• 26 Απριλίου, 2024

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού χαιρετίζει την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού χαιρετίζει την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑ.Σ.Π.Ε.) χαιρετίζει την απόφαση του Ελληνικού κράτους, έστω που με καθυστέρηση 102 χρόνων, μετά την Γενοκτονία που υπέστησαν οι πρόγονοί μας την περίοδο 1914-1922, αρχικά από τους Νεότουρκους και στην συνέχεια τους κεμαλιστές, έρχεται να υιοθετήσει επιτέλους, τις προτάσεις που τα τελευταία 45 χρόνια ως οργανωμένος Ποντιακός χώρος δια της Π.Ο.Π.Σ. και του ΠΑ.Σ.Π.Ε. κατ’ επανάληψη, έθεσε υπ’ όψη των αρμοδίων οργάνων της.

Μέσω του αρμόδιου Υπουργείου παιδείας, ο Υπουργός κ. Κυριάκος Πιερρακάκης κατέθεσε σχετικό νομοσχέδιο και εντάσσει στο τμήμα ιστορίας και αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., στο πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε και λειτουργεί στην προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη, θέση Δ.Ε.Π. με τον τίτλο «IΣTOPIA TOY EΛΛHNIΣMOY THΣ ANATOΛHΣ 19ος- 20ος AIΩNAΣ».

Θεωρούμε ότι το εκπαιδευτικό προσωπικό, που αξιοκρατικά θα επιλεγεί για την διδασκαλία του γνωστικού αντικειμένου της ιστορίας του Ελληνισμού της Ανατολής, (ιδού λοιπόν στάδιον λαμπρόν), θα ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα καθήκοντά του και οι φοιτητές του τμήματος θα έχουν την δυνατότητα να διδαχθούν, να μελετήσουν  και να μυηθούν στα ιστορικά γεγονότα εκείνης της ταραγμένης για τον Ελληνισμό περιόδου, διατηρώντας την μνήμη μας ζωντανή και θα αποτελέσουν κιβωτό μάθησης της ιστορικής αλήθειας και μεταλαμπάδευσης της γνώσης τους, στις επερχόμενες γενιές.

Ήταν μια απόφαση που η Ελληνική πολιτεία και η πανεπιστημιακή κοινότητα όφειλαν στη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων αδίκως δολοφονηθέντων πρόγονων μας, λόγω της εθνολογικής και θρησκευτικής τους διαφορετικότητας.