• 22 Μαΐου, 2024

Διάκριση για το νηπιαγωγείο Αϊδινίου σε πανελλήνιο διαγωνισμό!

Διάκριση για το νηπιαγωγείο Αϊδινίου σε πανελλήνιο διαγωνισμό!

Διάκριση για το νηπιαγωγείο Αϊδινίου με την κατάκτηση του 2ου βραβείου στον ετήσιο διαγωνισμό για το πολύγλωσσο Kamishibai που προάγει την πολυγλωσσία, την αποδοχή και την διαπολιτισμική συνείδηση στους μαθητές και διοργανώνεται από την Ερευνητική Ομάδα Pluralités του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ.

Οι μικροί μαθητές του Αϊδινίου δημιούργησαν μια ιστορία με θέμα τη συνεργασία, αφού αρχικά βρήκαν τους ήρωες, τον τόπο και το πρόβλημα που είχε να διαχειριστεί ο ήρωας, έπειτα δώσανε τη λύση και τέλος δημιούργησαν τις εικόνες και το κείμενο με τη βοήθεια της δασκάλας τους. Στη συνέχεια, αποφασίσανε ποιες γλώσσες και ποιες λέξεις επιθυμούσαν να περιέχονται στην ιστορία τους και ξεκινήσαν να το παρουσιάζουν με μεγάλη ευχέρεια.

Αναλυτικότερα, το kamishibai, το οποίο στα γιαπωνέζικα σημαίνει «Θέατρο από χαρτί», είναι μία τεχνική αφήγησης, η οποία πρωτοεμφανίστηκε στην Ιαπωνία, την οποία χρησιμοποιούσαν στην αρχή οι αφηγητές του δρόμου για να διηγηθούν στα παιδιά διάφορες ιστορίες, μετακινώντας εικονογραφημένες σανίδες σε ένα ξύλινο πλαίσιο, το οποίο ονομάζεται butaï. Πιο αναλυτικά, σε κάθε σανίδα (χαρτόνι) διαδραματίζεται μία σκηνή (επεισόδιο) της ιστορίας. Στην μπροστινή πλευρά υπάρχει η εικόνα (ζωγραφιά των παιδιών) και στην πίσω πλευρά υπάρχει το κείμενο, το οποίο πρέπει να είναι σύντομο και απλό. Στο πολύγλωσσο kamishibaï συναντάμε μία μεγάλη ποικιλία γλωσσών (τουλάχιστον 4) οι οποίες συμμετέχουν ενεργά στην ιστορία και εισάγουν στα παιδιά στην έννοια και τη χρήση της πολυγλωσσίας.

Το πολύγλωσσο Kamishibaï στοχεύει ώστε τα παιδιά:
• Να αναπτύξουν στρατηγικές εκμάθησης, κατανόησης, παρατήρησης, σύγκρισης και αναστοχασμού πάνω στις γλώσσες και τον λόγο.
• Να καλλιεργήσουν δεξιότητες συνεργασίας, σύνταξης και εικονογράφησης.
• Να αντιτίθενται στις διακρίσεις, να μάθουν να ζουν αρμονικά μαζί με άλλους και να θεωρούν όλες τις γλώσσες ισότιμες.


Σχετικά Άρθρα

Επισκέψεις Ζ. Μακρή στο Νηπιαγωγείο Αϊδινίου και στο ΕΠΑΛ Αλμυρού

Επισκέψεις Ζ. Μακρή στο Νηπιαγωγείο Αϊδινίου και στο ΕΠΑΛ Αλμυρού

Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και βουλευτής Ν. Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή στο πλαίσιο των…
Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στο νηπιαγωγείο Αϊδινίου!

Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στο νηπιαγωγείο Αϊδινίου!

Τα παιδιά και η εκπαιδευτικός του Νηπιαγωγείου Αϊδινίου στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων που υλοποιούν για…
Καινοτόμος δράση στο Νηπιαγωγείο Αϊδινίου!

Καινοτόμος δράση στο Νηπιαγωγείο Αϊδινίου!

Τη φετινή σχολική χρονιά τα παιδιά του Νηπιαγωγείου Αϊδινίου συμμετέχουν σε ένα διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα τους…