• 5 Απριλίου, 2024

Το Γυμνάσιο-Λ.Τ. Ευξεινούπολης στις Βρυξέλλες!

Το Γυμνάσιο-Λ.Τ. Ευξεινούπολης στις Βρυξέλλες!

Η τετραήμερη εκπαιδευτική εκδρομή του Γυμνασίου-Λ.Τ.Ευξεινούπολης πραγματοποιήθηκε από 26/3/2024 έως 29/3/2024 στις Βρυξέλλες. Τους μαθητές συνόδευσαν η  Διευθύντρια Μαρία Σταυραντώνη, η υποδιευθύντρια  Αθανασία Σιαμέτη και  η Μαρία Καραγιαννοπούλου.

Προορισμός της αποστολής ήταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολούθησαν ένα πρόγραμμα όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ξεναγήθηκαν στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και  στην αίθουσα συνεδριάσεων της ολομέλειας από την κα Παπασωτηρίου. Επίσης τους υποδέχτηκε η υπεύθυνη του γραφείου της ευρωβουλευτού κας  Έλενας Κουντουρά και τους ενημέρωσε για τις επιτροπές που συμμετέχουν οι ευρωβουλευτές.

Στο παρακείμενο κτήριο του Parlementarium συμμετείχαν σε διαδραστικά προγράμματα και εξοικειώθηκαν περαιτέρω με την ιστορία της Ευρώπης και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Το πρόγραμμα της εκδρομής περιελάβανε ακόμα περιήγηση στην πόλη των Βρυξελλών, καθώς και στις μοναδικής ομορφιάς μεσαιωνικές πόλεις Μπρυζ και Γάνδη.

Επισκέφθηκαν την περιοχή του Βατερλώ,  τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ, τη Μίνι Ευρώπη, το Μνημείο του Ατόμου (Atomium), το Βασιλικό Παλάτι των Βρυξελλών. Περιηγήθηκαν και  θαύμασαν την επιβλητική και πανέμορφη πλατεία της Μεγάλης Αγοράς (Grand Place), που αποτελεί το σημαντικότερο μνημείο της πόλης και θεωρείται μια από τις πιο εντυπωσιακές  και όμορφες πλατείες της Ευρώπης,  με το εντυπωσιακό Δημαρχείο, το κτίριο που στεγάζει το Μουσείο της Πόλης, τα φλαμανδικά αναγεννησιακά κτίρια, αλλά και το αγαλματίδιο του Μανεκέν Πις που είναι το σύμβολο της πόλης,  γνώρισαν  την ιστορία της πόλης και  ήρθαν  σε επαφή µε τον πολιτισµό της.  Ακόµη, επισκέφτηκαν  το Μουσείο Σοκολάτας (Chocolate Nation), στο οποίο οι μαθητές γνώρισαν   την ιστορία της περιβόητης βελγικής σοκολάτας, αλλά και τον ρόλο και την ιστορία των αποικιών.

Είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Ιερό Πατριαρχικό Παρεκκλήσιο της Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής, να  προσκυνήσουν και να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία. Ο Πατέρας Γεώργιος Γιαννιός παρέδωσε στον ιερέα Μπογδάν Ποπέσκου ένα τεμάχιο από το σκήνωμα του Αγίου Ιωάννη Ρώσου σε μια σεμνή τελετή και οι μαθητές προσκύνησαν με ευλάβεια. Ο Πατέρας Μπογδάν φιλοξένησε την ομάδα μας με πολλή αγάπη.

Ταξίδεψαν στα βόρεια της χώρας και περιηγήθηκαν στα γραφικά καλντερίμια της μεσαιωνικής πόλης Μπρυζ. Εκεί θαύμασαν τα μοναδικά καλοδιατηρημένα κτίριά της, τις πανέμορφες πλατείες και εντυπωσιάστηκαν από τα πολυάριθμα κανάλια που διασχίζουν την πόλη. Επίσης επισκέφτηκαν την όμορφη και γραφική Γάνδη, μία από τις αρχαιότερες πόλεις του Βελγίου και πρωτεύουσα της Επαρχίας της Ανατολικής Φλάνδρας, η πόλη που υπήρξε κατά τον μεσαίωνα ένα σπουδαίο εμπορικό λιμάνι της Ευρώπης.

Πλούσιες ήταν οι εντυπώσεις αλλά και οι γνώσεις που αποκόμισαν οι µμαθητές από αυτό το ταξίδι. Τους άνοιξε νέους ορίζοντες, καθώς τους  έδωσε την ευκαιρία να αποκομίσουν πληθώρα γνώσεων και εμπειριών μέσα από τις επισκέψεις στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και να γνωρίσουν από κοντά νέες πόλεις και νέους πολιτισμούς.

Ευχαριστούμε   την διοίκηση της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ  και τον Διευθυντή Γεώργιο Κατερέλο, καθώς και τον Πρόεδρο του ΚΤΕΛ Μαγνησίας  Δημήτρη Κολυνδρίνη για την πολύτιμη χορηγία που προσέφεραν  στους μαθητές μας  για την πραγματοποίηση της εκδρομής. Επίσης ευχαριστούμε και όλους όσοι συμπολίτες μας συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της αυτής της εκπαιδευτικής εκδρομής.

Η Διευθύντρια
Μαρία Σταυραντώνη


Σχετικά Άρθρα

Συνεργασία Ε.Ε.Ε.ΕΚ. με Γυμνάσια-Λύκεια της περιοχής

Συνεργασία Ε.Ε.Ε.ΕΚ. με Γυμνάσια-Λύκεια της περιοχής

Γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας αναπτύχθηκε μεταξύ του Ε.Ε.Ε.ΕΚ Αλμυρού, του Γυμνασίου-Λ.Τ. Ευξεινούπολης και του Γυμνασίου-Λ.Τ Σούρπης.…
Ισπανοί μαθητές γνώρισαν την περιοχή μας φιλοξενούμενοι στο Γυμνάσιο-Λ.Τ. Ευξεινούπολης

Ισπανοί μαθητές γνώρισαν την περιοχή μας φιλοξενούμενοι στο Γυμνάσιο-Λ.Τ. Ευξεινούπολης

Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ “Curtain Up!” το Γυμνάσιο & Λ.Τ. Ευξεινούπολης φιλοξένησε μία ομάδα έξι…
Καθηγητές Γυμνασίων – Λυκείων του Δήμου Αλμυρού εκπαιδεύονται στην ΚΑΡΠΑ στο Γυμνάσιο – Λ.Τ. Ευξεινούπολης

Καθηγητές Γυμνασίων – Λυκείων του Δήμου Αλμυρού εκπαιδεύονται στην ΚΑΡΠΑ στο Γυμνάσιο – Λ.Τ. Ευξεινούπολης

Στο Γυμνάσιο-Λ.Τ. Ευξεινούπολης,  την  Τρίτη 9  Απριλίου 2024, υλοποιήθηκε το 7ο επίσημο Σεμινάριο  Βασικής Υποστήριξης της…