• 4 Ιουνίου, 2024

Συνέντευξη με τον Αλ. Παπαχατζή: «Ο Αλμυρός είναι ο κοιμώμενος γίγαντας, παραμελημένος κι αδικημένος»

Συνέντευξη με τον Αλ. Παπαχατζή: «Ο Αλμυρός είναι ο κοιμώμενος γίγαντας, παραμελημένος κι αδικημένος»

Ο Δρ Αλέξανδρος Παπαχατζής, υποψήφιος με την Ελληνική Λύση, μιλάει για την οικοκτονία, τους ακαλλιέργητους ελαιώνες της περιοχής, τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους αγρότες και τα τρόφιμα

Ο Δρ Αλέξανδρος Παπαχατζής, Πρόεδρος του τμήματος Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κατέρχεται υποψήφιος στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου με το κόμμα της Ελληνικής Λύσης. Κατά την πρόσφατή επίσκεψή του στην πόλη του Αλμυρού παραχώρησε συνέντευξη στην Βιβή Τσιντσίνη για την υποψηφιότητά του και ήταν πολύ ενδιαφέροντα τα όσα είπε για τον όρο οικοκτονία που τείνει να καθιερωθεί.

Στον πρόλογο της συζήτησης, ανέφερε πως «ο Αλμυρός είναι ο κοιμώμενος γίγαντας, όχι μόνο της Μαγνησίας, αλλά της Θεσσαλίας και της χώρας μας. Πιστεύω ότι είναι παραμελημένος κι αδικημένος. Πρέπει να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες του».

Η συνέντευξη στράφηκε στα αγροτικά ζητήματα και ο κος Παπαχατζής επισήμανε: «Επειδή τυχαίνει να είμαι ο τομεάρχης αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων στο κόμμα της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου, μπορώ να σας πω τις θέσεις μας για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, την ΚΑΠ, που όπως λέω εγώ είναι Κατάργηση Αγροτικής Παραγωγής. Οδηγούμαστε στο να μην παράγουμε. Έλεγα μην εφαρμόζετε τον σχεδιασμό που έγινε από την τρέχουσα κυβέρνηση πριν περίπου δύο χρόνια, είναι λάθος μετάφραση από στρατηγικά σχέδια άλλων χωρών που δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα. Και είδατε τι περνάνε οι αγρότες μας το τελευταίο διάστημα, με πληρωμές που δεν μπορούν να γίνουν, έρχονται πετσοκομμένες, ακόμη τους ζητάνε από αυτά που πληρώσανε, να επιστρέψουν χρήματα».

Η Ευρώπη φαίνεται ότι παράγει ολοένα και λιγότερα προϊόντα στον πρωτογενή τομέα. Θεωρείτε ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο, είναι αδυναμία πολιτικής πρωτοβουλίας;

«Σχέδιο για να μην έχουμε σχέδιο. Η αλήθεια είναι ότι δεν θέλουν οι αγρότες να παράγουν κι αυτό σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο όρος οικοκτονία είναι ένας καινούργιος όρος που θα αρχίσει να ακούγεται. Αρκεί να σας πω ότι πριν ενάμιση χρόνο στην Ολλανδία πήγαν να κλείσουν περίπου 2.000 φάρμες με εκτροφή βοοειδών κι αυτό, μόνο και μόνο, για να μην επιβαρύνουνε το περιβάλλον με το μεθάνιο, δηλαδή να μην συμβάλλουν στο αποτύπωμα άνθρακα, κάτι το οποίο δεν έγινε κι έπεσε η κυβέρνηση.

Θα δείτε πολύ σύντομα ότι επιχειρούν να καθιερώσουν τον όρο οικοκτονία, σαν τη γενοκτονία, να είναι ποινικό αδίκημα και θα τιμωρούνται αυτοί οι οποίοι, κατά κάποιο τρόπο σύμφωνα με αυτούς, θα επιβαρύνουν το περιβάλλον. Ήδη εμφανιστήκαν στην Ολλανδία και σε άλλα κράτη της Ε.Ε. καταστήματα που πουλάνε τεχνητό κρέας που βγαίνει από τρισδιάστατους εκτυπωτές… ρίχνουμε αίμα, λίπος, πλάσμα κι εκτυπώνουμε την μπριζόλα μας. Ήδη παράγεται τεχνητό μέλι, πέρα από το κινέζικο που εισάγουμε κατά 90%. Είναι σιρόπι όχι μέλι. Θα παράγουνε τεχνητό γάλα κι όλα αυτά για να μην επιβαρύνουμε υποτίθεται το περιβάλλον. Έχουν μπει πράσινοι περιορισμοί στη χρήση γεωργικών φαρμάκων -και καλά μπήκαν- αλλά την ίδια στιγμή εισάγουμε ασύστολα από τρίτες χώρες προϊόντα τα οποία είναι πολύ ανταγωνιστικά γιατί εκεί χρησιμοποιούν τα φάρμακα που απαγορευτήκαν εδώ και δεν γίνεται κανένας έλεγχος. Σε ελέγχους που έγιναν, ένα 80% έχει βρεθεί μολυσμένο.

Οικοκτονία θα έχουμε στη Θεσσαλία γιατί αφήνουμε το φυτικό και ζωικό πλούτο να είναι σε λανθάνουσα μορφή. Η Ελλάδα έχει 7,5 εκατομμύρια σχολάζουσες γαίες, δηλαδή χωράφια που θα μπορούσαν να είναι καλλιεργήσιμα αλλά είναι παρατημένα γιατί προέρχονται από εκκαθάριση συνεταιρισμών, από εκκλησιαστικά κτήματα, παραμελημένους ελαιώνες που είναι το μεγαλύτερο μέρος. Επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα κλαμπ τεχνοκρατών, θα πρέπει αυτοί που θα πάνε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ξέρουν τι ψηφίζουν. Δεν είναι σαν να ψηφίζουμε για τη Γιουροβίζιον. Θα πρέπει να είναι πάρα πολύ συνειδητοποιημένος ο κάθε ψηφοφόρος γιατί αφορά άμεσα την τσέπη και το πιάτο του. Εδώ ο Αλμυρός έχει τόσες εκτάσεις ελαιώνων εγκαταλελειμμένες οι οποίες μπορούν να αναβιώσουν. Αυτό έχουμε κάνει εδώ και τρία χρόνια στην περιοχή σας και έχουμε κάνει τους ελαιώνες παραγωγικούς. Είναι ένα κεφάλαιο που θα πρέπει να αξιοποιηθεί, άρα μπορούμε να έχουμε εισοδήματα από τέτοιες καλλιέργειες. Αρκεί να υπάρχουν προτάσεις και από εμάς υπάρχουν».

Για το τέλος, ο υποψήφιος της Ελληνικής Λύσης έδωσε το δικό του μήνυμα: «Το μότο που χρησιμοποιώ είναι «ας κάνουμε πάλι την Ελλάδα να την σέβονται όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ξανά». Την Ελλάδα την έχουν του κλώτσου και του μπάτσου. Ειδικά στα εθνικά μας θέματα, έχουμε καταντήσει ο καρπαζοεισπράκτορας της Ευρώπης και κυρίως των βαλκανικών χωρών. Για αυτό πρέπει να διεκδικούμε αυτά που μας οφείλουν. Ο κος Βελόπουλος είναι εργαζόμενος άνθρωπος, δεν είναι πορφυρογέννητος από κανένα πολιτικό τζάκι, δίνει δουλειά σε εκατοντάδες εργαζόμενους στις επιχειρήσεις του, ξέρει τι συμβαίνει. Έχει προτάσεις για τη φορολόγηση και την αξιοποίηση των ορυκτών αποθεμάτων της χώρας, των λιγνιτικών αποθεμάτων. Συνηθίζω να λέω ότι άγονα χωράφια δεν έχουμε, άγονα μυαλά έχουμε».

 

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Αλέξανδρος Παπαχατζής είναι Καθηγητής «Δενδροκομίας» και από τον Σεπτέμβριο του 2023, ο Πρόεδρος του τμήματος Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι Απόφοιτος της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), κατεύθυνσης Φυτοτεχνίας (MSc.) Κάτοχος του πρώτου Διδακτορικού Διπλώματος (Ph.D) στο “Agricultural Management” και του δεύτερου Διδακτορικού Διπλώματος στην «Δενδροκομία».

Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του «ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ – ΔΗΜΗΤΡΑ, (ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ)», του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), υπεύθυνου για την Γεωργική Έρευνα και την Γεωργική Εκπαίδευση στην χώρα μας. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς «Ινστιτούτου Κυκλικής Οικονομίας & Κλιματικής Αλλαγής», που ανήκει στον «Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου (EPLO)» κατέχοντας την θέση του Παρατηρητή στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας, στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό για τη Μετανάστευση. Ιδρυτής και Διευθυντής του Θεσμοθετημένου Εργαστηρίου «Δενδροκηπευτικών & Εδαφικών Πόρων, HORTLAB», πιστοποιημένου με ISO 9001/2015. Δίδαξε σε τέσσερεις (4) κύκλους Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ/Θ και σε ένα (1) ΠΜΣ του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με αντικείμενο «Τεχνολογία και Ποιότητα Επιτραπέζιας Ελιάς και Ελαιολάδου», σε δύο (2) κύκλους Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) του τμήματος Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας, όπως και σε πολλά ΠΜΣ σε ξένα Πανεπιστήμια, σαν Επισκέπτης Καθηγητής (Adjunct Professor) μέσω Προγραμμάτων ERASMUS.

Επίσης υπήρξε Προσκεκλημένος Ομιλητής σε πολλά ξένα Πανεπιστήμια. Έχει Διοικητική εμπειρία κατέχοντας πολλές θέσεις, όπως: σημερινός Πρόεδρος του τμήματος Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας του Π.Θ. από τον Σεπτέμβριο του 2023,  Αντιπρόεδρος του Ε.Λ.Κ.Ε. του Τ.Ε.Ι Θεσσαλίας, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του Τ.Ε.Ι/Θ, Πρόεδρος του τμήματος «Ιατρικών Εργαστηρίων», του Τ.Ε.Ι., Αναπληρωτής Κοσμήτορας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας – Πρόνοιας (ΣΕΥΠ), Μέλος της Συγκλήτου του ΤΕΙ/Θ, Διευθυντής του Θεσμοθετημένου Εργαστηρίου «Δενδροκηπευτικών & Εδαφικών Πόρων» του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του Τ.Ε.Ι./Θ και πλέον του τμήματος Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας του Π/Θ, Αναπληρωτής Προϊστάμενος του τμήματος «Φυτικής Παραγωγής», της «Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας» (ΣΤΕΓ), του Τ.Ε.Ι./Θ, Αναπληρωτής Πρόεδρος του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ/Θ, Διευθυντής του Τομέα «Προστασίας Περιβάλλοντος» του Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας Θεσσαλίας (ΚΤΕ) κ.ά.

Η Ερευνητική του Δραστηριότητα και της Παροχής Αγροσυμβούλων, από Ευρωπαϊκά και Εθνικά Ερευνητικά Προγράμματα που Συντόνιζε και Διηύθυνε, ξεπερνάει τα 5 εκατ. Ευρώ! Συμμετείχε σε περίπου 30 Διεθνή και Εθνικά Συνέδρια σαν Ομιλητής, για την Δενδροκομία, τα Θερμοκήπια, την Ελαιοκομία, την Αγροτική Ανάπτυξη, το Περιβάλλον, την Οικολογική Γεωργία, την Προσαρμογή της Γεωργίας στην Κλιματική Αλλαγή και την Κυκλική Οικονομία, και ήταν ο Οργανωτής (Convener), στο 3ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Πυρηνοκάρπων: ΙΙΙ Plum and Prune working group meeting “Present constraints of Plum Growing in Europe”. Skopelos Island, Greece, όπου του απονεμήθηκε Τιμητικό μετάλλιο από την «Διεθνή Ένωση Οπωροκηπευτικών Επιστημών (ISHS)» για την επάξια συνεισφορά στους σκοπούς της.

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα στο LIFE+, που Συντόνιζε με ακρωνύμιο “Adapt2change”, διακρίθηκε σαν ένα από τα 8 καλύτερα προγράμματα για την προστασία της “Αλλαγής Χρήσης της Γης” (LULUCF) της ΕΕ και χρησιμοποιήθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), στο τμήμα που ασχολείται με την κλιματική αλλαγή, ακολουθώντας την “Συνθήκη του Kyoto” για το περιβάλλον και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Είναι μέλος της Ακαδημίας “New York Academy of Sciences” (NYAS). Στην επαγγελματική του δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα, ήταν Επιστημονικός Σύμβουλος και Διευθυντής σε Φυτώρια Οπωροφόρων Δέντρων, Διαχειριστής σε Γεωπονικές Εταιρείες με πανελλαδική και διεθνή δραστηριότητα σε Προγράμματα «αναδιάρθρωσης καλλιεργειών» σε τρίτες χώρες, καθώς και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος σε Πολυεθνική Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία (ΑΕΒΕ) με Εκκοκκιστήρια Βάμβακος και Υπέρπυκνα Εκμηχανοποιημένα Συστήματα καλλιέργειας Ελιάς, κλπ.

Διαθέτει πάνω από 120 διεθνείς δημοσιεύσεις με Αριθμό ετεροαναφορών (SCOPUS): 224, h index Scopus: 9, ενώ έχει στο Scholar google citations : 520 με h-index: 13 και i10-index: 16 Έχει συγγράψει 6 Γεωπονικά Πανεπιστημιακά Βιβλία του εμπορίου, τα οποία μέσω του συστήματος Eudoxus διανέμονται σε Πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μας. Έχει συνεχή και αδιάλειπτη αρθρογραφία σε εγχώρια Αγροτικά ενημερωτικά έντυπα και εφημερίδες, αλλά και παρουσία σε Αγροτικές εκπομπές.


Σχετικά Άρθρα

Εκδήλωση γεμάτη χαμόγελα και ανθρωπιά από τη «Νέα Γενιά» του Δήμου Αλμυρού

Εκδήλωση γεμάτη χαμόγελα και ανθρωπιά από τη «Νέα Γενιά» του Δήμου Αλμυρού

Το πρωί της Κυριακής 8 Δεκεμβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευξεινούπολης, η «Νέα Γενιά» του Δήμου Αλμυρού,…
Μεγάλο το φιλανθρωπικό έργο από ενορίες, Δήμο και εθελοντές

Μεγάλο το φιλανθρωπικό έργο από ενορίες, Δήμο και εθελοντές

Ανθρωπιά και αγάπη προς συμπολίτες μας Διανύουμε την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και ίσως το καλύτερο…
Ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου στον Αλμυρό

Ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου στον Αλμυρό

Οι ενορίτες του Αγίου Νικολάου Αλμυρού, πλήθος πιστών από τις γύρω περιοχές, αλλά και επισήμων παρέστησαν…