• 21 Μαΐου, 2024

Oliveto Magnes – Αντιπεριφέρεια: Διαβούλευση για την ανάδειξη των παραδοσιακών ελαιώνων της ΝΔ Μαγνησίας

Oliveto Magnes – Αντιπεριφέρεια: Διαβούλευση για την ανάδειξη των παραδοσιακών ελαιώνων της ΝΔ Μαγνησίας

Εκπρόσωποι του συνδέσμου Oliveto magnes στην Αντιπεριφέρεια

Διαβούλευση για την ανάδειξη των παραδοσιακών ελαιώνων της ΝΔ Μαγνησίας

Αδιάκοπα προχωρά το σχέδιο του συνδέσμου για την ανάδειξη των παραδοσιακών ελαιώνων της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας «Oliveto Magnes». Την Δευτέρα 20 Μαΐου έγινε ακόμη ένα σημαντικό βήμα, αυτή τη φορά με την διαβούλευση μεταξύ εκπροσώπων του συνδέσμου με την Αντιπεριφέρεια.

Συνδετικός κρίκος ο Αλμυριώτης Περιφερειακός Σύμβουλος, εντεταλμένος για την Αγροτική Ανάπτυξη κ. Κωνσταντίνος Ζαρκάδας, ο οποίος έκανε και την εισήγηση για το θέμα της συνάντησης στην Αντιπεριφερειάρχη κα Άννα-Μαρία Παπαδημητρίου και τον Διευθυντή της Αγροτικής Οικονομίας, Δρ Γεωπονίας κ. Λιάνο Νικόλαο. Τον σύνδεσμο Oliveto Magnes εκπροσώπησαν από το ΔΣ ο πρόεδρος κ. Σταμάτης Αλαμανιώτης, ο Αντιπρόεδρος κ. Χρήστος Καλλές και ο Γραμματέας κ. Χουλιαράς Νικόλαος.

 

Ο πρόεδρος κ. Αλαμανιώτης παρουσίασε τον σκοπό, αλλά και το έργο που έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα από τον σύνδεσμο Oliveto Magnes, τις δυνατότητες της πολύ-επίπεδης ανάπτυξης της περιοχής μέσα από την ελιά, ζήτησε να προβάλλεται και από την Περιφέρεια η ελαιοκομία και να αξιοποιούνται από τη συνέργεια των φορέων αυτές οι πολλαπλές δυνατότητες. Συγκεκριμένα τόνισε ο κ. Αλαμανιώτης «η ελαιοκομία δεν είναι μόνο προϊόν, είναι κουλτούρα, πολιτισμός, παράδοση που συνδέεται με την ανάπτυξη του τουρισμού και ευρύτερα με την ανάπτυξη της περιοχής και της οικονομίας» προτείνοντας συγκεκριμένες ευκαιρίες αξιοποίησης προγραμμάτων, σε τοπικό, εθνικό και διακρατικό επίπεδο.

Η Αντιπεριφερειάρχης κα Παπαδημητρίου, αναφέρθηκε στις μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες της Περιφερειακής Αρχής σε επίπεδο Θεσσαλίας και Νομού, συμφώνησε ότι πρόκειται για ένα top προϊόν που χαρακτηρίζει ιδιαίτερα τη Μαγνησία και δεσμεύθηκε για τη συνέχεια των διαβουλεύσεων και των κοινών δράσεων.

Ο Δ/ντης κ. Λιανός ενημέρωσε για τον τρόπο λειτουργίας του τμήματος Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων σχετικά με την ελιά, την αντιμετώπιση των ασθενειών που πλήττουν την παραγωγή, τα προγράμματα που εφαρμόστηκαν, αλλά και αυτά που πρέπει να αξιοποιηθούν. Ιδιαίτερα στάθηκε στην ανάγκη ενημέρωσης και συνεργασίας με τους νέους αγρότες, καθώς και στην Ελλάδα γηράζει ο πληθυσμός που ασχολείται με την γεωργία και την κτηνοτροφία και ζήτησε την συνεχή, απευθείας, συνεργασία με τους αγρότες, με αναφορές και στο λιγοστό προσωπικό που υπάρχει στη διάθεση του τμήματος.

Σημαντικό μέρος της συζήτησης αποτέλεσε η ανάγκη για σύγχρονα μέσα στην καλλιέργεια, όπως η χρήση drones για ψεκασμούς και αναφέρθηκαν στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε αυτό να νομιμοποιηθεί και να επιδοτηθεί.

Ο κ. Αλαμανιώτης επιπρόσθετα πρότεινε την ανάγκη στήριξης για τη διαμόρφωση υποδομών, των εκσυγχρονισμό των διαδικασιών και τη δημιουργία ενός επισκέψιμου πρότυπου κέντρου.

Ο Αντιπρόεδρος κ. Καλλές τόνισε την ανάγκη συνεχούς στήριξης από την Περιφέρεια μέχρι την ΠΟΠ πιστοποίηση, αλλά και τη δημιουργία υδάτινων πόρων, ίσως με μικρά φράγματα. Παράλληλα πρότεινε τη δημιουργία ενός μουσείου ελιάς, το οποίο θα αναδεικνύει από τα εκθέματά του την σπάνια, μοναδική, βιοποικιλότητα της ελιάς.

Ο Γραμματέας κ. Χουλιαράς επανέφερε στη συζήτηση την ανάγκη άμεσης συνεργασίας φορέα, καλλιεργητών, εργολάβων της Δ/νσης αγροτικής οικονομίας και γεωπόνων για την αντιμετώπιση των ασθενειών της ελιάς -κυρίως του Δάκου- και έλαβε τις δεσμεύσεις της Αντιπεριφερειάρχη και του Δ/ντη.

Όπως άνοιξε, έτσι έκλεισε η συνάντηση, με τον διαμεσολαβητή κ. Ζαρκάδα, ο οποίος έθεσε τον εαυτό του και για τη συνέχεια να αποτελέσει τον σύνδεσμο μεταξύ φορέα, παραγωγών και Αντιπεριφέρειας, με έναν συνεχή, ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας.


Σχετικά Άρθρα

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτεί τη δημιουργία rapid test για την ανίχνευση της πανώλης των μηρυκαστικών

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτεί τη δημιουργία rapid test για την ανίχνευση της πανώλης των μηρυκαστικών

Tην χρηματοδότηση δημιουργία rapid test για την ανίχνευση του ιού της πανώλης των μηρυκαστικών αλλά και…
Συνάντηση εργασίας της τουριστικής επιτροπής Δήμου Αλμυρού με τον κ. Σαρούκο

Συνάντηση εργασίας της τουριστικής επιτροπής Δήμου Αλμυρού με τον κ. Σαρούκο

Ο εντεταλμένος Σύμβουλος του Δήμου Αλμυρού Κώστας Πανταζώνας και τα μέλη της Τουριστικής Επιτροπής, Στάθης Πάντζιος,…
Το νέο πολιτιστικό πρόγραμμα της Περιφέρειας αναδεικνύει την ταυτότητα της Θεσσαλίας

Το νέο πολιτιστικό πρόγραμμα της Περιφέρειας αναδεικνύει την ταυτότητα της Θεσσαλίας

Το πλούσιο πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και θα συνεχίσουν…