• 12 Ιουνίου, 2013

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΡΩΜΥΛΙΑΣ ΕΥΞΕΙΝΟΥΠΟΛΗΣ:Ιερές Ακουλουθίες – Το Κουρμπάνι

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΡΩΜΥΛΙΑΣ ΕΥΞΕΙΝΟΥΠΟΛΗΣ:Ιερές Ακουλουθίες –  Το Κουρμπάνι

Με αφορμή τον εορτασμό του ιερού παρεκκλησίου του Συλλόγου μας, που είναι αφιερωμένο στο όνομα της Αγίας Τριάδος, θα πραγματοποιηθούν οι εξής ιερές εκκλησιαστικές ακολουθίες:

Κυριακή 23 Ιουνίου και ώρα 19:00 μ.μ., Μέγας Εσπερινός

Δευτέρα 24 Ιουνίου και ώρα 7:00 – 10:00 π.μ,. Θεία Λειτουργία

 

Την Κυριακή, 23 Ιουνίου, μετά το πέρας της ακολουθίας του Μεγάλου Εσπερινού, ο Σύλλογος Ανατολικής Ρωμυλίας, για πρώτη φορά φέτος, θα αναβιώσει το έθιμο «Κουρμπάνι», στον περιφερειακό δρόμο της Ευξεινούπολης, δίπλα στο ιερό παρεκκλήσι. Θα ακολουθήσει παραδοσιακό και λαϊκό γλέντι, με πλήρεις ορχήστρες. Τα παιδιά από το Νέο Μοναστήρι, με γκάιντα, ακορντεόν και τραγούδι, θα μας ταξιδέψουν σε αξέχαστα ακούσματα των προγόνων μας, ενώ στη συνέχεια τη σκυτάλη της διασκέδασης θα αναλάβει η ορχήστρα του Σάκη Βουλτσίδη, που μας υπόσχεται μια αξέχαστη βραδιά.

 

Το Κουρμπάνι

Σε αρκετά μέρη, του βόρειου ελλαδικού χώρου κυρίως, συνηθίζονται σε γιορτές διαφόρων αγίων τα Κουρμπάνια, τα οποία αποτελούν μορφή δημοφιλούς θυσιαστικής εκδήλωσης, και συνεχίζουν την παράδοση πανάρχαιων, αρχέγονων λατρευτικών δοξασιών και συνηθειών.

Η λέξη Κουρμπάνι προέρχεται από την τουρκική λέξη kurban, που σημαίνει θύμα, και λέγεται το ζώο που θυσιάζεται, καθώς και η θυσιαστική λειτουργία στο σύνολο της.

Σύμφωνα με το εθιμικό τελετουργικό, προσφέρεται στην εκκλησία ως τάμα ή αγοράζεται από την οικεία εκκλησιαστική επιτροπή κάποιο ζώο, του οποίου το κρέας, αφού μαγειρευτεί και ευλογηθεί από τον ιερέα, μοιράζεται στο εκκλησίασμα.

 

Με τιμή

το Δ.Σ. του Συλλόγου


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …