• 9 Μαΐου, 2024

Ισπανοί μαθητές γνώρισαν την περιοχή μας φιλοξενούμενοι στο Γυμνάσιο-Λ.Τ. Ευξεινούπολης

Ισπανοί μαθητές γνώρισαν την περιοχή μας φιλοξενούμενοι στο Γυμνάσιο-Λ.Τ. Ευξεινούπολης

Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ “Curtain Up!” το Γυμνάσιο & Λ.Τ. Ευξεινούπολης φιλοξένησε μία ομάδα έξι (6) μαθητών και δύο (2) καθηγητών  από το Institut Torreforta, από την Ταραγγόνα της Ισπανίας για μία εβδομάδα  από 8/4/24 έως 13/4/24 με δράσεις αφιερωμένες στο θέατρο, που αποτελούσε το θέμα του προγράμματος και στη γνωριμία των επισκεπτών με την περιοχή μας, τη μυθολογία μας και τον πολιτισμό μας. Υποδεχθήκαμε τους ευρωπαίους εταίρους στο σχολείο μας,  υλοποιήσαμε παιχνίδια γνωριμίας και παρουσιάσαμε ο καθένας την περιοχή του και το σχολείο τους. Από την πρώτη στιγμή της επίσκεψής τους στην πόλη μας και στο σχολείο μας ένοιωσαν  τη ζεστασιά της φιλοξενίας μας.

Τους υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Δημήτριος Εσερίδης στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, τους καλωσόρισε εγκάρδια και συνομίλησε μαζί τους. Ξεναγήθηκαν στο  Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού και  επισκέφθηκαν  τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ευξεινούπολη όπου τους υποδέχτηκε με χαρά ο Πατέρας Γεώργιος Γιαννιός.

Στο πλαίσιο των δράσεων επισκεφθήκαμε το αρχαίο θέατρο των Φθιώτιδων Θηβών και ξεναγηθήκαμε στο χώρο από τους υπεύθυνους  της ανασκαφής, ενώ δύο μαθήτριες της Β’ τάξης του σχολείου μας, οι Χάλαρη Θεοδώρα και Καραλίδου Μαρία, απήγγειλαν αποσπάσματα από την Ανδρομάχη και τις Τρωάδες του Ευριπίδη, στο πρωτότυπο και σε μετάφραση. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε την Οικία Κοντού στην Ανακασιά Βόλου όπου ξεναγηθήκαμε στη ζωή και το έργο του ζωγράφου Θεόφιλου. Οι Ισπανοί/Καταλανοί επισκέπτες μας μάλιστα βρήκαν αντιστοιχίες και ομοιότητες με τη ζωή του μεγάλου Καταλανού ζωγράφου Χουάν Μιρό τις οποίες μοιράστηκαν μαζί μας. Ακολούθησε μια σύντομη ξενάγηση και παραμονή στον Βόλο.

Μία από τις δράσεις  κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ήταν η παρουσίαση τοπικών μύθων μας στους επισκέπτες (Ιάσονας και Αργοναυτική εκστρατεία, Κένταυροι, Τιτάνες, Δευκαλίωνας και Πύρρα). Με τη σειρά τους,  μας παρουσίασαν τοπικές τους παραδόσεις και έναν μύθο (η Γέφυρα του Διαβόλου). Με έμπνευση από το υλικό αυτό, η ομάδα Erasmus που αποτελούνταν από 6 Ισπανούς και 8  Έλληνες μαθητές συνέγραψε (με την βοήθεια και καθοδήγηση των καθηγητών τους), ένα μικρό σπονδυλωτό θεατρικό έργο συνδέοντας το παρόν με το παρελθόν,  το οποίο και παρουσίασαν στη σχολική μας κοινότητα, ενώ η παράσταση βιντεοσκοπήθηκε για να παρουσιαστεί και στο Institut Torreforta. Παρόλη την πίεση του χρόνου η ομάδα Erasmus έγραψε τα τρία σκετς του έργου, βρήκε τα κουστούμια με τη συνδρομή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ευξεινούπολης και ιδιαίτερα της κας Χρ. Μαρδάκη την οποία ευχαριστούμε πολύ, έφτιαξε το προσωπείο ενός γαϊδάρου, επένδυσε ηχητικά το όλο έργο και με πρόβες μόλις μίας ημέρας κατάφερε να παρουσιάσει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους  στην περιοχή μας οι Ευρωπαίοι εταίροι είχαν την ευκαιρία να δούνε τις λίμνες Ζερέλια, το δάσος Κουρί και να επισκεφτούν το Μουσείο Ενάλιων αρχαιοτήτων στην Αμαλιάπολη και να παρακολουθήσουν εικονική κατάδυση με την καθοδήγηση του Ε. Κοντούρη, τον οποίο ευχαριστούμε.

Οι Ισπανοί μαθητές – εκπαιδευτικοί έφυγαν από την Ελλάδα χαρούμενοι, γεμάτοι όμορφες εμπειρίες  και  με δάκρυα στα μάτια  ευχαριστούσαν τις οικογένειες που τους φιλοξένησαν. Η φιλοξενία και η ζεστασιά μας τους μάγεψε. Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε στις οικογένειες που φιλοξένησαν τους  ευρωπαίους μαθητές αλλά και στην υπεύθυνη εκπαιδευτικό που επιμελήθηκε το πρόγραμμα κα Καραγιαννοπούλου Μαρία.

Η Διευθύντρια
Μαρία Σταυραντώνη


Σχετικά Άρθρα

40ΗΜΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΚΗ

40ΗΜΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΚΗ

Με τη συμπλήρωση σαράντα ημερών από το θάνατο του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού και θείου…
Στα σκαριά ημερήσιες κρουαζιέρες πολιτισμού και αξιοποίηση του Δυτικού Παγασητικού

Στα σκαριά ημερήσιες κρουαζιέρες πολιτισμού και αξιοποίηση του Δυτικού Παγασητικού

Πανεπιστήμιο και Δήμοι εξετάζουν τη δημιουργία διαδημοτικής θαλάσσιας συγκοινωνίας τύπου «hop on – hop off» –…
Οι Αστυνομικοί γιόρτασαν την Αγία Μεγαλομάρτυρα Ειρήνη

Οι Αστυνομικοί γιόρτασαν την Αγία Μεγαλομάρτυρα Ειρήνη

Το πρωί του Σαββάτου 11 Μαΐου, οι αστυνομικοί του τμήματος Αλμυρού, και πολίτες, τίμησαν τη μνήμη…