- 8 Οκτωβρίου, 2024
Η ατζέντα του “Λαού” – γράφει η Βιβή Γ. Τσιντσίνη
Ζαρζαβάτια και άλλα
Τα πάντα όλα περνάνε κυρία μου από τα ματάκια μας και από τα γραφεία μας. Πληροφορίες, καταγγελίες, καλοθελητές και κακοθελητές και ενίοτε και καλλιεργητές για βραβείο γκίνες. Ο λόγος για τον κ. Δημήτρη Μπάιμπα από τον Πλάτανο ο οποίος μας έφερε πραμάτια από τον κήπο του, μια μελιτζάνα 40 εκατοστών (43 με τον κοτσάνι) και ζήτησε τη δημοσίευση, αφού παινεύεται ότι ο κήπος του μόνο με νερό και κοπριά έχει τα καλύτερα και μεγαλύτερα οπωροκηπευτικά. Παλαιότερα είχε φέρει ντομάτα που ζύγιζε 1,5 κιλό….! Mια σύγχυση την πέρασα, όταν έγραφα άρθρο στο πίσω γραφείο μου και ήρθε συνεργάτης μου να μου πει «ένας κύριος ήρθε να φωτογραφίσουμε τη μελιτζάνα μου»… Τελικά την φωτογραφίσαμε και σας την παρουσιάζουμε.
Σε κάθε περίπτωση, γενικά από την πρόσφατη ειδησεογραφία, αποδεικνύεται ότι το έδαφος του Αλμυρού είναι ακόμη εύφορο για πληθώρα …καλλιεργειών.
Παρατσούκλια
Ο Αλμυρός και ιδιαίτερα κάποιες περιοχές του όπως ο Πλάτανος, έχουν μεγάλη παράδοση στα παρατσούκλια που χρησιμοποιούν. Οι παρέες πέριξ της πλατείας για να κουτσομπολεύουν χωρίς να καρφώνονται έχουν δημιουργήσει παρατσούκλια για όλους. Έτσι ακούμε: Καΐλας, Μπέμπης, Καταραμένος, Ότζι, Όμορφος, Πρόεδρος, Μπούμπης, Πατέας, Μπούτσερ, Ντάλτον (πάντως στην οικογένεια από το Μισούρι και έπειτα στο καρτούν ήταν τέσσερις, οι Γκράτον (Γκρατ), Γουίλιαμ (Μπιλ), Μπομπ και Έμετ), τον Ερντογάν, τον χαλίφη (που θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη), Κουρδουκλάς, Τάτης, Κόκκας, Αράχνη, Πλημμύρας, Ορτύκι, Παπαρούνας, Αφάνας, Βαρόνος, Μέτκας, Γλίστρας, Λοθ, Πέρδικας, Πουφ, Άρχοντας, Κουλου, Σόμπας, Ζάντας, Τσίτας, Τσοπ, Τζόρος, Γουίλυ, Μπούγος, Μαρκόφας, Πασάς κτλ.
Εσείς πόσα ξέρετε σε ποιόν αντιστοιχούν; Πάντως αποδεικνύουμε ότι στον Αλμυρό η φαντασία, το χιούμορ και ο αυτοσαρκασμός περισσεύουν…
Σε δοκιμασία
Η εύφορη γη του Αλμυρού, για να παραμείνει εύφορη, χρειάζεται νερό. Οι ελαιοπαραγωγοί παρατηρούν την μικροκαρπία σε πολλές περιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού και ανησυχούν όχι μόνο για τη φετινή σοδειά, αλλά και για τις επόμενες, αφού η κλιματική αλλαγή ήρθε για να μείνει. Δεν θα κουραστούμε να γράφουμε για την ανάγκη δημιουργίας μικρών φραγμάτων, αλλά και ολοκλήρωσης της λιμνοδεξαμενής και των επισκευών και βελτιώσεων που ήδη χρειάζεται το φράγμα Μαυρομάτι. Καλές οι αποζημιώσεις, αλλά δεν επιλύουν το πρόβλημα. Οι αγρότες έχουν σταματήσει να κοιτούν τον ουρανό ελπίζοντας σε βροχή και στρέφουν τα βλέμματα και την οργή τους στους πολιτικούς, εντός και εκτός Ελλάδας ζητώντας έργα. Βρίσκονται σε μια δοκιμασία καθοριστική για να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν στο επάγγελμα του αγρότη ή όχι.
Μωρότεροι των μωρών
Ένας πόλεμος ακόμη σε αχαλίνωτη κλιμάκωση… ένας πόλεμος στην Ανατολή ο οποίος στην ουσία δεν σταμάτησε ποτέ, παρά κάνει μόνο διαλείμματα, φαινομενικά τουλάχιστον. Τι να πεις στα παιδιά του πολέμου, όταν και η δική μας γενιά αποδεικνύει ότι είμαστε μωρότεροι των μωρών και επαναλαμβάνουμε λάθη του παρελθόντος…
Πολιτιστικό κέντρο πόλης Αλμυρού
Πόσο όμορφος φαντάζει αυτός ο τίτλος. Πολιτιστικό κέντρο πόλης Αλμυρού! Να ξεκινάς από το πέτρινο με τους πίνακες του Ακριβόπουλου, να περνάς από το Ωδείο και ίσως να βρίσκεις μια έκθεση για το παλιό Γυμνάσιο και μια έκθεση για τους μουσικούς του Αλμυρού, (παραδοσιακούς αυτοδίδακτους και σύγχρονους), να περνάς μέσα από φαρδιά ειδικά διαμορφωμένα πεζοδρόμια και από ήπιας κυκλοφορίας δρόμο στο Μουσείο, με διευρυμένο χώρο και με εκθέματα που τώρα βρίσκονται στο μουσείο Βόλου, να περνάς έπειτα πίσω στον αλευρόμυλο Σαμαρίκου, όπου έχει μια έκθεση για την αγροτική ζωή του Αλμυρού, αλλά και για την ανάπτυξη της βιοτεχνίας και βιομηχανίας στον Αλμυρό, από εκεί να μπορείς να φτάσεις στο Πολιτιστικό Κέντρο και στο νέο Θέατρο Αλμυρού και μέσα από τον Ξηριά από τον νέο πεζόδρομο στα πλάγια της κοίτης (υπάρχει μελέτη) να φτάνεις στα Ζερέλια…
Με αυτή την εικόνα φύγαμε από την εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η εφορεία αρχαιοτήτων και η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού. Ένα όραμα που αν γίνει πράξη θα τροφοδοτήσει με τον καλύτερο τρόπο την τουριστική και εμπορική ανάπτυξη του Αλμυρού. Υπάρχουν προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μπορούν να επιδοτήσουν τέτοια εγχειρήματα.
Οπότε, ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν (όχι σαν το Κρόκιο… το άλλο)