• 12 Μαΐου, 2024

Oλοκληρώθηκε ένας κύκλος εκπαίδευσης μαθητών κι εκπαιδευτικών στην ΚΑΡΠΑ 

Oλοκληρώθηκε ένας κύκλος εκπαίδευσης μαθητών κι εκπαιδευτικών στην ΚΑΡΠΑ 

Στο Γυμνάσιο – Λ.Τ. Ευξεινούπολης,  την  Τρίτη 23/04/2024, υλοποιήθηκε το 8ο επίσημο Σεμινάριο  Βασικής Υποστήριξης της Ζωής  BLS /AED και ολοκληρώθηκε ένας κύκλος εκπαίδευσης 30 μαθητών και 70 εκπαιδευτικών, του Γ/σιου-Λ.Τ.Ευξεινούπολης, του ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, ΕΕΕΕΚ, 1ου και  2ου Γ/σιου Αλμυρού,  Γ/σιου-Λ.Τ. Σούρπης και  Γ/σιου Πτελεού, στην ΚΑΡΠΑ  με τη χρήση αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών.

Στο πρώτο σεμινάριο παραδόθηκαν αυτόματοι  εξωτερικοί  απινιδωτές  από τον γιατρό  κ. Χ. Παρίση και τον Δήμαρχο κ.  Δ. Εσερίδη στις/στους  Διευθύντριες/Διευθυντές  των Γυμνασίων και Λυκείων Αλμυρού. Με αυτόν τον τρόπο όλες οι σχολικές μονάδες της Β/θμιας Εκπ/σης του Δήμου Αλμυρού  αυτή τη στιγμή είναι επανδρωμένες με  αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές  και  στελεχωμένες   με  επιμορφωμένους – πιστοποιημένους  εκπαιδευτικούς από το ERC – European Resuscitation Council (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης).

Τα σεμινάρια υλοποιήθηκαν από τον  Διευθυντή του Καρδιολογικού Τμήματος του 404 ΓΣΝΛ στρατιωτικό  γιατρό κ. Παρίση Χαράλαμπο, τους εκπαιδευτές Μαρία  Νταλιάνη,  Κοσμά Στέφο, Αναστασία Χατζή, Κων/νο  Οικονόμου, Βησσαρίων Μπακάλη, Σοφία Μπόρου, Καμπουρίδου Γεωργία, Σορτίκο Νεκτάριο, Δήμητρα   Πάλλα, Χατζηδημητρίου Κωνσταντίνα, οι οποίοι  στην άδειά τους και αφιλοκερδώς  ήταν  παρόντες  στη σχολική μας κοινότητα με χαμόγελο  και απίστευτη διάθεση με σκοπό να καταδείξουν σε όλους τη σπουδαιότητα της εκπαίδευσης  στην ΚΑΡΠΑ στα σχολεία και  την  HCS (Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία).

Οι εκπαιδευτικοί στο τέλος των  σεμιναρίων  έφυγαν με πολύ ενθουσιασμό και μεγάλη ικανοποίηση για τις πολύτιμες και σημαντικές γνώσεις που έλαβαν για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής.

Οι δεξιότητες της βασικής υποστήριξης της ζωής είναι απλές,  εύκολες στη διδασκαλία και τη μάθηση, και  με  λίγες ώρες της σχολικής τους ζωής τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να διδαχθούν τις βασικές δεξιότητες που χρειάζονται για να σώσουν μια ζωή.  Η γνώση είναι δύναμη και τα χέρια σώζουν ζωές!!!!

Η κίνηση αυτή του Γυμνασίου-Λ.Τ. Ευξεινούπολης και της Δημοτικής  Αρχής Αλμυρού  πιστεύουμε ότι πρέπει να αποτελέσει την αφόρμηση και για άλλους δήμους ώστε να κινηθούν ανάλογα    και να καταφέρουμε όλοι μαζί να πετύχουμε αυτό που γίνεται σε όλη την Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια, αλλά και να εισηγηθούμε ξανά  στο Υπουργείο Παιδείας  να μεριμνήσει με την επάνδρωση όλων των σχολείων με απινιδωτές,  κάτι που ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές  χώρες και εφαρμόζει και  το Υπουργείο Παιδείας στην Κύπρο αλλά και  να εισάγει στην εκπαίδευση την ΚΑΡΠΑ, ως υποχρεωτικό μάθημα.

Οφείλουμε  ως σχολική κοινότητα και ως Δήμος ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Χαράλαμπο Παρίση  και στους εκπαιδευτές του, για την πολύτιμη γνώση που  προσέφεραν αφιλοκερδώς  στους εκπαιδευτικούς μας  αλλά και για την ευκαιρία που τους δόθηκε να αποκτήσουν  πιστοποιημένες γνώσεις στην ΚΑΡΠΑ, καθώς και στην HCS (Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία)  για τη συμβολή της στη διοργάνωση των σεμιναρίων.

Είναι πολύ σημαντικό το έργο τους και η προσφορά τους  στους μαθητές, στους εκπαιδευτικούς αλλά και στους συνανθρώπους μας!!

Στις 23-4-24 ο Υπουργός Παιδείας κ. Κ. Πιερρακάκης βράβευσε στο Υπουργείο έναν εκπαιδευτικό που έσωσε  τη ζωή μαθήτριας του 3ου Γυμνασίου  στην Κω, όταν κατέρρευσε, καθώς γνώριζε ΚΑΡΠΑ και  το σχολείο είχε δύο εξωτερικούς απινιδωτές και μια  εκπαιδευτικό στο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Σερρών,  που κλήθηκε να παράσχει τις πρώτες βοήθειες σε έναν μικρό μαθητή, ο οποίος πνιγόταν και δεν μπορούσε να σηκωθεί από τη θέση του,  με τη λαβή “Heimlich”, η οποία διδάσκεται στα σεμινάρια ΚΑΡΠΑ που υλοποιούμε.

Οι ανωτέρω εκπαιδευτικοί τόνισαν τη σημασία και την ανάγκη εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών στις πρώτες βοήθειες, ώστε τα παιδιά – και οι γονείς τους, να αισθάνονται επιπλέον ασφάλεια στον χώρο του σχολείου. Ευχόμαστε αυτή η  κίνησή μας να βρει  μιμητές σε όλη την Ελλάδα.

Η Διευθύντρια και Αντιδήμαρχος Παιδείας
Εκπαιδεύτρια ERC
Μαρία Σταυραντώνη


Σχετικά Άρθρα

Μια συνεργασία που γράφει ιστορία: “Μαθητές προωθούν τον τόπο τους – Μόδα και Φύση στις Λίμνες Ζερέλια”

Μια συνεργασία που γράφει ιστορία: “Μαθητές προωθούν τον τόπο τους – Μόδα και Φύση στις Λίμνες…

Μαθητές του Γυμνασίου  και Λυκειακών Τάξεων Ευξεινούπολης, σε συνεργασία με τον Δήμο τους, το Δημοτικό Ωδείο…
Σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού στο Γυμνάσιο-Λ.Τ. Ευξεινούπολης

Σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού στο Γυμνάσιο-Λ.Τ. Ευξεινούπολης

Την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024, επισκέφτηκε το σχολείο μας, στα πλαίσια του προγράμματος επαγγελματικού προσανατολισμού που…
Απινιδωτές αποκτούν όλα τα σχολεία Β’Βάθμιας του Δήμου Αλμυρού – Σεμινάριο ΚΑΡΠΑ στο Γυμνάσιο-Λ.Τ. Ευξεινούπολης

Απινιδωτές αποκτούν όλα τα σχολεία Β’Βάθμιας του Δήμου Αλμυρού – Σεμινάριο ΚΑΡΠΑ στο Γυμνάσιο-Λ.Τ. Ευξεινούπολης

Μια ιδιαίτερη  ημέρα  για το Γυμνάσιο-Λ.Τ.Ευξεινούπολης η Τρίτη 12 Απριλίου 2024, κατά την οποία υλοποιήθηκε το…