• 27 Ιανουαρίου, 2025

Απόλυτα πετυχημένη η έκθεση της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Απόλυτα πετυχημένη η έκθεση της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Εντυπωσίασαν τα θεσσαλικά προϊόντα – Ξεχώρισε το περίπτερο του Αλμυρού

 

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Έκθεση Ποιοτικών Προϊόντων της Θεσσαλίας που διοργάνωσε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μετρό στο Σύνταγμα η Περιφέρεια Θεσσαλίας και στην οποία συμμετείχε ο Δήμος Αλμυρού.

 

Σύμφωνους μας βρίσκει το Δελτίο Τύπου του Δήμου Αλμυρού που αναφέρει ότι: κατά γενική ομολογία, το περίπτερο του Δήμου Αλμυρού με μέλι, αγουρέλαιο και αρωματικά φυτά ήταν το καλύτερο της ‘Εκθεσης και προσέλκυσε το εξαιρετικό ενδιαφέρον των επισκεπτών. Επιπλέον στο Δελτίο αναφέρεται:  Ο Δήμος Αλμυρού θα συνεχίσει την προσπάθεια προώθησης των εξαιρετικών, ποιοτικών τοπικών προϊόντων και, στα πλαίσια του εφικτού, θα συμμετέχει και σε άλλες Εκθέσεις σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο, πάντα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους τοπικούς παραγωγούς. Προτεραιότητα του Δήμου είναι η πιστοποίηση των τοπικών προϊόντων με την επωνυμία Π.Ο.Π, η προώθησή τους σε νέες αγορές και η τόνωση της τοπικής οικονομίας. Γιατί ο τόπος μας είναι οι άνθρωποί του, ο μόχθος τους και τα προϊόντα τους, που παράγουν πολιτισμό.

 

Η κάμερα του e-almyros.gr βρέθηκε στην έκθεση. Γνωρίσαμε τα εξαιρετικά προϊόντα που προωθούνται για ΠΟΠ αναγνώριση και είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον κ.Τσέτσιλα Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα και Αγροτικής Οικονομίας, «ψυχή» της έκθεσης. Ο κ. Τσέτσιλας δήλωσε μεταξύ άλλων:

Ήταν ιδέα του Περιφερειάρχη μας, να έρθουμε εδώ έναν μήνα πριν για να στήσουμε αυτό που βλέπετε με τα 14 προϊόντα τα οποία έχουμε καταθέσει φάκελο ΠΟΠ και ΠΓΕ (όνομα προστασίας και γεωγραφικής ένδειξης). Αυτά τα προϊόντα για να γίνουν ΠΟΠ και ΠΓΕ θέλουν μια διαδικασία. Αυτή λοιπόν την διαδικασία εμείς την προχωράμε πιο γρήγορα με δικό μας γραφείο για να γίνει στον ένα χρόνο και όχι στα δύο με δυόμιση που συνήθως χρειάζεται. Όλα αυτά που βλέπετε εδώ είναι το στίγμα που θέλει να δώσει η Περιφερειακή διοίκηση και ο κύριος Κουρέτας. Ότι δηλαδή ποντάρουμε στον πρωτογενή τομέα, στην διάδοση της πρωτογενής παραγωγής και στην προστιθέμενη αξία πάνω στον πρωτογενή τομέα σε συνάρτηση με τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Οπότε αυτό το πάντρεμα θέλει να δείξει και η Περιφέρεια ότι είναι το μέλλον μας. Σε αυτούς τους τρεις πυλώνες αγροκτηνοτροφία, τουρισμός και πολιτισμός πρέπει να στηριχτεί η Θεσσαλία μας για να πάει καλά τις επόμενες γενιές.  Τα προϊόντα εκφράζουν όλη την Περιφέρεια καθώς είναι από όλη την Περιφέρεια.  Τα κύρια προϊόντα είναι: Ρεβίθια Φαρσάλων , κρασί – Πλαγιές Αγράφων (αμπελώνας Δυτικής Καρδίτσας), Βοσκοτύρι Ελασσόνας το μοναδικό ζωικό που έχουμε, τυροκομείο «Βοσκός», Τόνος Αλοννήσου, Εντόπιο σκόρδο του Πλατυκάμπου, Αμύγδαλα Τεμπών, Μήλο Αγιάς, Αχλάδι Κρυστάλλι Τυρνάβου, Ακτινίδια Δέλτα Πηνειού, Κάστανο Μελιβοίας, Κάστανο Αμπελακίων (Κίσσαβος), Κάστανο Ζαγοράς, Τσάι Ολύμπου, Οίνος Τυρνάβου, αγουρέλαιο Πτελεού, μέλι και αρωματικά φυτά Όθρυος.

Ο ειδικός συνεργάτης του Δήμου Αλμυρού κ. Ηλίας Μπάρδας δήλωσε στο e-almyros:  Ο Δήμος και ο δήμαρχος κ. Εσερίδης στηρίζουν όλη αυτή την προσπάθεια. Ενημερωθήκαμε από την Περιφέρεια για την πρόθεσή της να κάνει την έκθεση. Σταθήκαμε βεβαίως αρωγοί  στους παραγωγούς που εκθέτουν τα προϊόντα τους. Τα προϊόντα που εκθέτει εδώ ο Δήμος είναι στην διαδικασία πιστοποίησης ΠΟΠ έτσι ώστε να ανοίξουν σε νέες αγορές και να πάρουν προστιθέμενη αξία ως προϊόντα τα οποία είναι εξαιρετικής ποιότητας. Τρία προϊόντα εκτίθενται από μας είναι το αγουρέλαιο, το μέλι και τα αρωματικά φυτά. Να μην παραλείψω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη τον κύριο Κουρέτα για την πρωτοβουλία του και τη άψογη οργάνωση που είχε. Αυτό που μπορώ να βεβαιώσω είναι πως από δω και πέρα ο δήμος θα συμμετέχει σε ότι έκθεση μπορεί να συμμετέχει πάντα για να αναπτυχθεί η τοπική οικονομία και για τι καλό των τοπικών μας παραγωγών. Είναι σημαντικό όχι μόνο για τον τόπο μας αλλά και για τους ίδιους τους παραγωγούς να οργανωθούν σε ομάδες παραγωγών ή και σε συνεταιρισμούς. Τέλος, ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Τσέτσιλα και τον Περιφερειάρχη κ. Κουρέτα.

 

Ο Αντιπρόεδρος της oliveto magnes κ. Χρήστος Καλλές δήλωσε στο e-almyros.gr:  Ως oliveto magnes συνεργαστήκαμε παλιότερα με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ώστε αυτά τα εξαιρετικά ελαιόλαδα να πάρουν πιστοποιητικό ποιότητας AFQ. Μόλις διαλευκάνθηκε αυτό προχωρήσαμε στο επόμενο στάδιο που είναι να χαρακτηριστεί το προϊόν ΠΟΠ. Επίσης σε συνεργασία με τον Δήμο Αλμυρού παρουσιάζουμε αυτό το περίπτερο και μέσα από το οποίο θέλουμε να δείξουμε την ιστορικότητα του Πτελεού και της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας. Ότι υπάρχει ένας εξαιρετικός ελαιώνας από παλιά ο οποίος έχει την δική του βιοποικιλότητα και ποιότητα. Όσοι δοκιμάζουν το ελαιόλαδο το θεωρούν εξαιρετικό. Το ελαιόλαδο έχει ειδικά χαρακτηριστικά και μπορεί να χαρακτηριστεί premium κατηγορία. Σε περίπτωση που γίνει ο φάκελος για να χαρακτηριστεί το προϊόν ΠΟΠ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και σε συνεργασία με τον Δήμο Αλμυρού, θα έχουμε δύο εργαλεία το AFQ και το ΠΟΠ και μας μένει πλέον να συνεργαστούμε μεταξύ μας είτε ως ομάδες παραγωγών είτε ως συνεταιρισμοί για να μπορέσουμε να προωθήσουμε αυτό το προϊόν. Στο περίπτερο συμμετέχουν οι παραγωγοί κ. Χριστέλος και κα. Αποστολοπούλου (Αμαλιάπολη), κ. Δημισλής με το Myrolion, Κώστας Καλές (Πηγάδι Πτελεού), Σταμάτης Αλαμανιώτης olea erus, Πτελαία (Πτελεός), Αρίδης. Χθες υπήρχαν εκθέματα του Χρυσικού ένα εξαιρετικό μπουκάλι το οποίο πήρε φέτος χρυσό βραβείο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σε ένα δεύτερο περίπτερο μας παραχώρησαν δείγματα και άλλοι παραγωγοί με βότανα, τσάι, κουλουράκια Μιτζέλας και τα προϊόντα konik nuts. Το περίπτερο είναι δημιουργημένο με εκθέματα προσεκτικά επιλεγμένα ώστε να δείξουμε ακριβώς την ιστορικότητας της περιοχής, την συνέχεια της ελαιοκαλλιέργειας και ότι είναι μια περιοχή στην οποία η ελαιοκαλλιέργεια δεν εμφανίστηκε χθες αλλά έχει βάθος αιώνων πίσω. Συνεπώς το προϊόν αυτό πρέπει να το προσέξουμε σαν τα μάτια μας!

Στο περίπτερο μπορεί κανείς να πάρει τα δυο φυλλάδια, ένα για την αξία του ελαιολάδου της περιοχής και ένα για την τουριστική προβολή του Δήμου Αλμυρού που έγιναν με έξοδα του Δήμου. Επιπρόσθετα ο Πολιτιστικός του Πτελεού μας έδωσε μια στολή του Πτελεού (αντεργιά), χρυσοκέντητες ποδιές του Πτελεού αλλά και αντικείμενα του ελαιολάδου που χρησιμοποιούνταν είτε για φωτισμό είτε στην καθημερινή χρήση, μια λαδίκα της εποχής του 50 -στο οποίο ‘βάζαν το λάδι οι παραγωγοί- και τέλος φωτογραφία από πιθάρι το οποίο ήταν μέχρι την μέση στο χώμα για να διατηρείται σε χαμηλή θερμοκρασία το λάδι.

 

Στο Δελτίο Τύπου της η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναφέρει:

Οι Θεσσαλοί παραγωγοί των 14 προϊόντων που βρίσκονται σε διαδικασία πιστοποίησης είχαν την ευκαιρία να προβάλλουν τα προϊόντα τους, τα οποία κάποια ήταν γνωστά στους επισκέπτες και κάποια άλλα όχι. Το θετικό είναι ότι οι καταναλωτές ενημερώθηκαν απευθείας από τους παραγωγούς για τα σημεία πώλησης των προιόντων στην πρωτεύουσα και αλλού αλλά και για τις φιλοπεριβαλλοντικές καλλιεργητικές πρακτικές που ακολουθούνται.

Εξίσου μεγάλο ήταν και το ενδιαφέρον των πανελλαδικών Μέσων Ενημέρωσης, που πρόβαλαν ανά την επικράτεια τα ποιοτικά προϊόντα και την προσπάθεια των παραγωγών να παράξουν εκλεκτά προϊόντα με ταυτότητα.

Οι Θεσσαλοί εκθέτες -συνεταιριστές σε δηλώσεις τους ευχαρίστησαν την Περιφέρεια Θεσσαλίας και ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα για την ευκαιρία που τους έδωσε να συμμετάσχουν στην έκθεση, η οποία αν και διοργανώθηκε για πρώτη φορά ήταν άψογη. Όλοι θεωρούν ότι η Έκθεση θα καθιερωθεί, χαιρέτησαν με ικανοποίηση τις δηλώσεις του κ. Κουρέτα ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας και στο εξωτερικό. Ακόμη συγχαίρουν τον Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Δημήτρη Τσέτσιλα, ο οποίος καθόλη τη διάρκεια της τριήμερης έκθεσης ήταν στο πλευρό τους, συμβάλλοντας στην επιτυχία της, όπως και το προσωπικό της ΔΑΟΚ.

Υπενθυμίζεται ότι οι Συνεταιρισμοί που συμμετείχαν στην έκθεση ήταν:

Aγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Λιβαδίου – Δολίχης «Ο Βοσκός» Βοσκοτύρι Λιβαδίου ΠΓΕ

Ένωση Οινοποιών και Αποσταγματοποιών Τυρνάβου ΠΓΕ (οίνος λικέρ, αφρώδης οίνος ποιότητας, αφρώδης οίνος ποιότητας αρωματικού τύπου, ημιαφρώδης οίνος, οίνος από λιαστά σταφύλια)

Αγροτικός Συνεταιρισμός Επεξεργασίας και Πωλήσεως Οπωροκηπευτικών Προϊόντων Τυρνάβου, αχλάδι κρυστάλλι Τυρνάβου

Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας “οξυγόνο των Αγράφων”, οίνος “ΠΟΠ Πλαγιές Αγράφων”.

Συνεταιρισμός Παραγωγής Εμπορίας Μεταποίησης Φρούτων και Καστάνων Μελιβοίας «Αθανάτη», κάστανο Μελιβοίας ΠΟΠ

Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγής Εμπορίας ροδάκινων – βερίκοκων και βάμβακος Καλοχωρίου, Αμύγδαλο Τεμπών ΠΓΕ

Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγής & Εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων Πλατυκάμπου, εντόπιο σκόρδο Πλατυκάμπου ΠΟΠ

Νέος Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελακίων κάστανο Αμπελακίων ΠΟΠ

Αγροτικός Συνεταιρισμός ορεινά μήλα Αγιάς ΠΓΕ

Αγροτικός Συνεταιρισμός Πυργετού, ακτινίδιο Δέλτα Πηνειού ΠΓΕ

Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, κάστανα Πηλίου ΠΟΠ

Αγροτικός Συνεταιρισμός επαρχίας Φαρσάλων “Ο Ενιπέας”, ρεβίθια Αμοργός Φαρσάλων ΠΓΕ

Αγουρέλαιο Πτελεού δήμος Αλμυρού

Τσάι Ολύμπου Καλλιθέα Καρυά

Να σημειωθεί ότι το επόμενο ραντεβού της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε εκθέσεις αγροτικών προϊόντων είναι στην Αθήνα, 1-3 Μαρτίου στην EΧΠΟΤΡΟΦ (Παιανία) και 8-10 Μαρτίου στην Food Expo (Metropolitan).


Σχετικά Άρθρα

Έρευνα της Περιφέρειας Θεσσαλίας για «μαϊμού» ελέγχους υπαλλήλων σε οίκους ανοχής

Έρευνα της Περιφέρειας Θεσσαλίας για «μαϊμού» ελέγχους υπαλλήλων σε οίκους ανοχής

Με εντολή του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, πραγματοποιείται έρευνα στις μετακινήσεις υπαλλήλων για «μαϊμού» ελέγχους στους…
Ανασκόπηση 2024: τα γεγονότα που συγκλόνισαν την κοινωνία του Αλμυρού

Ανασκόπηση 2024: τα γεγονότα που συγκλόνισαν την κοινωνία του Αλμυρού

Υποδεχθήκαμε το 2023 με την αλλαγή στον δημαρχιακό θώκο και την Δημοτική Αρχή, όπως και στην…
Τα Μωμοέρια του Καρυοχωρίου αναστάτωσαν τον Αλμυρό

Τα Μωμοέρια του Καρυοχωρίου αναστάτωσαν τον Αλμυρό

Ο Δήμος Αλμυρού σε συνεργασία με τον Ποντιακό και Μικρασιατικό Σύλλογο Καρυοχωρίου “Ο Πρόσφυγας” αναβίωσαν το…