• 11 Ιουνίου, 2024

Ενημέρωση μαθητών Αλμυρού κι Ευξεινούπολης για τον εκφοβισμό

Ενημέρωση μαθητών Αλμυρού κι Ευξεινούπολης για τον εκφοβισμό

Με πρωτοβουλία των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων Ευξεινούπουλης και 1ου Δημοτικού Σχολείου Αλμυρού, με την αποδοχή όλων των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, τη συνεργασία των Διευθυντριών, Διευθυντών και Εκπαιδευτικών των Δημοτικών Σχολείων Αλμυρού και Ευξεινούπολης, το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχικής Υγείας «Πρόταση Ζωής-ΟΚΑΝΑ» και την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας και με την υποστήριξη του Δήμου Αλμυρού, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2024, ενημέρωση των μαθητών και μαθητριών των τάξεων Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού.

Στα πλαίσια αυτής, έλαβαν χώρα:

  • Παρουσίαση βίντεο του Υπουργείου Παιδείας για τη λειτουργία ψηφιακής πλατφόρμας καταγγελιών για περιστατικά εκφοβισμού στα σχολεία.
  • Ενημέρωση με διαδραστικό διάλογο από την κα Γιούλη Πετροπούλου, Κοινωνική Λειτουργό στο Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχικής Υγείας «Πρόταση Ζωής- ΟΚΑΝΑ» αναφορικά με το σχολικό εκφοβισμό, τα αίτια και τις συνέπειες του.
  • Ομιλία ενημέρωσης, εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα, από τον κ. Γεώργιο Σκόνδρα, Αστυνόμο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας, σύνδεσμο της Ηλεκτρονικής Δίωξης Εγκλήματος αναφορικά με την παραβατικότητα στο Διαδίκτυο.

Τη σκυτάλη πήραν οι μαθητές!

  • Ένα θεατρικό δρώμενο για τον σχολικό εκφοβισμό παρουσίασαν, με μεγάλη επιτυχία, μαθήτριες και μαθητές της ΣΤ’ Τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αλμυρού.
  • Οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ’ τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αλμυρού ετοίμασαν μία, υψηλού επιπέδου, παρουσίαση των θεμάτων και των εννοιών της παραβατικότητας των ανηλίκων αλλά και των δυνατοτήτων που οι κοινότητες μπορούν να παρέμβουν.
  • Το Δημοτικό Σχολείο Ευξεινούπολης παρουσίασε ένα μοναδικό ψηφιακό παραμύθι σε εικονογράφηση των μαθητών/ριών της ΣΤ’ Δημοτικού και αφήγηση των μαθητών/ριών της Ε’ Δημοτικού.

Οι μελέτες, διαχρονικά, επισημαίνουν την σπουδαιότητα της στενής συνεργασίας της σχολικής κοινότητας (παιδιά-γονείς-εκπαιδευτικοί) ως σημαντική παράμετρο. Μπορεί να λειτουργήσει ως άτυπος κοινωνικός έλεγχος για να αποθαρρυνθούν ανήλικα παιδιά από τη χρήση βίας.

Δυστυχώς, τα πρωτόγνωρα γεγονότα των τελευταίων ετών (covid-19 και ο συνεπεία αυτού εγκλεισμός) σε συνδυασμό με την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας (κοινωνικά δίκτυα, έξυπνες συσκευές, τεχνητή νοημοσύνη) εκθέτουν όλους μας και κυρίως τα παιδιά σε μεγάλους κινδύνους. Παρατηρείται, ολοένα και περισσότερο, χρήση κινητών συσκευών από παιδιά πολύ μικρών ηλικιών, video παιχνίδια που απαιτούν επικοινωνία με τρίτους, αγνώστους και αγορές “όπλων”, υπερβολική χρήση κοινωνικών μέσων δικτύωσης με ανταλλαγές βίντεο και φωτογραφιών.

Τα παραπάνω έχουν φέρει τόσο τους γονείς όσο και την επιστημονική κοινότητα μπροστά σε νέα φαινόμενα παραβατικής συμπεριφοράς η οποία ξεκινά έντονα ακόμη και από την ηλικία των δέκα (10) ετών. Η αφύπνιση γονέων και η επαγρύπνηση όλων μας είναι η σημαντικότερη δυνατή και άμεσα εφικτή πρόληψη. Ευχαριστούμε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριές μας, τις/τους Εκπαιδευτικούς και τις/τους Διευθύντριες/ές των Σχολείων μας, όλους τους Φορείς, τον Δήμο Αλμυρού για την παραχώρηση του χώρου και την ηχητική υποστήριξη, την Αντιδήμαρχο Παιδείας κα Μαρία Σταυραντώνη, τον κ. Ευθύμιο Ζιγγιρίδη, Προέδρο του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχικής Υγείας «Πρόταση Ζωής- ΟΚΑΝΑ», τους Ομιλητές κα Γιούλη Πετροπούλου και κ. Γεώργιο Σκόνδρα. Κρατούμε δύο λέξεις «ΜΙΛΩ» και «ΠΡΟΣΕΧΩ». Μιλώ για όσα με στεναχωρούν. Προσέχω τον εαυτό μου. Απευθυνόμαστε στους Ειδικούς.

Με εκτίμηση
Τα ΔΣ των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων 1ουΑλμυρού και Ευξεινούπολης

 


Σχετικά Άρθρα

Βραβείο για το 1ο Δημοτικό Αλμυρού σε πανελλήνιο διαγωνισμό ζωγραφικής

Βραβείο για το 1ο Δημοτικό Αλμυρού σε πανελλήνιο διαγωνισμό ζωγραφικής

H Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA προκήρυξε  Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ζωγραφικής για τις Ομάδες της…
Εκπαιδευτική επίσκεψη στα Αμπελάκια για μαθητές του 1ου και 4ου Δημοτικού Σχολείου

Εκπαιδευτική επίσκεψη στα Αμπελάκια για μαθητές του 1ου και 4ου Δημοτικού Σχολείου

Tην Πέμπτη 23 Μαΐου 2024 στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας, οι μαθητές και οι μαθήτριες…
Ημέρας παράδοσης και πολιτισμού στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αλμυρού

Ημέρας παράδοσης και πολιτισμού στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αλμυρού

H Δευτέρα 27 Μαΐου ήταν μια ξεχωριστή ημέρα για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αλμυρού καθώς στο…