• 6 Ιουνίου, 2024

Χορευτική πανδαισία από τα παιδιά τεσσάρων συλλόγων

Χορευτική πανδαισία από τα παιδιά τεσσάρων συλλόγων

Η φετινή χορευτική συνάντηση είχε επετειακό χαρακτήρα λόγω των 40 ετών από την ίδρυση του Χορευτικού Ομίλου Αλμυρού και 30 από την πρώτη διοργάνωση

 

 

Η φετινή συνάντηση παιδικών χορευτικών στον Αλμυρό είχε επετειακό χαρακτήρα καθώς συμπληρώθηκαν σαράντα χρόνια από την ίδρυση του Χορευτικού Ομίλου Αλμυρού και τριάντα από την πρώτη συνάντηση που είχε γίνει το 1994.

Το απόγευμα της Κυριακής 2 Ιουνίου, η κεντρική πλατεία της πόλης γέμισε από παιδιά που φορώντας παραδοσιακές φορεσιές, χόρεψαν, διασκέδασαν, τίμησαν τα ήθη και τις παραδόσεις μας. Τέσσερις σύλλογοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του κου Γκουντάρα και συμμετείχαν σ’ αυτήν την καθιερωμένη, ετήσια εκδήλωση που αποτελεί θεσμό για την πόλη του Αλμυρού: ο Σύλλογος Ανατολικής Ρωμυλίας Ευξεινούπολης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Αγχιάλου, ο Σύλλογος Αργιθεατών Μαγνησίας και ο Χορευτικός Όμιλος Αλμυρού. Συνολικά επτά χορευτικά τμήματα.

Ο εμπνευστής και ψυχή αυτής της διοργάνωσης κος Κωνσταντίνος Γκουντάρας, στην ομιλία του, έκανε μια μικρή ιστορική αναφορά λέγοντας: «Ο θεσμός των συναντήσεων παιδικών χορευτικών συγκροτημάτων για παιδιά ηλικίας μέχρι 12 ετών ξεκίνησε το 1994 που είχαμε και την πρώτη συνάντηση με τοπικά σωματεία. Γίνονταν και γίνονται τον Ιούνιο μήνα, λίγο πριν τη λήξη των μαθημάτων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, πολλές φορές και σε διαφορετική κοινότητα της επαρχίας. Κατά βάση στο πάρκο του Αγίου Δημητρίου και τα τελευταία χρόνια στον χώρο της κεντρικής πλατείας Αλμυρού. Κάθε χρόνο σχεδόν και περισσότερα σωματεία από όλη τη Θεσσαλία αρχίζουν να συμμετέχουν. Π.χ. Στην 8η συνάντηση του 2001 στον Πλάτανο, για 2 ημέρες, συμμετέχουν 210 παιδιά σε 17 χορευτικές ομάδες. Στη 12η του 2007 συμμετέχουν 12 σωματεία και 176 μικρούς χορευτές. Στη 13η του 2010 συμμετέχουν 17 χορευτικές ομάδες με 224 μικρά παιδιά. Για να φθάσουμε  στο σήμερα στην 24η.  Οι αποκλίσεις στα χρόνια οφείλονται στις επισκέψεις μας σε χώρες του Εξωτερικού για να παρουσιάσουμε την τοπική παράδοση. Ταξιδέψαμε σε Αυστρία, Ελβετία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λιχτενστάιν, Τσεχία, Σλοβακία, Ισπανία Κωνσταντινούπολη κλπ. Αποκορύφωμα η παρουσίαση της τοπικής παράδοσης και φορεσιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. 40 χρόνια γιορτάζουμε φέτος από την ίδρυση του ΧΟΑ και 30 από την αρχή των Συναντήσεων. Πολλά χρόνια για μια προσπάθεια που μόνο με μεράκι και όρεξη μπορεί να σταθεί. Ευτυχώς που αυτά υπάρχουν.

Ελπίζουμε να αντέξουμε και όσο πάει…».

 


Σχετικά Άρθρα

Βίντεο και φωτογραφίες από την εκδήλωση του Χορευτικού Ομίλου Αλμυρού

Βίντεο και φωτογραφίες από την εκδήλωση του Χορευτικού Ομίλου Αλμυρού

Με την κοπή της Βασιλόπιτας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου στο «Αρχοντικό» θα λέγαμε πως…
Εκδήλωση του Χορευτικού Ομίλου Αλμυρού στις 4 Φεβρουαρίου

Εκδήλωση του Χορευτικού Ομίλου Αλμυρού στις 4 Φεβρουαρίου

Την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου στις  5 το απόγευμα, στο «ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ», στο δάσος «ΚΟΥΡΙ» θα πραγματοποιηθεί η…