• 13 Ιουνίου, 2024

Συνάντηση Μεϊκόπουλου με τη Συντονιστική Επιτροπή κατά των ανεμογεννητριών στο Μαυροβούνι

Συνάντηση Μεϊκόπουλου με τη Συντονιστική Επιτροπή κατά των ανεμογεννητριών στο Μαυροβούνι

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του  ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. Αλ. Μεϊκόπουλος με τους εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής Πολιτιστικών Φορέων Κεραμιδίου, Κερασιάς & Καναλιών, που δημιουργήθηκε με σκοπό να αποτρέψει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο όρος Μαυροβούνι του Δήμου Ρήγα Φεραίου και να προστατέψει το περιβάλλον.

«Δεν λείπουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) από τη χώρα. Αυτό που λείπει είναι η σοβαρότητα στη μεθοδολογία, την οργάνωση και τον σχεδιασμό. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που οι ανεμογεννήτριες βρίσκουν τις τοπικές κοινωνίες απέναντι. Καταρχήν, οι πολίτες δεν βλέπουν καμία ανταποδοτικότητα, δεν έχουν φθηνότερο ρεύμα, ενώ οι ανεμογεννήτριες εγκαθίστανται στις κορυφές των βουνών αλλοιώνοντας το φυσικό περιβάλλον.

Δεν βλέπουν καμία προστιθέμενη αξία στην οικονομία και ταυτόχρονα αποκλείονται από την κυβέρνηση από τη συμμετοχή στο σχεδιασμό ανάπτυξης των ΑΠΕ. Ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018, ξεκινήσαμε τον χωροταξικό σχεδιασμό για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Δηλαδή, μία καταγραφή που να λαμβάνει υπόψη την ενεργειακή ασφάλεια, την κλιματική κρίση, τη συμπεριληπτικότητα – τοπικότητα. Η ΝΔ το 2019 διέκοψε αυτή τη διεργασία και προχώρησε σε μία λογική άναρχης και αυθαίρετης ανάπτυξης των ΑΠΕ», ανέφερε ο Βουλευτής που από τον Δεκέμβριο του 2022 είχε ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο για το ζήτημα. Οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής τόνισαν ότι η δρομολογούμενη εγκατάσταση του αιολικού πάρκου 16 ανεμογεννητριών στη θέση «Μαυροβούνι» δεν συνάδει με την περιβαλλοντική ανάπτυξη και την οικονομική ζωή της ευρύτερης περιοχής.

Όπως ανέφεραν η περιοχή του έργου βρίσκεται εντός περιοχής NATURA 2000 που περιλαμβάνει και το έργο της λίμνης Κάρλας, ενώ στην περιοχή εκτείνεται και ο χώρος του αρχαίου χωριού των Καναλίων. Την ίδια ώρα, το σημείο εγκατάστασης του πάρκου προβλέπεται να πραγματοποιηθεί εντός του δάσους, που περιλαμβάνει ποικιλίες όπως βελανιδιά (δρυς), οξιά, σφενδάμι κλπ. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, τόσο για την διάνοιξη δρόμων όσο και για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, θα αποψιλωθεί σημαντικός αριθμός αιωνόβιων δένδρων.

Εξαιρετικά επιβαρυντικές αναμένονται οι συνέπειες και στην οικονομική ζωή της περιοχής, καθώς οι βοσκότοποι θα περιοριστούν. «Μετά τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού και τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, που επηρέασαν την οικονομική δραστηριότητα κτηνοτρόφων, αγροτών και μελισσοκόμων της περιοχής, η περαιτέρω μείωση των βοσκοτόπων θα συμπιέσει περαιτέρω τη δραστηριότητά τους», ανέφερε ο Αλ. Μεϊκόπουλος. Οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής επεσήμαναν ότι τυχόν εγκατάσταση των ανεμογεννητριών θα οδηγήσει σε απομάκρυνση των κτηνοτρόφων από την περιοχή που παραδοσιακά αποτελεί βοσκότοπο, χωρίς όμως οι επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα της περιοχής να έχουν εναλλακτική καθώς για χρονικό διάστημα περισσότερο του ενός έτους, οι πεδινές εκτάσεις της περιοχής φαίνεται πως θα παραμείνουν πλημμυρισμένες. «Που μπορούν να πάνε τελικά οι άνθρωποι αυτοί;», αναρωτήθηκαν οι παρευρισκόμενοι.

«Πουθενά στον δυτικό κόσμο η εγκατάστασης μίας οχληρής και μεγάλης κλίμακας δραστηριότητας, όπως τα αιολικά πάρκα, δεν γίνεται αυθαίρετα και χωρίς σχεδιασμό. Οι επιλογές της Κυβέρνησης για την άναρχη ανάπτυξη των ανεμογεννητριών φέρνουν στα όρια τις τοπικές κοινωνίες που δικαιολογημένα αντιδρούν στην εγκατάσταση σε περιοχές NATURA, καμένες εκτάσεις κ.ο.κ.. Η διαμόρφωση μίας πραγματικής ενεργειακής δημοκρατίας προϋποθέτει πολλά βήματα. Προϋποθέτει συμμετοχή των πολιτών στην παραγωγή ενέργειας, ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, αξιοποίηση των δυνατοτήτων των περιοχών, σεβασμό στο περιβάλλον και ανταποδοτικότητα στην κοινωνία.

Δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να διεκδικεί με κάθε κοινοβουλευτικό μέσο τα δίκαια αιτήματά τους και ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής που συμμετείχαν στη συνάντηση, κ.κ. Παπαδημητροπούλου Ελένη, Πρόεδρο Πολιτιστικού Συλλόγου Κερασιάς, Λεφούση Νικόλαο Γραμματέα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κερασιάς, Τσιούκα Ηλία, ενεργό πολίτη Καναλίων, Γκανάτσιο Σωτήριο, Πρόεδρο Μουσείου Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας – Κέντρο Μελέτης Βοιβηίδος» (ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ.) και Περγάντου Ελένη, εκπρόσωπο Πολιτιστικού Συλλόγου Κεραμιδίου.


Σχετικά Άρθρα

Αλ.Μεϊκόπουλος:«Την Κυριακή οι Θεσσαλοί θα στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη»

Αλ.Μεϊκόπουλος:«Την Κυριακή οι Θεσσαλοί θα στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη»

Στις 9 Ιουνίου, οι Θεσσαλοί μπορούν να στείλουν τον λογαριασμό πίσω στην κυβέρνηση Μητσοτάκη με την…
Αλ. Μεϊκόπουλος: «Πετσοκομμένες οι αποζημιώσεις των πληγέντων αγροτών της Μαγνησίας»

Αλ. Μεϊκόπουλος: «Πετσοκομμένες οι αποζημιώσεις των πληγέντων αγροτών της Μαγνησίας»

Από τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κο Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο λάβαμε και δημοσιεύουμε: Στη Βουλή έφερε ο Βουλευτής…
Ο Αλ.Μεϊκόπουλος για την πρόκριση Παπακωνσταντίνου – Γκαϊδατζη στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ο Αλ.Μεϊκόπουλος για την πρόκριση Παπακωνσταντίνου – Γκαϊδατζη στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Θερμά συγχαρητήρια στους Αντώνη Παπακωνσταντίνου και Πέτρο Γκαϊδατζή για την εξαιρετική τους εμφάνιση στον τελικό του…