• 3 Ιουλίου, 2024

Επίσκεψη της Γεωργίας Μποντού-Τοκαλή στην Πομόριε, πόλη αδελφοποιημένη με τη Νέα Αγχίαλο

Επίσκεψη της Γεωργίας Μποντού-Τοκαλή στην Πομόριε, πόλη αδελφοποιημένη με τη Νέα Αγχίαλο

Η Αντιδήμαρχος  Παιδείας και Εκπαίδευσης Δήμου Βόλου Γεωργία Μποντού-Τοκαλή  πραγματοποίησε ιδιωτική επίσκεψη στην Πομόριε της Βουλγαρίας από τις 26 Ιουνίου  έως την 1 Ιουλίου 2024 μαζί  με τον Σύλλογο  Γυναικών Νέας Αγχιάλου.  Η πόλη Πομόριε, η παλιά Αγχίαλος της Ανατολικής Ρωμυλίας, είναι πόλη αδελφοποιημένη με τη Νέα Αγχίαλο και η αμοιβαία στήριξη της αδελφοποίησης αποτελεί έναν από τους συνεκτικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο πόλεις.

Καταρχήν η Αντιδήμαρχος συμμετείχε  σε αρτοκλασία που τέλεσε  ο Σύλλογος Γυναικών Νέας Αγχιάλου  στο Μοναστήρι  του Αγίου Γεωργίου  παρουσία του  Δημάρχου Πομόριε, κ. Ιβάν Αλεξίεφ .  Κατόπιν  επισκέφθηκαν  το Δημαρχείο της πόλης  μαζί με  τον Σύλλογο  Γυναικών Νέας Αγχιάλου, όπου τους υποδέχθηκε  ο Δήμαρχος  και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.  Σε πολύ θερμό και φιλικό κλίμα, ανταλλάχτηκαν απόψεις για θέματα των δυο πόλεων και η Αντιδήμαρχος  ευχαρίστησε για την στήριξη  στην Ελληνική Κοινότητα. Η  συνάντηση  ολοκληρώθηκε με  ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων και τοπικών προϊόντων.

 Στη συνέχεια η Αντιδήμαρχος  μαζί  με το Σύλλογο επισκέφθηκαν την πιο παλιά εκκλησία της Πομόριε,  την εκκλησία του Χριστού και συναντήθηκαν  με την κα Στέφκα Αλίκοβα, Πρόεδρο του Βουλγαρο-ελληνικού Συλλόγου «ΑΓΧΙΑΛΟΣ – ΠΟΜΟΡΙΕ» καθώς  και με  μέλη  της Ελληνικής Κοινότητας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζήτησαν για θέματα του ελληνικού σχολείου της Πομόριε και η  συνάντηση ολοκληρώθηκε με  την προσφορά  αναμνηστικών δώρων και βιβλίων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η  σημερινή Νέα Αγχίαλος έχει τις ρίζες της στην παλιά Αγχίαλο της Ανατολικής Ρωμυλίας, τη σημερινή Πομόριε της Βουλγαρίας. Έχοντας συνεχή παρουσία από τον 5ο αιώνα προ Χριστού στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, οι Έλληνες της παλιάς Αγχιάλου αναγκάστηκαν να αφήσουν την πατρίδα τους,  όταν στις 30 Ιουλίου 1906 η πόλη τους κάηκε από τους Βούλγαρους και οι κάτοικοι ξεριζωμένοι κατέφυγαν στην Ελλάδα και στον τόπο που ζουν σήμερα στη Νέα Αγχίαλο.

Η αδελφοποίηση μεταξύ των δύο αυτών πόλεων οριστικοποιήθηκε το 1989. Από τότε μέχρι σήμερα και κάθε χρόνο η εδώ Δημοτική Αρχή πραγματοποιεί επίσκεψη στην Πομόριε στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την εορτή του πολιούχου της πόλης Αγίου Γεωργίου, ενώ αντίστοιχα η Δημοτική Αρχή της Πομόριε επισκέπτεται τη Νέα Αγχίαλο κάθε χρόνο στη Γιορτή Κρασιού Νέας Αγχιάλου.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη αδελφοποίηση, γιατί οι δυο πόλεις συνδέονται με δεσμούς αίματος καθώς κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου έχουν συγγενείς στην παλιά Αγχίαλο και είναι σημαντική, μέσα από την αδελφοποίηση, η στήριξη της ελληνικής ομογένειας και του ελληνικού σχολείου.


Σχετικά Άρθρα

Το πρόγραμμα της 62ης Γιορτής Κρασιού Νέας Αγχιάλου

Το πρόγραμμα της 62ης Γιορτής Κρασιού Νέας Αγχιάλου

Η μεγάλη καλοκαιρινή εκδήλωση στη Νέα Αγχίαλο είναι δίχως αμφιβολία η Γιορτή Κρασιού. Η φετινή διοργάνωση…
Πρωινό Δελτίο Τύπου Παρασκευή 12-7-2024– Link-κλικ στους τίτλους της επικαιρότητας

Πρωινό Δελτίο Τύπου Παρασκευή 12-7-2024– Link-κλικ στους τίτλους της επικαιρότητας

Διαβάστε παρακάτω με τίτλο και λινκ… τους κύριους τίτλους ειδήσεων της πρωινής επικαιρότητας της Παρασκευής 12…
Την Παρασκευή 19/7 η Ψαράδικη Βραδιά στα Κανάλια Μαγνησίας με Πάγκαλο και Aida

Την Παρασκευή 19/7 η Ψαράδικη Βραδιά στα Κανάλια Μαγνησίας με Πάγκαλο και Aida

Την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024 και ώρα 21:30 μ.μ. θα διεξαχθεί η Ψαράδικη Βραδιά, που αποτελεί…