- 8 Απριλίου, 2024
Οι πρωτόγνωρες καταστάσεις στη Ν. Αγχίαλο γέννησαν τη δημιουργία της «Ασπίδας Προστασίας»
Συστάθηκε ομάδα με νομική υπόσταση με σκοπό την προώθηση του εθελοντισμού, τη διαχείριση φυσικών καταστροφών και κρίσεων – Δηλώσεις του Νίκου Χατζηκυριακίδη
Στις δραματικές στιγμές που βίωσαν οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου το περασμένο καλοκαίρι με τις φωτιές, τις εκρήξεις των πυρομαχικών κι αργότερα με τις πλημμύρες, αναδείχθηκε ο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη. Κάπως έτσι, ο Νίκος Χατζηκυριακίδης και ένας μικρός «πυρήνας» συντοπιτών του αποφάσισαν να δημιουργήσουν εθελοντική ομάδα η οποία θα έχει ως βασική προτεραιότητα την εκπαίδευση για διαχείριση και δράση σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και κρίσεων. Το όνομά της, «Ασπίδα Προστασίας» και η δράση της ποικιλόμορφη τους τελευταίους έξι μήνες.
Συνομιλήσαμε με τον κο Χατζηκυριακίδη ο οποίος μάς εξήγησε πώς η ιδέα έγινε πράξη, πώς λειτουργεί η ομάδα και την αποδοχή που έτυχε από την τοπική κοινωνία. Αρχικά μάς ανέφερε: «Η δημιουργία της εθελοντικής ομάδας γεννήθηκε μέσα από τις ανάγκες και τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώσαμε πριν μερικούς μήνες στην πόλη μας. Η κλιματική εξέλιξη, τα νερά, οι αλλαγές στη γεωπολιτική κι όλα τα δεινά που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια ευαισθητοποίησαν μερικούς ανθρώπους που συναντηθήκαμε κι εκφράσαμε κοινούς προβληματισμούς. Η σκέψη μας ήταν να οργανώσουμε μία ομάδα στην κοινωνία μας ώστε να υπάρξει ενίσχυση στις υπηρεσίες της Πολιτείας και να συνδράμουμε βοήθεια σε συνανθρώπους μας όποτε παραστεί ανάγκη. Έτσι ξεκινήσαμε το εγχείρημα και η ομάδα μας πήρε νομική υπόσταση, έγινε σύλλογος με την επωνυμία Ασπίδα Προστασίας κι αριθμεί 25 μέλη».
Ο κος Χατζηκυριακίδης επισήμανε ότι η εθελοντική ομάδα έχει εκφράσει την άρνησή της να ενταχθεί στην Πολιτική Προστασία προκειμένου να παραμείνει αυτόνομη, αυτοδύναμη και να δραστηριοποιείται μόνο στη Νέα Αγχίαλο. Όπως τόνισε: «Η αρχική μας σκέψη πέρασε από συγκρούσεις. Στην αρχή κάποιοι δεν ήθελαν το εγχείρημά μας, κάποιοι άλλοι κορόιδεψαν ή αμφισβήτησαν τις προθέσεις μας. Ωστόσο, απ’ όλα αυτά γεννήθηκε κάτι δυνατό, μία ομάδα 25 ατόμων που είναι πραγματικοί εθελοντές και οι οποίοι εκπαιδεύονται ανά τακτά διαστήματα για να αποκτήσουν γνώσεις σε καταστροφές και κρίσεις. Η ομάδα μας είναι ανοικτή σε οποιονδήποτε θέλει να έρθει κοντά μας. Έχουμε εσωτερικό κανονισμό και συγκεκριμένη ιεραρχία. Επικεφαλής της δομής είναι ο συντονιστής που πρέπει να γνωρίζει από κέντρο επιχειρήσεων, υπάρχουν τέσσερις ομαδάρχες με μερική εμπειρία σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και κάθε ομαδάρχης έχει τα μέλη του».
Σχετικά με την ανταπόκριση της κοινωνίας, σχολίασε: «Είμαστε σε συζητήσεις με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τον συντοπίτη μας κο Χρήστο Τριαντόπουλο ο οποίος μεσολαβεί ώστε η Ασπίδα Προστασίας να αποκτήσει τον κατάλληλο εξοπλισμό κι ένα κοντέινερ που θα χρησιμοποιεί ως έδρα της, την Δημοτική Αρχή του Δήμου Βόλου στην οποία αιτηθήκαμε την παραχώρηση χώρου για την τοποθέτηση του κοντέινερ. Τους ευχαριστώ θερμά για την άμεση ανταπόκριση και τη διευκόλυνσή των αιτημάτων μας, όπως και τον κο Μόσδρομο που θα συνδράμει στη διαμόρφωση του χώρου. Από εκεί και πέρα στείλαμε ενημερωτικά ι-μέιλ σε επιχειρήσεις του νομού ζητώντας τη συνδρομή τους χωρίς να λάβουμε θετικές απαντήσεις, ενώ από τους τοπικούς συλλόγους της Νέας Αγχιάλου επίσης δεν είδαμε πρόθεση συνεργασίας».
Ο κος Χατζηκυριακίδης επισήμανε πως η Ασπίδα Προστασίας βοηθάει τις Υπηρεσίες και δεν τις υποκαθιστά, ενώ μίλησε γενικότερα για την προσφορά του εθελοντισμού: «Σκοπεύουμε το επόμενο διάστημα να ενημερώσουμε τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, να διδάξουμε στα παιδιά την έννοια του εθελοντισμού. Θεωρώ ότι σιγά-σιγά ο κόσμος μαθαίνει τη δράση μας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι την προηγούμενη εβδομάδα μία ηλικιωμένη μάς κάλεσε διότι παρατήρησε ύποπτες κινήσεις έξω από το σπίτι της. Ενημερώσαμε αμέσως την αστυνομία κι αναλάβαμε να κάνουμε περιπολίες στην περιοχή. Έχουμε προχωρήσει δύο φορές σε καθαρισμό της παραλίας, ενώ πρόθεσή μας είναι να τοποθετήσουμε δύο παρατηρητήρια στη Νέα Αγχίαλο για φωτιές. Ήδη κάναμε εκπαίδευση σε πρώτες βοήθειες μέσω Ερυθρού Σταυρού και σε πρώτες βοήθειες ψυχολογικής υποστήριξης, αλλά και βιωματικά εκπαίδευση στη λειτουργία της ιεραρχίας του εσωτερικού μας κανονισμού. Στον πρόσφατο αγώνα δρόμου συμμετείχαμε και αναλάβαμε την επιτήρηση της διαδρομής. Τα μέλη μας αποκτούν γνώσεις κι εμπειρία για τον εαυτό τους, την οικογένειά τους, τα μέλη της ομάδας και το γενικό καλό όταν χρειαστεί. Στην Ελλάδα είμαστε πίσω σε θέματα εθελοντισμού, ωστόσο για να μιλήσω συγκεκριμένα για την περιοχή μας, μετά από όσα βιώσαμε το περασμένο καλοκαίρι, δείξαμε ότι χρειάζεται αλληλεγγύη και προσφορά. Είναι κάτι πρωτοποριακό η ομάδα μας, θέλει πολλή δουλειά και ετοιμάζουμε να κάνουμε σχέδιο πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την κρίση, διαφορετικό για κάθε περίσταση. Θέλουμε δύναμη και υποστήριξη για να συμβάλλουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μέσα σε αυτούς τους έξι μήνες δημιουργήσαμε την ταυτότητά μας και είμαστε έτοιμοι για τα επόμενα βήματα».