• 30 Μαΐου, 2024

Περ. Θεσσαλίας: Στην υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας αερολέσχες και ραδιοερασιτέχνες

Περ. Θεσσαλίας: Στην υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας αερολέσχες και ραδιοερασιτέχνες

Τη συνεργασία της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τις αερολέσχες και τους ραδιοερασιτέχνες της Θεσσαλίας, ανακοίνωσαν σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Περιφερειάρχης Δ. Κουρέτας και ο Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Ηλ. Λεοντάρης.

Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, η ανάπτυξη της Θεσσαλίας αποτελεί τον πυρήνα του προγράμματός της Περιφέρειας,  όπως έχει ανακοινωθεί από τον Περιφερειάχη, ένα πρόγραμμα που αποβλέπει στη σχεδίαση του αναπτυξιακού μέλλοντος της Θεσσαλίας. Ωστόσο όπως τόνισε ο περιφερειάρχης η ανάπτυξη όμως προϋποθέτει ασφάλεια και η ασφάλεια δεν είναι αφηρημένη έννοια, αλλά συνδυασμός προγραμματισμού, σχεδίασης και υλοποίησης συγκεκριμένων έργων και δράσεων.

Έτσι, ο περιφερειακός συντονιστής εξήγησε πως δημιουργήθηκε ένα ολοκληρωμένο σύστημα Πολιτικής Προστασίας  που θα καλύπτει όλες τις φάσεις του κύκλου της, την Πρόληψη (prevention), την Προετοιμασία (preparedness), την Έγκαιρη προειδοποίηση (early warning), την Άμεση επέμβαση (rapid response), την Διαχείριση των συνεπειών (consequences management) και την Αποκατάσταση (rehabilitation).

Έτσι σήμερα ανακοινώθηκε η επισημοποίηση της συνεργασίας της Περιφέρειας με τις Αερολέσχες και τους Ραδιοερασιτέχνες της Θεσσαλίας, ως ενιαία σύνολα.

Οι Αερολέσχες θα ενταχθούν στο πρόγραμμα των περιπόλων πυρασφάλειας και έγκυρης ενημέρωσης ούτως ώστε να περιορίσουμε το χρόνο επέμβασης στα πρώτα στάδια μιας πυρκαγιάς.

Πρόθεσή της Περιφέρειας  είναι επίσης στο κέντρο αυτό να ενσματωθούν κι άλλα μέσα και πηγές πληροφόρησης όπως DRONES, κάμερες, «σένσορες» διαφόρων τύπων καθώς και ένα τηλεφωνικό κέντρο το οποίο θα δέχεται ενημέρωση ή και καταγγελίες για βλάβες του οδικού δικτύου ή και των τεχνικών έργων γενικότερα αλλά και προτάσεις και επισημάνσεις για τη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας των πολιτών μας.

Αξιοποιώντας τις δυνατότητες των Ραδιοερασιτεχνών εξασφαλίζουμε πέραν των άλλων και τη συνέχιση της επικοινωνίας σε περιπτώσεις που διακόπτεται η συμβατική και η κινητή τηλεφωνία ή τα μορφολογικά στοιχεία της περιοχής του φαινομένου δεν καλύπτεται από τα συμβατικά συστήματα.

Στο κτίριο της Περιφέρειας (Θεοφράστου) έχουν αναπτυχθεί οι απαραίτητες κεραίες και στο Κέντρο Συντονισμού της Περιφέρειας (το οποίο δημιουργείται στο 2Ο όροφο) οι Ραδιοερασιτέχνες έχουν ήδη το τερματικό τους.

Αναφερόμενος στο θέμα των δασικών πυρκαγιών, ο κ. Λεοντάρης τόνισε ότι η Περιφέρεια έχει  αναθεωρήσει το σχετικό σχέδιο “ΙΟΛΑΟΣ” που αφορά στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, ενώ στο ίδιο πλαίσιο υπάρχει συντονισμός για την ακραία περίπτωση που θα χρειασθεί να απομακρυνθούν πολίτες ή να εκκενωθούν οικισμοί ή κοινότητες.

Τέλος, αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τους δήμους της Θεσσαλίας και κάλεσε τους πολίτες της Θεσσαλίας να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμοδίων τόσο κατά τη διάρκεια των φαινομένων αλλά και ειδικότερα τις οδηγίες πρόληψης και αποφυγής πρόκλησης των δασικών πυρκαγιών όπως έχουν ανακοινωθεί και είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και της Περιφέρειας.


Σχετικά Άρθρα

Συνάντηση Δ. Κουρέτα με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ

Συνάντηση Δ. Κουρέτα με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ

Η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας στο επίκεντρο της συνάντησης με Κ. Τσιάρα-Χρ. Κέλλα  Διαδοχικές συναντήσεις με τον…
Συνάντηση εργασίας της τουριστικής επιτροπής Δήμου Αλμυρού με τον κ. Σαρούκο

Συνάντηση εργασίας της τουριστικής επιτροπής Δήμου Αλμυρού με τον κ. Σαρούκο

Ο εντεταλμένος Σύμβουλος του Δήμου Αλμυρού Κώστας Πανταζώνας και τα μέλη της Τουριστικής Επιτροπής, Στάθης Πάντζιος,…
Το νέο πολιτιστικό πρόγραμμα της Περιφέρειας αναδεικνύει την ταυτότητα της Θεσσαλίας

Το νέο πολιτιστικό πρόγραμμα της Περιφέρειας αναδεικνύει την ταυτότητα της Θεσσαλίας

Το πλούσιο πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και θα συνεχίσουν…