• 17 Απριλίου, 2024

Συνέντευξη με τον διακεκριμένο συγγραφέα Σπύρο Πετρουλάκη

Συνέντευξη με τον διακεκριμένο συγγραφέα Σπύρο Πετρουλάκη

Ο συγγραφέας των έντεκα μυθιστορημάτων και των 350.000 αντιτύπων, γνωστός από τα βιβλία «Σασμός» και «το Ναυάγιο» που έγιναν πετυχημένες τηλεοπτικές σειρές, παρουσιάζει το νέο του πόνημα που διαδραματίζεται στο νησί Τρίκερι

 

Ο διακεκριμένος συγγραφέας Σπύρος Πετρουλάκης θα βρίσκεται την επόμενη Παρασκευή 19 Απριλίου στον Αλμυρό προκειμένου να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο «Αυγή – Το θαμμένο τετράδιο», που κυκλοφόρησε από τις εκδώσεις Μίνωας εδώ και λίγες ημέρες.

Ο συγγραφέας των έντεκα μυθιστορημάτων και των 350.000 αντιτύπων, γνωστός από τα βιβλία «Σασμός» και «το Ναυάγιο» που έγιναν πετυχημένες τηλεοπτικές σειρές τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζει στις 480 σελίδες του πονήματός του, μια ιστορία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, προϊόν ενδελεχούς έρευνας για ένα κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας, τις εξόριστες γυναίκες στο Τρίκερι κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, που ίσως δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό.

«Το όνομά μου είναι Αυγή. Αυγή, σκέτο. Γεννήθηκα στις 25 Νοέμβρη του 1931 στα περίχωρα της Λαμίας. Βρίσκομαι στο Παλαιό Τρίκερι περίπου έναν χρόνο. Με έφεραν εδώ τον Ιούνιο του 1949 μαζί με άλλες γυναίκες. Το Τρίκερι όμως δεν είναι τόπος εξορίας. Είναι η ίδια η κόλαση πάνω στη γη. Όχι το νησί ασφαλώς, αλλά εκείνοι που κρατάνε τις τύχες μας στα χέρια τους. Οι δεσμοφύλακές μας. Αυτοί είναι η κόλασή μας». Η γυναικεία φύση μοιάζει με τον αέρα: είναι αόρατη, αλλά και πανίσχυρη. Ανακαλύπτοντας ένα παλιό τετράδιο, η Αναστασία ταξιδεύει στο ολέθριο παρελθόν. Όταν οι δύο πλευρές βρίσκονται εβδομήντα χρόνια μετά μπροστά σε έναν καθρέφτη, μύθοι και πραγματικότητες έχουν μόνο μία όψη. Την αλήθεια.

Συνομιλήσαμε με τον κο Πετρουλάκη ο οποίος μίλησε στον «Λαό» για την εκδήλωση παρουσίασης στον Αλμυρό, το ιδιαίτερο δέσιμο με την περιοχή της Μαγνησίας και την έμπνευση για το τελευταίο του βιβλίο.

Κύριε Πετρουλάκη, το τελευταίο σας μυθιστόρημα διαδραματίζεται στο Τρίκερι και γενικότερα στη Μαγνησία. Από που σας δόθηκε αυτό το ερέθισμα; Μπορείτε να μας πείτε τι θα διαβάσει ο αναγνώστης του βιβλίου;

-Πράγματι, στο βιβλίο «Αυγή – Το θαμμένο τετράδιο» επισκέπτομαι την Μαγνησία, τον Βόλο, τα χωριά του Πηλίο, το νησί Τρίκερι που αποτελεί το σημείο αναφοράς μου. Γνωρίζω αυτά τα μέρη και μπορώ να πω με σιγουριά πως όσο αγαπάω την πατρίδα μου, την Κρήτη, άλλα τόσο αγαπώ και τη δική σας περιοχή. Έχω πολλούς φίλους εδώ που νοιάζονται για εμένα, αυτός ο τόπος μου δίνει μια ξεχωριστή ενέργεια και την χρησιμοποιώ όταν θέλω να σκεφτώ κάτι ευχάριστο. Παίρνω μεγάλη ενέργεια από το Πήλιο και τη θάλασσα. Το βιβλίο μιλάει για την ιστορία μιας εξόριστης γυναίκας, μίας από τις 5.000 που βρίσκονταν στο νησί Τρίκερι την εποχή του εμφυλίου. Σήμερα ένα κορίτσι, η Αναστασία, ανακαλύπτει στο Παλιό Τρίκερι μέσα σε ένα δένδρο ένα παλιό τετράδιο το οποίο καθώς ξεφυλλίζει ανακαλύπτει την ιστορία της Αυγής, της πρωταγωνίστριας που γράφτηκε πριν 70 χρόνια, αλλά και την ιστορία της πατρίδας μας.

Είναι δηλαδή ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα…

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα γεμάτο συναίσθημα, βασισμένο σε πραγματικές ιστορίες. Οι αναγνώστες μπορούν να συναντήσουν πρόσωπα του Βόλου, όπως για παράδειγμα τον γιατρό Γιώργο Καραμάνη που έφτιαξε το ορεινό σανατόριο στα Χάνια, αλλά κι άλλα άτομα που οι Βολιώτες γνωρίζουν. Η ιδέα για αυτό το μυθιστόρημα γεννήθηκε όταν έπεσε στα χέρια μου ένα παλιό τετράδιο και μετά από την παρακίνηση του δημοσιογράφου Ηλία Κουτσερή, είπα ότι αυτό το βιβλίο πρέπει να το αφιερώσω σε αυτόν τον τόπο που τόσο πολύ αγαπάω. Ο κος Κουτσερής ήταν αυτός που άρχισε να με μπολιάζει με την ιστορία του νησιού και όχι μόνο. Για τη συγγραφή του βιβλίου, έκανα μεγάλη έρευνα, μίλησα με ανθρώπους στο Τρίκερι, βρήκα υπέργειρες γυναίκες που ήταν εξόριστες στο νησί. Μου διηγήθηκαν ιστορίες και μέσα από τα πραγματικά γεγονότα, με πολύ σεβασμό και στις δύο πλευρές, προέκυψε «η Αυγή. Το θαμμένο τετράδιο», ένα μυθιστόρημα που προτείνω στον κόσμο και εύχομαι να του μείνει αξέχαστο».

Ο κος Πετρουλάκης ανέφερε ότι εκατοντάδες ήταν αυτοί που τίμησαν την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου που έγινε στον Βόλο την Παρασκευή 5 Απριλίου και δήλωσε χαρούμενος διότι θα βρεθεί για πρώτη φορά στον Αλμυρό, συνάμα ανυπόμονος για να γνωρίσει τους ανθρώπους του.

*** Ο Σπύρος Πετρουλάκης γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα, έχοντας ζήσει επίσης στο Ρέθυμνο και στα Χανιά από όπου και κατάγεται. Έχει δύο παιδιά, την Ειρήνη και τον Κωνσταντίνο. Είναι συνθέτης και στιχουργός και έχει συμμετάσχει σε μουσικές παραστάσεις και συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Τραγούδια του περιλαμβάνονται σε CD πολλών γνωστών καλλιτεχνών, ενώ έχει γράψει μουσική και τραγούδια για ντοκιμαντέρ και θεα­τρικές παραστάσεις.

Ασχολείται με τη φωτογραφία (φωτογραφίες του έχουν βραβευτεί και δημοσιευτεί σε ευρωπαϊκά περιοδικά), είναι αφηγητής παραμυθιών, προπονητής και Πανελληνιονίκης στο άθλημα του Taekwondo και έχει ως χόμπι την αναρρίχηση και τις καταδύσεις.

Από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του Το παράθυρο της Νεφέλης (2014), Η εξομολόγηση (2015), H Παναγιά της φωτιάς (2016), Το τελευταίο δαχτυλίδι (2017), Αμαλία (2018), Σασμός (2019), Η νύχτα της αλήθειας (2020) καθώς και τα βιβλία του για παιδιά Στα χνάρια του κουρσάρου Μπαρμπαρόσα (2014), Ο θησαυρός του Κυβερνήτη (2015), Ο δράκος Μπουρμπουλήθρας (2016), Η συνταγή της ευτυχίας (2016) και Το αθάνατο νερό (2019).

 


Σχετικά Άρθρα

Θερμή υποδοχή επεφύλαξε ο Αλμυρός στον συγγραφέα Σπύρο Πετρουλάκη

Θερμή υποδοχή επεφύλαξε ο Αλμυρός στον συγγραφέα Σπύρο Πετρουλάκη

Όμορφη όσο και θερμή υποδοχή επεφύλαξε, την Παρασκευή 19 Απριλίου, ο Αλμυρός στον Σπύρο Πετρουλάκη, ο…