• 11 Μαΐου, 2024

Συνέντευξη με τον Λευτέρη Καρχιμάκη υποψήφιο Ευρωβουλευτή με το ΠΑΣΟΚ

Συνέντευξη με τον Λευτέρη Καρχιμάκη υποψήφιο Ευρωβουλευτή με το ΠΑΣΟΚ

Λευτέρης Καρχιμάκης: Να διευθετήσουμε

ένα διαφορετικό μοντέλο αντιμετώπισης

της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Πολιτικής

με επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι τις μεγάλες εταιρείες

Στην Μαγνησία βρέθηκε το Σαββατο 11 Μαΐου ο κ. Λευτέρης Καρχιμάκης, υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Λέκτορας Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Λάιντεν της Χάγης.

Το πρωί του Σαββάτου συνάντησε φίλους και περιόδευσε στον Αλμυρό, ενώ το μεσημέρι του Σαββάτου, συναντήθηκε με πολίτες και μοιράστηκε απόψεις με πολίτες σε καφέ στην παραλία του Βόλου.

Κατά την επίσκεψή του στον Αλμυρό είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε στο παρακάτω βίντεο ή και να διαβάσετε την αποφώνησή της.

Ποια είναι τα δυο κύρια σημεία που θέλετε να αναδείξετε εν όψει ευρωκλογών;

Σε αυτές τις ευρωεκλογές το επίδικο είναι διπλό. Από τη μια πρέπει να συζητήσουμε για το πως θα αλλάξουμε το μοντέλο του Ευρωβουλευτή. Δεν είναι δυνατόν το κυρίαρχο μοντέλο του Ευρωβουλευτή να είναι κάποια ή κάποιος που ζητάει την ψήφο μας, χάνεται για πέντε χρόνια και επιστρέφει πέντε χρόνια μετά να ξαναζητήσει ψήφο. Όταν 60 – 70% της ζωής μας αποφασίζεται στις Βρυξέλλες η απουσία αυτή θέτει ένα ζήτημα δημοκρατίας. Ο Ευρωβουλευτής πρέπει να είναι ορατός, να επιστρέφει, να ενημερώνει, να ενημερώνεται και βασικά να λογοδοτεί και να δέχεται κριτική. Η πολιτική δεν είναι για παλαμάκια, όποιος θέλει παλαμάκια μπορεί να γίνει ηθοποιός. Η πολιτική είναι για να προσφέρεις και για να μπορείς να προσφέρεις πρέπει να έχεις τα αυτιά σου ανοικτά. Δεύτερον πρέπει να συζητήσουμε για το πως η Ελληνική Περιφέρεια θα αναπτυχθεί ξανά βιώσιμη.  Δεν είναι δυνατόν εδώ στον Αλμυρό η μια υπηρεσία να κλείνει μετά την άλλη, δεν είναι δυνατόν τα μεγάλα έργα υποδομής να έχουν σταματήσει. Δεν είναι δυνατόν μετά από τις τεράστιες καταστροφές τις οποίες  βίωσε η περιοχή να μη συζητάμε για το πως θα μπορέσουμε να έχουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο όπου θα μπορεί να εξυπηρετεί τις τοπικές κοινωνίες έτσι ώστε οι πολίτες όχι απλά να επιβιώσουν, αλλά να ζήσουν με αξιοπρέπεια την επόμενη δεκαετία. Όλα αυτά καλώς ή κακώς περνάνε μέσα από την Ευρώπη, την ενεργή συμμετοχή των Ευρωβουλευτών και την ενεργή διεκδίκησή τους. Πάντα με άξονα τη γνώση την οποία θα λαμβάνουν από τους ανθρώπους ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Άρα επιστροφή, δημοκρατία, διεκδίκηση.

 

Σε περίπτωση εκλογής σας στην Ευρωβουλή, ποιους τομείς θα επιλέγατε να επικεντρωθείτε για τη δράση σας;

Σε δυο τομείς πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω περισσότερο. Ο ένας είναι σχετικός με την περιφερειακή ανάπτυξη. Είναι κάτι το οποίο με πονάει ιδιαίτερα, διότι φοιτώντας σε ελληνικό πανεπιστήμιο που ήταν πάντοτε ο μοχλός κοινωνικής κινητικότητας στη χώρα, έκανα φίλους από όλη την Ελλάδα. Η πρώτη φορά που γύρισα την Ελλάδα ήταν ως φοιτητής, όπου καθώς λεφτά δεν υπήρχαν, πηγαίναμε όπου υπήρχε σπίτι.  Η δεύτερη φορά είναι τώρα και δυστυχώς ήδη από 10 χρόνια πριν είχαμε τεράστια προβλήματα. Τώρα είναι πολύ μεγαλύτερα κι έχει να κάνει με την εγκατάλειψη και την αδιαφορία για την ελληνική περιφέρεια και την αδιαφορία για τις ευρωπαϊκές προοπτικές που μπορεί να έχει η ελληνική περιφέρεια. Η δεύτερη επιτροπή έχει να κάνει με την οικονομία. Είναι ουσιαστικά το ECOFIN του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  (Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (ECOFIN) (Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (ECOFIN) αρμόδιο για την πολιτική της ΕΕ σε τρεις βασικούς τομείς: οικονομική πολιτική, φορολογικά θέματα και ρύθμιση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών) καθώς η δική μου ερευνητική δραστηριότητα –είμαι λέκτορας στο πανεπιστήμιο του Λάιντεν της Χάγης όπου διδάσκω Ευρωπαϊκή πολιτική και διαχείριση κρίσεων και έχει να κάνει με τις οικονομικές κρίσεις στην Ευρώπη. Φαίνεται ότι μπορούμε να διευθετήσουμε ένα διαφορετικό μοντέλο αντιμετώπισης της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Πολιτικής με επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι τις μεγάλες εταιρείες, αρκεί να το διεκδικήσουμε.

 


Σχετικά Άρθρα

Η αποτίμηση των εκλογών από το ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας

Η αποτίμηση των εκλογών από το ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας

Από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Μαγνησίας λάβαμε και δημοσιεύουμε: Η ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας των Ευρωπαϊκών εκλογών…
Αυτά είναι τα λίνκ Ευρωπαϊκής Ένωσης, Υπουργείου και Περιφέρειας για τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών

Αυτά είναι τα λίνκ Ευρωπαϊκής Ένωσης, Υπουργείου και Περιφέρειας για τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών

Συνολικά περίπου 360 εκατομμύρια Ευρωπαίων καλούνται στις κάλπες να ψηφίσουν τα 720 μέλη του επόμενου Ευρωκοινοβουλίου.…
Σε μια ανάρτηση τα λινκ για όλες τις συνεντεύξεις των υποψήφιων ευρωβουλευτών

Σε μια ανάρτηση τα λινκ για όλες τις συνεντεύξεις των υποψήφιων ευρωβουλευτών

Δώσαμε βήμα σε όλους τους υποψήφιους ευρωβουλευτές που επικοινώνησαν μαζί μας, προσπαθώντας να σας ενημερώσουμε όσο…