• 15 Μαΐου, 2024

Αφιέρωμα: Γκολ, σκόρερ και αριθμοί Α’ Τοπικής

Αφιέρωμα: Γκολ, σκόρερ και αριθμοί Α’ Τοπικής

Ο Ιάσων Παπαδημητρίου έχει πετύχει 98 γκολ με την Αγία Άννα την τελευταία τριετία, ο Ηλίας Βλάχος σκοράρει και αναδεικνύεται πρωταθλητής τρεις σερί σεζόν, ενώ ο Δημήτρης Γάρος αποτελεί σημείο αναφοράς στο σκοράρισμα του Ρήγα!

Ο σπουδαίος Ουρουγουανός συγγραφέας Εδουάρδο Γκαλεάνο είχε περιγράψει στο βιβλίο του «Ποδόσφαιρο, Στη σκιά και το φως» το γκολ ως εξής: «Το γκολ είναι ο οργασμός του ποδοσφαίρου. Και όπως ακριβώς ο οργασμός, έτσι και το γκολ, όλο και περισσότερο σπανίζει στη σύγχρονη ζωή. Πριν από μισό αιώνα, σπανίως ένας αγώνας τελείωνε δίχως γκολ: 0-0, δυο στόματα που χάσκουν, δυο χασμουρητά. Τώρα οι έντεκα παίκτες περνάνε όλο τον αγώνα κολλημένοι στη μικρή περιοχή, προσπαθώντας να αποτρέψουν τα γκολ, και δεν έχουν καιρό για να βάλουν. Ο ενθουσιασμός που προκαλείται κάθε φορά που η άσπρη μπάλα τραντάζει τα δίχτυα μοιάζει με μυστήριο ή τρέλα, όμως πρέπει να παραδεχτούμε ότι το θαύμα δεν συμβαίνει συχνά. Το γκολ, ακόμα κι αν πρόκειται για γκολάκι, μετατρέπεται σε γκοοοοοοοοοοολ στο στόμα των εκφωνητών του ραδιοφώνου, ένα ντο βαρύτονο, που θα έκανε τον Καρούζο να σιωπήσει για πάντα, και το πλήθος παραληρεί, ενώ το γήπεδο ξεχνά πως είναι από τσιμέντο, ξεκολλάει από τη γη, και πετά στον αέρα».

Αυτή η εισαγωγή διότι παρακάτω αναφερόμαστε σε επιθετικές επιδόσεις, γκολ και σκόρερ… για το πρωτάθλημα της σεζόν 2023-24 που ολοκληρώθηκε πριν λίγο καιρό. Σημειώθηκαν 577 γκολ σε 182 αγώνες, δηλαδή 3,17 ανά αγώνα κατά μέσο όρο.

Η ποδοσφαιρική συνάντηση με τα περισσότερα τέρματα, 16, ήταν η νίκη του Ρήγα στην έδρα του Πανιωνίου με σκορ 4-12 στην 15η αγωνιστική του πρωταθλήματος!!! Από εκεί και πέρα, είχαμε αρκετά μεγάλα σκορ: δέκα γκολ στο 4-6 του Ολυμπιακού Βόλου στο γήπεδο του Σαρακηνού, 8-0 του Ολυμπιακού Βόλου επί της Αγχιάλου, 7-1 η Αγία Άννα με τον Πανιώνιο, 7-0 σε πέντε αγώνες με θύμα την Ακρόπολη από Αγία Άννα, Ολυμπιακό και θύτη τον Θησέα κόντρα σε Πανιώνιο, Αλμυρό, καθώς επίσης και την Αγία Άννα να βάζει επτά γκολ στον Αστέρα. Επτά γκολ, αλλά στο σύνολο, είχαμε στις αναμετρήσεις Αίας-Πανιώνιος 2-5, Πανιώνιος-ΓΣΑ 2-5, Πανιώνιος-Σκιάθος 6-1 και Θησέας-Αγία Άννα 4-3 την τελευταία αγωνιστική.

Ο ΓΣΑ και η Ακρόπολη είχαν το αρνητικό ρεκόρ σκοραρίσματος στις λιγότερες αγωνιστικές αφού από τα 26 παιχνίδια που έδωσαν, οι παίκτες τους βρήκαν δίχτυα στα 12. Χωρίς γκολ έμειναν σε 12 ματς ο Πανιώνιος και η Σκιάθος, σε 11 η Αγχίαλος, σε 10 ο Αστέρας και -παραδόξως θα λέγαμε διότι διέθετε ικανούς επιθετικούς- ο Τοξότης, σε 9 ο Αίας, σε 6 ο Πύρασος και ο Σαρακηνός, σε 5 ο Ρήγας, σε 4 ο Θησέας, ενώ η Αγία Άννα δεν σκόραρε μόνο απέναντι στον Ρήγα που φέτος ήταν ο κακός της δαίμονας στερώντας της πέντε βαθμούς. Όσον αφορά στον πρωταθλητή Ολυμπιακό, με 24 νίκες σε 26 ματς, δεν πανηγύρισε γκολ μόνο στη μοναδική του ήττα, από την Αγία Άννα στον πρώτο γύρο.

Η ομάδα με την καλύτερη επίθεση ήταν ο Ολυμπιακός με 81 τέρματα, δηλαδή 3,11 κατά μέσο όρο. Ακολούθησε η Αγία Άννα με 72 και μετά Ρήγας, Θησέας με 61. Ο ένατος Σαρακηνός έβαλε περισσότερα γκολ από τρεις ομάδες που τερμάτισαν παραπάνω, ο τέταρτος Πύρασος είχε 13 λιγότερα από τον τρίτο Ρήγα και τον πέμπτο Θησέα, ενώ ο ουραγός Πανιώνιος έφθασε στα 30 γκολ, αριθμός μεγαλύτερος από αυτόν πέντε συλλόγων της κατηγορίας.

Στις εντός έδρας αναμετρήσεις, η Αγία Άννα ήταν αυτή που είχε την καλύτερη παραγωγή στην επίθεση με 47 γκολ έναντι 37 του Ολυμπιακού. Μόνο 10 γκολ έβαλε η Αγχίαλος και η Ακρόπολη ως γηπεδούχες. Εκτός έδρας, ο Ολυμπιακός είχε 44 γκολ, ο Ρήγας 32 και η Αγία Άννα έπεσε στα 25, ενώ μόνο 5 τέρματα σημείωσε η Σκιάθος μακριά από το νησί. Για τον ΓΣΑ, χειρότερη επίθεση στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος με 5 γκολ σε 13 παιχνίδια.

Για δεύτερη συνεχόμενη αγωνιστική σεζόν, ο Ιάσων Παπαδημητρίου αναδείχθηκε αρχισκόρερ της Α’ Ερασιτεχνικής κατηγορίας και μάλιστα με αρκετά γκολ. Ο Βολιώτης σέντερ φορ που σε λίγες ημέρες κλείνει τα 30 χρόνια, σημείωσε 38 γκολ σε 26 αγώνες, ενώ στο προηγούμενο πρωτάθλημα είχε 44! Δεύτερος σκόρερ ο Ηλίας Βλάχος ο οποίος έπαιξε σε δύο ομάδες, πρώτα στον Θησέα κι έπειτα στον Ολυμπιακό βάζοντας 23 γκολ, ενώ στο «πόντιουμ» των σκόρερ ανέβηκε ξανά ο Δημήτρης Γάρος.

Ο Βελεστινλιώτης επιθετικός είχε 23 γκολ το 2021-22, 32 το 20220-23 και 17 το 2023-24 ξεκινώντας τη σεζόν με τραυματισμό. Ακόμη πέντε παίκτες ήταν διψήφιοι σε τέρματα: ο Τσιανάκας του Σαρακηνού με 13 έχοντας πολλές εύστοχες εκτελέσεις πέναλτι, ο Κιπτίου του Πανιωνίου με 12 εκ των οποίων τα πέντε τα έβαλε στη νίκη της ομάδας του με 2-5 στη Σούρπη, ο Φουρκιώτης του Ρήγα με 11, ο Πάσχος του Τοξότη με 10 και ο Ζαφειρίου επίσης με 10, τα περισσότερα με τη φανέλα του ΓΣΑ και μετά τον Ιανουάριο με αυτή της Αγίας Άννας.

Όσον αφορά στους υπόλοιπους σκόρερ, εντύπωση μάς έκαναν τα επτά τέρματα του Μάριου Παπαδήμου με Ολυμπιακό και κυρίως Θησέα διότι είναι μέσος, τα επτά του Ντούρα του Αίαντα που καθιερώθηκε και ήταν πρώτος σκόρερ για τους «κιτρινόμαυρους», ο Μπλατσέρης είχε επτά γκολ σε δώδεκα παιχνίδια πριν αποχωρήσει από τον Ολυμπιακό, ενώ ο Μπασαγιάννης έβαλε πέντε γκολ σε επτά ματς που πρόλαβε να παίξει με τον ΓΣΑ πριν πάρει μεταγραφή για ομάδα του νομού Σερρών όπου συνέχισε να σκοράρει…

38 γκολ: Παπαδημητρίου (Αγ. Άννα)

23 γκολ: Βλάχος (Θησέας-Ολυμπιακός)

17 γκολ: Γάρος (Ρήγας)

13 γκολ: Τσιανάκας (Σαρακηνός)

12 γκολ: Κιπτίου (Πανιώνιος), Φουρκιώτης (Ρήγας)

10 γκολ: Ζαφειρίου (Αλμυρός/Αγ. Άννα), Πάσχος (Τοξότης)

9 γκολ: Μπάμπα (Σκιάθος)

8 γκολ: Κορέτα (Αγ. Άννα), Ντούρας (Αίας), Παπαδήμος (Θησέας)

7 γκολ: Μπλατσέρης, Σέττος, Αναστασίου (Ολυμπιακός), Ροτζέριο, Καραγιώργος (Πύρασος), Σπαθής (Ρήγας), Σεφερκόλι (Αστέρας)

6 γκολ: Αραμπατζής, Μυλωνάς (Σαρακηνός), Τσελεπής, Αργύρης (Αγία Άννα), Αξιώτης (Ακρόπολη), Τσιακίρης, Χαλιμούρδας (Ρήγας), Γκαραβέλας (Πύρασος)

5 γκολ: Μπασαγιάννης (ΓΣΑ), Καμπέρης, Σκοπελίτης, Γκαλίτσιος (Ολυμπιακός), Άλμπα (Ρήγας), Ζητούδης, Τοκαλής (Αγχίαλος), Κανιούρας (Πανιώνιος), Αλαμάνης (Πύρασος/Τοξότης), Σιώμος (Θησέας)

4 γκολ: Πετράκος, Τασιούλης, Κούλπας (Ολυμπιακός), Λίτσος, Κουκουτής (Θησέας), Νικογιάννης, Φαράντος, Ράπτης, Γ. Κωστούλας (Αίας), Κωτούλας (Αγ. Άννα), Βαλωτής, Τόμε (Τοξότης), Γκλαβίνης (Σαρακηνός), Διαμαντένιας (Αγχίαλος), Παγώνης (Ακρόπολη)

3 γκολ: Οικονόμου, Καραμανλής, Παρίσης, Πρίφτη, Ζαρκαδής (Θησέας), Αραπίτσας, Λάμπος, Αγιασιώτης (Πύρασος), Χρ. Δαμάσκος, Αχ. Δαμάσκος, Βέργος, Χατζηιωάννου (Αστέρας), Νάστας (ΓΣΑ), Καρατσόλης, Ματέα (Ολυμπιακός), Κόφφας, Μπραχόλι (Τοξότης), Μακρής (ΓΣΑ/Αγ. Άννα), Καρράς (Αίας), Χρυσαφόπουλος (Ακρόπολη), Ζάχος (Σαρακηνός), Μανωλιός (Σκιάθος), Χειλάς (Αγία Άννα), Νικούδης (Πανιώνιος)

2 γκολ: Χρόνης, Γερολυμάτος, Κώστας (Αστέρας), Μάστορας, Λαζεκίδης, Ζέρβας (Θησέας), Κατσαγεωργίου, Παπακώστας, Ζέρης, Ζάχος (Ολυμπιακός), Στρούγγης (Ακρόπολη), Γ. Θεοδωρόπουλος, Τσιότρας, Κατσιγιάννης, Ζαρίφης, Μπέικος (Πύρασος), Δημητρίου, Θυμιόπουλος (Αίας), Μαυρίδης, Ιωάννου (Τοξότης), Αλ. Τζελάι, Τάσος, Ντ. Πρίφτη (Σκιάθος), Σουλάι, Καραΐσκος, Πέτσης (Πανιώνιος), Ράπτης (Σαρακηνός), Γεωργακόπουλος (ΓΣΑ), Χασάπης (Ρήγας)

1 γκολ: Σιούτης, Χατζηλιάδης, Χολέβας, Ντόντα (ΓΣΑ), Ρακής, Μιχόπουλος, Διαμαντόπουλος, Μαντζαβίνος (Πύρασος), Κομπούρας, Μακανίκας, Ξηροκώστας (Αίας), Χριστίδης, Σκεπετάρης, Παπαστεργίου (Αστέρας), Νταγκούλης, Γιοβάνης, Κωνσταντάκος, Γερακίνης (Τοξότης), Ιακωβίδης, Βουρδάκης, Μέρο, Τρίμμης (Θησέας), Χρ. Τζελάι, Ντάμτσιος, Τσότσος (Σκιάθος), Γιαρλέλης, Παπαδήμος, Νούσιος, Σιόβας (Ολυμπιακός), Αλεξίου, Κουντούρης, Γοδενόπουλος, Βαϊόπουλος, Π. Αποστολίδης, Χόντος (Ρήγας), Πασιάς, Πούλιος, Διαβολής, Τ. Κολυμήτρας, Τσουκάλης, Δανιλόπουλος, Τζινιέρης (Ακρόπολη), Δημητρίου, Βαρελόπουλος, Γεωργίου (Πανιώνιος), Στεργιόπουλος, Κόλα, Τόγιας, Καλτσουνάς (Αγία Άννα), Τσάμης, Νιτσάι, Γκογκινούδης, Κόκκαλης, Τσέλιος (Αγχίαλος), Γιαουπλάρι, Δημητριάδης, Κατής, Σταματίου (Σαρακηνός).


Σχετικά Άρθρα

Οι σχολές που εισήχθησαν οι μαθητές των ΛΤ Σούρπης – Συγχαρητήριο Διδασκόντων

Οι σχολές που εισήχθησαν οι μαθητές των ΛΤ Σούρπης – Συγχαρητήριο Διδασκόντων

Ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Διευθυντής του Γυμνασίου – Λυκειακών Τάξεων Σούρπης συγχαίρει τους μαθητές και…
Συνέντευξη με τον Υφ. Χρ. Τριαντόπουλο – Ένα χρόνο μετά τις πυρκαγιές της Μαγνησίας

Συνέντευξη με τον Υφ. Χρ. Τριαντόπουλο – Ένα χρόνο μετά τις πυρκαγιές της Μαγνησίας

Ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Μαγνησίας -τον Ιούλιο του 2023- που δημιούργησαν τεράστια προβλήματα…
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας τίμησε τους κτηνίατρους για την προσφορά τους στη μάχη κατά της πανώλης των μηρυκαστικών

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας τίμησε τους κτηνίατρους για την προσφορά τους στη μάχη κατά της πανώλης των…

Τιμητικές πλακέτες στους κτηνιάτρους που επιστρατεύθηκαν και εξορμούν σε όλη τη Θεσσαλία, ιχνηλατώντας όλα τα ζώα,…