• 22 Απριλίου, 2024

Μια αγκαλιά ο Αλμυρός στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αρχιμανδρίτη Γεωργίου Γιαννιού

Μια αγκαλιά ο Αλμυρός στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αρχιμανδρίτη Γεωργίου Γιαννιού

Σκέψεις, εμπειρίες και βιώματα που μοιράστηκε μαζί μας ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Γιαννιός, καταγράφονται στο βιβλίο του «όσα μοιράστηκα μαζί σας». Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε το Σάββατο 13 Απριλίου 2024, στο πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού, με μεγάλη συμμετοχή κλήρου και λαού, φίλων και αναγνωστών της συγγραφικής πορείας του π. Γεωργίου.

Ομιλήτριες ήταν η κα Δωροθέα Κολυνδρίνη τ. Αντιπεριφερειάρχης, υπ. Δρ. Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η κα Χρύσα Μαρδάκη Κοινωνιολόγος-Συγγραφέας, η κα Ιφιγένεια Αρίδη Ψυχολόγος. Αποσπάσματα του βιβλίου απέδωσε η κα Αρετή Λιάγκα, ενώ συντονίστρια ήταν η εκδότρια και δημοσιογράφος Βιβή Τσιντσίνη.

Αν δεν αγαπάμε τους ανθρώπους, δεν θα μάθουμε να αγαπάμε τον ίδιο τον Θεό, να αισθανόμαστε ο ένας τον άλλο, γιατί αυτός ο άλλος είναι ο ίδιος μας ο εαυτός, θύμισε ο π. Γεώργιος στον επίλογο που έκανε, αναφερόμενος τελικά στην «καρδιά» της αιτίας της συγγραφής του βιβλίου, το οποίο μπορείτε να βρείτε στο βιβλιοπωλείο symbol στον Αλμυρό.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων: ο πατέρας Γεώργιος κέρδισε την εμπιστοσύνη μου, δεν του τη δώρισα. Την κέρδισε βήμα-βήμα, διαπιστώνοντας το ήθος του, τις ικανότητές του και τα χαρίσματά του… και βεβαίως το να μπορεί να καταγράφει. Δεν είναι αυτονόητο στον καθένα από εμάς να καταγράψουμε τις σκέψεις μας, τα συναισθήματά μας… Ήρθε κοντά μου με ανιδιοτέλεια, γιατί όπως ξέρετε προσφέρει τις ιερατικές του υπηρεσίες χωρίς αμοιβή από την Εκκλησία. Συνέχισε να εργάζεται εκεί που βρήκε όντως σωστό δρόμο, εκεί που προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες και απέκτησε εξαιρετικές ικανότητες. Γιατί όταν είσαι κάπου με την καρδιά σου, δεν δίνεις μόνο, αλλά και παίρνεις. Έχω την εντύπωση αυτό το βιβλίο πρέπει να είναι καταστάλαγμα αυτών των εμπειριών. Γιατί ακριβώς έχεις προσεγγίσει τον πόνο των ανθρώπων και ακριβώς η εμπειρία σου η Θεολογική και η Ιερατική σου Διακονία σου έδωσαν αυτό το χάρισμα. Ότι έχουμε κληθεί να είμαστε φως του Χριστού και να μπορούμε να θεραπεύουμε, να φωτίζουμε, να απολυμαίνουμε και να ζεσταίνουμε τις καρδιές των ανθρώπων.

Ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Δημήτρης Εσερίδης στο χαιρετισμό του τόνισε: είναι ευλογία για τον Αλμυρό που ήρθατε εδώ. Έχετε διαμορφώσει τον κλήρο σε ένα αξιακό σωστό πρότυπο… και εμείς είμαστε εδώ, είμαστε δίπλα σου.

Στον χαιρετισμό της η εκπρόσωπος της Περιφερειαρχής Αρχής Θεσσαλίας, αντιπρόεδρος της ΕΚΠΟΛ κα Βίκυ Αγγελίδη, συνεχάρη τον πατέρα Γεώργιο για την προσφορά του στην κοινωνία του Αλμυρού, μέσα από τις πολυπληθείς δράσεις του.

Η αντιδήμαρχος παιδείας του Δήμου Βόλου κα Γεωργία Μποντού-Τοκαλή είπε για το βιβλίο του π. Γεωργίου: μας πλημμυρίζει συναισθήματα αγάπης και θετικές σκέψεις, μέσα από πραγματικά χρήσιμες ιστορίες.

Η πρώην Υφυπουργός κα Μαρίνα Χρυσοβελώνη, συνεχάρη τον Αρχιμανδρίτη και ευχήθηκε να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο.

Σταχυολογώντας όσα ειπώθηκαν αναφέρουμε κάποια από αυτά που ακούστηκαν από τις ομιλήτριες:

Δωροθέα Κολυνδρίνη: Η παραμυθία και η μειλίχια καταγραφή των λόγων του στο βιβλίο του βοηθούν τον καθένα να σκεφτεί διαφορετικά απ’ ότι τα στεγανά του μυαλού μας επιτρέπουν συχνά. Εύπεπτο ας μου επιτραπεί η λέξη, καταπραϋντικό των ψυχικών παλινωδιών, με τη δόση του έξυπνου χιούμορ που τον χαρακτηρίζει και κυρίως αληθινό, χωρίς ίχνος συντηρητισμού και επιφανειακού λόγου. Το βιβλίο θα μπορούσε να ονομαστεί διδαχές αγάπης! Μαθήματα αυτοσεβασμού και αυτοεκτίμησης παίρνει κανείς διαβάζοντας το. Γίνεσαι το μολύβι που γράφει την ευτυχία ή η γόμα που σβήνει τη δυστυχία. Δεν κλαις για ό,τι έχασες αλλά το ψάχνεις μέσα στη διαφορετικότητα όσων βρήκες.

Χρύσα Μαρδάκη: Προσωπικά πιστεύω ότι ο κυρίαρχος λόγος γραφής αυτού του πονήματος, θα χαρακτήριζα αυτό-βελτίωσης, προσωπικής και κοινωνικής ανάπτυξης, αλλά και αλληλοβοήθειας, δεν μπορεί να είναι η ειλικρινής του προσπάθεια παρά να γεφυρωθούν αυτά τα δυο άκρα. Να συνδεθούν. Έτσι που το εγώ, η ατομικότητα, η μοναδικότητα να μην υποταχθεί άνευ όρων στο εμείς, στο απρόσωπο πλήθος, στην άμορφη μάζα. Από την άλλη πλευρά δίχως το εμείς, η ομαδικότητα, η συνύπαρξη να διαμελιστεί στο άθροισμα των ξέχωρων εγώ ή να αποστερηθεί τα δίκαια της ισοτιμίας και του αλληλοσεβασμού.

Ιφιγένεια Αρίδη: Είμαι σίγουρη ότι θα αγαπήσετε αυτό το βιβλίο. Σ’ αυτό το ανάγνωσμα θα βρείτε κομμάτια του εαυτού σας, των σχέσεών σας, κομμάτια των προβληματισμών που κάνουμε όλοι μας και μας ενώνουν. Το «όσα μοιράστηκα μαζί σας» είναι ένας τίτλος που διαφαίνεται από την αρχή ότι αφορά τις ανθρώπινες σχέσεις, τις ανθρώπινες σκέψεις, τα συναισθήματα, τους προβληματισμούς… Τελειώνοντας το βιβλίο αναρωτιέσαι… «μα ποιος είναι αυτός που διάβασε το μυαλό μου». Μα φυσικά ο πατέρας Γεώργιος. Θα μου επιτρέψετε να τον χαρακτηρίσω βαθύ γνώστη των ανθρώπων, μέσα από μια πολυετή εμπειρία, ως πνευματικός, εξομολόγος και συγγραφέας…

Επιπλέον στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι και μέλη της Δημοτικής Αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιάννης Τέας, εκπρόσωποι συλλόγων και τοπικών Κοινοτήτων, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ευξεινούπολης κ. Παπαγιάννης.

Πατέρα Γεώργιε, ευχαριστούμε για το πολύ χρήσιμο και εύστοχο αυτό πόνημα. Καλοτάξιδο, καλοδιάβαστο!

 

 


Σχετικά Άρθρα

Νοσταλγικό αφιέρωμα στο Συμβούλιο Νέων Δήμου Αλμυρού του 1999 – Αναφορές στα ροκ συγκροτήματα της εποχής (video)

Νοσταλγικό αφιέρωμα στο Συμβούλιο Νέων Δήμου Αλμυρού του 1999 – Αναφορές στα ροκ συγκροτήματα της εποχής…

Όποιος θυμάται τα παλιά είναι παλιόπαιδο μου είχαν πει κάποτε… Αλλά είναι κρίμα το αρχείο της…
Ισπανοί μαθητές γνώρισαν την περιοχή μας φιλοξενούμενοι στο Γυμνάσιο-Λ.Τ. Ευξεινούπολης

Ισπανοί μαθητές γνώρισαν την περιοχή μας φιλοξενούμενοι στο Γυμνάσιο-Λ.Τ. Ευξεινούπολης

Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ “Curtain Up!” το Γυμνάσιο & Λ.Τ. Ευξεινούπολης φιλοξένησε μία ομάδα έξι…
Αιμοδοσία στον Αλμυρό στις 10 Μαΐου

Αιμοδοσία στον Αλμυρό στις 10 Μαΐου

Η Κινητή Μονάδα Αιμοδοσίας του Αχιλλοπουλείου Νοσοκομείου Βόλου θα βρίσκεται το πρωί της Παρασκευής 10 Μαΐου…