήσουν το βηματισμό τους μετά από ένα τετράμηνο αβεβαιότητας, με τις τράπεζες να δοκιμάζονται από νέες ισχυρές πιέσεις στις καταθέσεις, αλλά και στα «κόκκινα» δάνεια. Το μεγάλο ζητούμενο είναι το εάν και πόσο σύντομα η συμφωνία θα οδηγήσει σε ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QΕ) της ΕΚΤ, εξέλιξη που θα έχει μεγάλη ψυχολογική επίδραση, ενισχύοντας αποφασιστικά την εμπιστοσύνη, προοπτική πολύ …αισιόδοξη. Ωστόσο η συμφωνία ανοίγει ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας για το σπάσιμο του φαύλου κύκλου της ύφεσης και της αβεβαιότητας και την επάνοδο της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά. Όμως, ακριβώς όπως έχει γίνει και τις προηγούμενες φορές, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν οδηγεί σε αυτόματη λύση των προβλημάτων της χώρας. Η έξοδος από την κρίση περνά μόνο μέσα από την υλοποίηση όλων αυτών που συμφωνούμε να κάνουμε, αλλά δεν υλοποιούμε: μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις και μια δημόσια διοίκηση πιο φιλική στις επενδύσεις και το επιχειρείν. Έτσι το κλειδί για το αν αυτή τη φορά κάτι αλλάξει, ώστε η χώρα, επιτέλους, να μπορέσει να φύγει προς τα εμπρός, είναι αν τη συμφωνία ακολουθήσει –γρήγορα και αποφασιστικά- η υλοποίηση των δεσμεύσεων και των μεταρρυθμίσεων. Δηλαδή, αυτό που δεν έχει συμβεί από το 2010 μέχρι σήμερα.
Καλά όλα αυτά, με τις τράπεζες και το επειχειρείν, ακόμη κι αν φτάσουμε (αν ευτυχήσουμε, δηλαδή) να δούμε να υλοποιούνται τα παραπάνω. Αλλά ο φτωχός λαουτζίκος (τον οποίο περιμένουν σε λίγο νέες περικοπές συντάξεων και νέες φορολογήσεις, νέα λουκέτα στον ιδιωτικό τομέα και νέες «τακτοποιήσεις ημετέρων» στο Δημόσιο), πότε θ’ αρχίσει να συνέρχεται και να σηκώνει κεφάλι; Πότε θα σταματήσει η φτωχοποίησή του κοσμάκη και πότε θα γελάσει το χειλάκι του;
Πικρές αλήθειες επισημαίνει, εξ άλλου, σε κύριο άρθρο του το «Βήμα» μετά την ανακοίνωση επίτευξης ενδιάμεσης συμφωνίας με τους δανειστές. Χρειάστηκαν -τονίζει- τουλάχιστον τέσσερις κύκλοι άγονης διαπραγμάτευσης για να συνειδητοποιηθεί πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος, πέραν αυτού της αποδοχής του βάρους της χρεοκοπίας και της απόλυτης ευθύνης, για να προσεγγίσουμε τη λύση του δράματος. Ο τελευταίος κύκλος είναι αυτός του κ. Τσίπρα. Το καλοκαίρι του 2015 έσβησαν οι αυταπάτες και οι ψευδαισθήσεις που έτρεφε και υποχρεώθηκε σε πλήρη αναδίπλωση. Αλλά και πάλι χρειάστηκε να διέλθει Συμπληγάδες προκειμένου να αντιληφθεί πλήρως, ότι για να ξεμπλέξει η χώρα από τη μακρά οικονομική κρίση θα πρέπει να αναλάβει όλο το βάρος των υποχρεώσεων. Ανεξαρτήτως πώς, ο Πρωθυπουργός ανέλαβε την ευθύνη και το πολιτικό κόστος που πηγάζει απ’ αυτή. Όλα τα στοιχεία και οι πληροφορίες βεβαιώνουν ότι πλέον προσεγγίζουμε το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης και ευελπιστούμε σε μια νέα, ευνοϊκότερη διευθέτηση του υπέρογκου ελληνικού χρέους. Συνδυαζόμενες οι παραπάνω εξελίξεις δύνανται να διαμορφώσουν συνθήκες σταθερότητας και εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία, τις μόνες ικανές να εγγυηθούν την έξοδο από την κρίση και την επιστροφή σε κύκλο ανάπτυξης και προόδου. Περιττό δε να σημειωθεί ότι η έξοδος από την κρίση αποτελεί πάνδημο αίτημα. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο και επειδή επτά χρόνια κρίσης είναι πάρα πολλά και απεδείχθησαν απολύτως εξαντλητικά για τη χώρα και τους πολίτες, είναι κρίσιμο να τελειώσουμε επιτέλους με αυτήν. Οφείλουν λοιπόν όλες οι δυνάμεις, όσες ολιγώρησαν και όσες υποεκτίμησαν το βάρος και τον χαρακτήρα της κρίσης, τουλάχιστον στην παρούσα τελευταία στροφή να μην εμποδίσουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Με την ελπίδα πάντα να διαμορφωθούν επιτέλους συνθήκες εξόδου από το σκοτεινό τούνελ και περιβάλλον οικοδόμησης ευκαιριών μιας νέας αρχής, ενός νέου ξεκινήματος. Η Ελλάδα έχει δυνατότητες και οι Έλληνες μπορούν. Είναι τέτοιο πια το μέγεθος της προσαρμογής, διαρθρωτικής και δημοσιονομικής, που η ανάκαμψη μπορεί να έλθει ανά πάσα στιγμή. Αρκεί οι πολιτικοί μας να μην κλωτσήσουν ακόμη μία φορά την καρδάρα με το γάλα.
Με διπλούς τιμοκαταλόγους υποδέχονται ολοένα και περισσότεροι επαγγελματίες τους πελάτες τους, προτείνοντας, ανοικτά, γενναία έκπτωση για όσους πληρώσουν τοις μετρητοίς, με χαρτονομίσματα. Ουσιαστικά, στην αγορά έχει επικρατήσει η πολιτική τού «διπλού νομίσματος», με το χρήμα στη φυσική μορφή του να αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη αξία, σε σχέση με το «ηλεκτρονικό», δηλαδή αυτό που διακινείται μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών ή από τραπεζικό λογαριασμό σε τραπεζικό λογαριασμό. Το νέο κύμα φοροδιαφυγής που πλήττει την αγορά έχει ήδη χτυπήσει τα φετινά φορολογικά έσοδα τόσο από τον ΦΠΑ όσο και από τον φόρο εισοδήματος. Το κίνητρο πλέον για τους επαγγελματίες να στρέψουν τους πελάτες τους στο μετρητό είναι πάρα πολύ ισχυρό, ειδικά μετά και τη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα. Σε μια απόδειξη ή σε ένα τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών αξίας 100 ευρώ, το ποσόν που θα πρέπει να αποδοθεί στο κράτος, είτε για τον ΦΠΑ είτε για τον φόρο εισοδήματος ή για τις ασφαλιστικές εισφορές, μπορεί να κυμαίνεται πλέον από 50 έως και… 80 ευρώ. Η λύση λοιπόν για ολοένα και περισσότερους είναι προφανής: καλύτερα να γίνει μοιρασιά του οφέλους από τη φοροδιαφυγή με τον πελάτη, παρά να αποδοθεί ολόκληρο το ποσόν στο Δημόσιο. Θα με ρωτήσετε: Και είναι σωστό κάτι τέτοιο; Σαφώς και όχι… Αλλά η ίδια η σκληρή αλήθεια της καθημερινότητας -στις τρελές εποχές μας- ψάχνει τρόπους επιβίωσης και …όποιος αντέξει.
Πέρα από το γεγονός ότι είχαμε δυστυχώς ένα θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα κοντά στα Χάνια, κυριολεκτικά «ξινή» βγήκε για χιλιάδες εκδρομείς η Πρωτομαγιάτικη βόλτα τους στο Πήλιο και ειδικότερα το μποτιλιάρισμα στην επιστροφή τους προς Βόλο. Υπάρχει και η εναλλακτική της πανέμορφης Νοτιοδυτικής Μαγνησίας, παίδες… Το θαλάσσιο μέτωπο της περιοχής μας, όπως και η Όθρυς.
Η Ελληνική Βιομηχανία Όπλων (ΕΛΒΟ) πουλήθηκε από την Κυβέρνησή μας με το …ελκυστικό ποσό των 10 εκατ. ευρώ. Για να καταλάβετε το μέγεθος, θυμίζουμε ότι μόνο ένα… «κανόνι» (και όχι ολόκληρη βιομηχανία), ο ποδοσφαιριστής Κώστας Μήτρογλου, πουλήθηκε στην Μπενφίκα με 12 εκατ. ευρώ.
Η Πρωτομαγιά, για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δεν είναι ούτε αργία ούτε απεργία… Είναι ΣΥΜΦΩΝΙΑ με τους δανειστές (με το συμπάθιο).
Μισθοί Λετονίας, φορολογία Ελβετίας, τιμές αγαθών Λονδίνου, Υγεία Σομαλίας, Παιδεία Ουγκάντας, δαπάνες εξοπλισμών ΗΠΑ. Τι άλλο θέλουμε, άραγε;
Κορίτσια (όλων των ηλικιών), αυτές οι περιπαθείς και λάγνες φωτογραφικές πόζες σας, που ανεβάζετε στο facebook, έχοντας μπροστά σας τα …παϊδάκια και τις …καβουροδαγκάνες των τσιπουράδικων, με τρελαίνουν (κυριολεκτικά και μεταφορικά).
Θα μου πείτε «και κάποια αγόρια δεν κάνουν το ίδιο;» Ναι, σύμφωνοι… Αλλά δεν έχουν μέικ απ, βαμμένα νύχια κτλ.
Καλό κι αυτό… Το δικαίωμα κάθε πολίτη να υπερασπίζεται την περιουσία του φαίνεται πως δεν είχαν ένας 55χρονος και ο 27χρονος γιος του στο Μεσολόγγι, καθώς ο πρώτος συνελήφθη, έπειτα από μήνυση …Αλβανού διαρρήκτη. Συγκεκριμένα, στο νοσοκομείο Μεσολογγίου μεταφέρθηκε σε κακή κατάσταση ένας 41χρονος Αλβανός, που υπέστη άγριο ξυλοδαρμό από τον 55χρονο και τον 27χρονο γιο του, όταν τον έπιασαν στα πράσα, τη στιγμή προσπαθούσε να διαρρήξει την αποθήκη του σπιτιού τους. Καταχωρώ την είδηση, σε μια περίοδο, που (ίσως λόγω καλοκαιριού) αρχίζουν να χαλαρώνουν τα μέτρα προστασίας στις περιουσίες μας και αυξάνουν τα κρούσματα διαρρήξεων και στην περιοχή μας.
Η αυτοπεποίθηση προκύπτει όχι απ το να έχεις πάντα δίκιο, αλλά απ το να μην φοβάσαι να έχεις άδικο.
Το να γιορτάζεις την εργατική Πρωτομαγιά σε μια χώρα που η ανεργία είναι στο 30% είναι σαν να γιορτάζεις την παγκόσμια ημέρα νερού στη Σαχάρα.
«Για να διδάξεις πρέπει να γνωρίζεις, μα για να εκπαιδεύσεις πρέπει να …είσαι.»
Με ρώτησε ένας 10χρονος πώς ήταν να μεγαλώνει ένα παιδί στην παλιά εποχή, τότε που εγώ ήμουν νέος. Ως απάντηση, του πήρα το κινητό και το λάπτοπ και του έδωσα μια μπάλα.
Μπορεί οι μεν Γάλλοι να ελπίζουν στον …Μακρόν, αλλά εμείς οι Έλληνες κατοχυρώσαμε ήδη το …μακρύτερο.