- 2 Σεπτεμβρίου, 2024
Θαλάμωσαν! – Η ατζέντα του “Λαού” – γράφει η Βιβή Γ. Τσιντσίνη
έκδοση 31/8/2024
Ψαρ’άδικα
Ένα …επιφώνημα έρχεται στο μυαλό μου κυρία μου όταν σκέφτομαι τα δεινά που πέρασε η Μαγνησία από τον Ιανό και δώθε. «Λα-λά»… Δεν το λες και επιφώνημα… αλλά οι παλιότεροι ξέρουμε καλά τι σημαίνει στην αργκώ το «λάλησα»… ή όταν απαντάς «λα-λά», στην ερώτηση «πως πάνε τα πράγματα»…
Ούτε ο πιο ευφάνταστος εσχατολόγος δεν θα φανταζόταν ότι η Θεσσαλία θα πλημμύριζε 2-3 φορές, θα καιγόταν, θα αρρώσταιναν τα ζωντανά (όσα δεν κάηκαν και δεν πνίγηκαν), θα άλλαζε ο χάρτης λόγω κατολισθήσεων και πλημμυρών, θα γινόταν ο Παγασητικός και πάλι Θεσσαλιώτιδα λίμνη, με εκατομμύρια νεκρά ψάρια. Τα μάτια μας έχουν γίνει γαρίδα απ’ όσα έχουμε δει…
Οι πληγές του Φαραώ ήταν δέκα… Της Θεσσαλίας ακόμα τις μετράμε μετά τον Daniel.
Θαλάμωσαν
Ειδικά σ’ αυτό το τελευταίο συμβάν με τα νεκρά ψάρια, φαίνεται ότι αν και αρχικά «θαλάμωσαν» τελικά πιάστηκαν στα «δίχτυα» των περιβαλλοντικών οργανώσεων οι αρμόδιοι φορείς. Αν τελικά βρούμε ποιος είναι πιο αρμόδιος από τον άλλον.
Χρειάστηκαν μερικοί τόνοι ψάρια για να ξεχειλίσει η απόγνωση και η αγανάκτηση του κόσμου πέριξ του Παγασητικού. Προφανώς αντιμετωπίζουμε για πρώτη φορά καταστάσεις, προφανώς και χρειάστηκε σχεδιασμός και έγινε εφαρμογή ειδικών σχεδίων, αλλά τίποτε δεν μπορεί να συγκρατήσει την απόγνωση του κόσμου. Η ζημιά που έχει γίνει δεν εντοπίζεται μόνο σε όποιον έχει πλημμυρίσει ή καεί… Όλοι μας έχουμε δει το εισόδημά μας να μειώνεται και όλοι μας έχουμε περιορίσει τα έξοδά μας. Είμαστε ένας κύκλος, μιας τοπικής οικονομίας, ο οποίος έχει συρρικνωθεί πάρα πολύ και καταγράφει συνεχώς αρνητικά ρεκόρ σε όλους τους κλάδους.
Για τους επαγγελματίες της εστίασης και τους ξενοδόχους τι να πούμε; Να τους υποσχεθούμε αλληλεγγύη, ότι θα συνταχθούμε και θα παλέψουμε -όλοι- για τα αιτήματά τους.
Ονειροκρίτης – ψάρια
Είναι και αυτά τα social, που αφενός φέρνουν στην επιφάνεια τα προβλήματα και αφετέρου τα κρατούν στην επικαιρότητα με μυριάδες φωτογραφίες και βίντεο… Ψάρια παντού… Πλέον ο ονειροκρίτης γράφει… Αν δεις ψάρια στον ύπνο σου, είναι μήνυμα από το όλον, σύμπαν, ότι πρέπει να κόψεις ώρες από την ενασχόλησή σου με τα social media, facebook, κτλ… Σου λέει… αφού τα βλέπεις συνέχεια στον ξύπνιο σου, θα τα δεις και στον ύπνο σου…
Υφυπουργός με τζατζίκι, Περιφερειάρχης σκορδαλιά
Επειδή λοιπόν δεν είναι ξεκάθαρο ποιος είναι υπεύθυνος κάθε φορά, ας πούμε… να αποφασίσει αν θα σπάσει το φράγμα της Γυρτώνης, αν θα κλείσει το θυρόφραγμα, να μαζέψει τα νεκρά ψάρια κτλ… Επιστρατεύονται όλοι μαζί, όχι ως αρμόδιοι, αλλά ως ευαισθητοποιημένοι που λαμβάνουν δράση. Και σύσσωμη η κοινωνία, ζητάει από τα ίδια πρόσωπα, παρέμβαση σε όλο το φάσμα των αναγκών. Όταν παρεμβαίνουν φταίνε γιατί δεν είναι αρμόδιοι και όταν δεν παρεμβαίνουν, φταίνε γιατί είναι αδιάφοροι… Παράλογοοοοο;;; Δεν απαντάει, άρα λογικό.
Ε, τώρα… μάλιστα
Παρενέβην λέει και έκανε μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Ε, τώρα μάλιστα… Μπήκε ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Ποιος κατεργάρης; Μα ο υπεύθυνος… Ποιος υπεύθυνος; Ο «τρέχα-γύρευε». Ενώ κάποιοι προσέχετε μη σκίσετε κανένα καλτσόν, οι επαγγελματίες καταστρέφονται… Πρώτα πρέπει να βάλουμε ένα χεράκι να βοηθήσουμε και έπειτα να κινηθούμε συγκεκριμένα ώστε να διαλευκανθεί η πολυδαίδαλη υπόθεση, ποιος είναι υπεύθυνος σε τι…
Ευτροφισμός Μικροφύκου
Διαβάζοντας την διεθνή και ελληνική ειδησεογραφία για όσα σχολιάζουν και ερευνούν μετά την τεράστια αυτή καταστροφή «συνάντησα» το παρακάτω πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ:
Το κύριο ερώτημα που τίθεται είναι αν τα αμέτρητα νεκρά ψάρια στα νερά του Παγασητικού μετακινήθηκαν ζωντανά μέσω της αποστραγγιστικής τάφρου λέει στον Θοδωρή Λαΐνα της ιστοσελίδας naftemporiki.gr η κα. Μαρία Μουστάκα, Καθηγήτρια Υδροβοτανικής – Υδροοικολογίας, Τμήμα Βιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
«Μετά την κακοκαιρία Daniel και την κάλυψη με νερό τεράστιων εκτάσεων στη λεκάνη της Κάρλας, η επαναφορά στο νερό θρεπτικών και άλλων ενώσεων ήταν αναμενόμενο σύμφωνα με την λιμνολογική γνώση ότι θα οδηγούσε σε φαινόμενα ευτροφισμού, ανθίσεων επιβλαβών μικροοργανισμών που συχνά οδηγούν σε μαζικούς θανάτους ψαριών μετά από υπέρμετρη αύξηση τους (όπως συνέβη το 2018).
Πόσο μάλλον στο υπερεύτροφο σύστημα της Κάρλας με τους γνωστούς επαναλαμβανόμενους μαζικούς θανάτους ζωικών οργανισμών. Το πρόβλημα έχει τις ρίζες τόσο στην υλοποίηση της επαναδημιουργίας της λίμνης – του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού περιβαλλοντικού έργου των Βαλκανίων όσο και στην κακή (ή μη) διαχείριση του εξερχόμενου από το θυρόφραγμα νερού με το εκάστοτε περιεχόμενο σε οργανισμούς (και όχι μόνο) προς τον Παγασητικό… Το πρωτογενές πρόβλημα φαίνεται ότι βρίσκεται στον πυθμένα και στα νερά της Κάρλας, των καναλιών και των πλημμυρισμένων περιοχών όπου έχει εγκατασταθεί και έχει καταμετρηθεί σε εξαιρετικά υψηλή αφθονία το μικροφύκος Prymnesium parvum, γνωστό ως μικροφύκος φονιάς, θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει σημάνει συναγερμός για την προστασία του περιβάλλοντος. Το μικροφύκος αυτό έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως αναδυόμενη απειλή για τα υδάτινο περιβάλλον σε μεγάλο εύρος αλατότητας.
Ευτυχώς …καταβόθρες
Μεταφέρω πολύ ενδιαφέρον κείμενο και φωτογραφία από την ιστοσελίδα agronews.gr υπογράφει ο Γιάννης Πανάγος:
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, από εκεί που τα «πνιγμένα» πέριξ της Κάρλας ξεπερνούσαν τα 100.000 στρέμματα, εδώ και κάποιες μέρες η έκταση που παραμένει κάτω από το νερό μόλις που φθάνει τα 15-20.000 στρέμματα.
Η πρώτη εξήγηση την οποία δίνουν οι κάτοικοι της περιοχής, είναι οι λεγόμενες καταβόθρες (ή σιφώνια, βλέπε φωτο). Έτσι, ότι δεν έγινε κοντά στην επέτειο του ενός χρόνου από τις καταστροφικές πλημμύρες του Daniel, δείχνει να διορθώθηκε μέσα σε λίγες μέρες, όταν τα νερά βρήκαν διέξοδο στα υπόγεια ύδατα της θεσσαλικής γης, μέσα από κάποιους φυσικούς «αγωγούς» που αποτυπώνονται στις εικόνες του ρεπορτάζ.
Η φύση δεν κάνει τίποτα ούτε ατελές ούτε μάταιο…
-Αριστοτέλης-
Ψάρια βγήκαν στη στεριά
Κι αδειάσανε την πόλη
Ποιος είδε υπεύθυνο γι’αυτά
Τον περιμένω ακόμη