• 4 Απριλίου, 2024

Φιλοζωία, αγάπη αδιακρίτως προς όλα τα ζώα με τα οποία συμβιούμε – Γράφει η Αθηνά Υφαντή

Φιλοζωία, αγάπη αδιακρίτως προς όλα τα ζώα με τα οποία συμβιούμε – Γράφει η Αθηνά Υφαντή

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα φιλοζωίας, η πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου Αλμυρού «Αγάπη και Προστασία» μάς απέστειλε το παρακάτω κείμενο:

Η έννοια της λέξης φιλοζωία είναι η αγάπη αδιακρίτως προς όλα τα ζώα με τα οποία συμβιούμε στον πλανήτη μας. Υπάρχουν και τα άγρια ζώα που συναντούμε σε ζωολογικούς κήπους έγκλειστα και ασφαλώς δεν είναι επιλογή τους ο τρόπος που επέλεξε ο άνθρωπος για τη ζωή τους. Τα ζώα προορίζονται από την φύση τους  να ζουν ελεύθερα σε φυσικό περιβάλλον, ένα περιβάλλον που ο άνθρωπος με τις απανωτές του επεμβάσεις έχει αξοιώσει ώστε να το φέρει στα μέτρα που πολλά ζώα επιβιώνουν  με δυσκολία στους ελάχιστους φυσικούς χώρους που απομένουν ενώ άλλα όπως οι γάτες και τα σκυλιά είναι αναγκασμένα να προσαρμοστούν στα νέα μέτρα και σταθμά που επιβάλλουν οι κοινωνίες των πόλεων.

Από αρχής κόσμου συναντούμε την αλληλοεξάρτηση ανθρώπου και ζώων ως προς τις αγροτικές ασχολίες, μεταφορές προϊόντων, συγκοινωνίες ακόμη και συμμετοχή τους σε πολεμικές επιχειρήσεις . Ίσως αν μπορούσαν να επιλέξουν δεν θα διάλεγαν αυτό το είδος ζωής. Στις σημερινές συνθήκες της ανθρωποκεντρικής κοινωνίας συναντούμε σκύλους συνοδούς τυφλών, ανιχνευτές, διασώστες, αστυνομικούς αλλά και πολύτιμους φίλους συντροφιάς σε μονογονεϊκές οικογένειες, ΑΜΕΑ, ηλικιωμένους και άλλους τομείς.

Πως εμείς αναγνωρίζουμε την σιωπηλή προσφορά και συμμετοχή τους στην καθημερινότητά μας; Υπάρχει αγάπη, σεβασμός έννοιες που χαιρετίζουν τον πολιτισμό που κρίνεται από την συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα. Το λιγότερο που μπορούμε να ανταποδώσουμε και τους αξίζει είναι στοργή και αγάπη. Αγάπη σημαίνει νοιάζομαι και φροντίζω τις ανάγκες τους, αναλαμβάνω τις ευθύνες μου για την ευζωία τους.

Εκατοντάδες αδέσποτα θύματα της δικής μας αναλγησίας, περιφέρονται αναζητώντας τροφή, ενδιαφέρον, ίσως μια οικογένεια από τον αφέντη τους τον άνθρωπο. Τον άνθρωπο που επιπόλαια υιοθέτησε ένα τετράποδο και μετά αποφάσισε για δικούς του λόγους να το εγκαταλείψει στο δρόμο. Έτσι δημιουργείται το πρόβλημα των αδέσποτων. Ο άνθρωπος το δημιούργησε οπότε οφείλει ο ίδιος να δώσει λύση. Η πολιτεία και οι φιλοζωικές οργανώσεις έσκυψαν στο πρόβλημα και νομοθέτησαν αυστηρές ποινές για την κάθε είδους κακοποίηση ζώου αλλά και τρόπους ανακούφισης όπως δημοτικά καταφύγια, σίτιση, προτροπή για υιοθεσίες αναθέτοντας την ευθύνη στους Δήμους της χώρας. Δεν γίνεται να μάθουμε τρόπους συμπεριφοράς στα ζώα αλλά εμείς ως νοήμονα όντα ας μάθουμε να τα αντιμετωπίζουμε.

Πριν σκεφτείς κάτι κακό για κάποιον που ταΐζει ένα αδέσποτο σκέψου πότε ήταν η τελευταία φορά που έδωσες φαγητό σε έναν συνάνθρωπο σου που το είχε ανάγκη. Αν δεν θυμάσαι καλύτερα να σωπάσεις. Μεγάλοι άνθρωποι του πολιτισμού, της επιστήμης, της διανόησης έχουν εκφράσει τις απόψεις τους για τα ζώα.

Μαχάτμα Γκάντι: Ότι ο άνθρωπος γνωρίζει το καλό και το κακό σημαίνει την ανωτερότητα της σκέψης του έναντι των ζώων. Το γεγονός όμως ότι πράττει το κακό αποδεικνύει την ηθική κατωτερότητά του.

Mark Twain: Θα έρθει ακόμη η στιγμή που οι άνθρωποι όπως και εγώ θα κοιτάζουν τη δολοφονία των ζώων όπως τώρα κοιτάμε τη δολοφονία των ανθρώπων.

Λεονάρντο ντα Βίντσι: Μέχρι να αγαπήσεις ένα ζώο ένα κομμάτι της ψυχής σου παραμένει κοιμισμένο.

Ανατόλ Φρανς: Το μεγαλείο ενός έθνους και η πρόοδος του σε ηθικές αξίες κρίνεται από την συμπεριφορά του στα ζώα.

Πυθαγόρας: Τα ζώα διαθέτουν το χάρισμα της επικοινωνίας και το χρησιμοποιούν αλλά εμείς φαίνεται να το αγνοούμε.

Λουντέμης: Γνώρισα τους ανθρώπους, αγάπησα τα ζώα.

Δεν έχει σημασία αν έχουν λογική αλλά αν υποφέρουν. Δώσε τους τροφή, χάδι, στοργή, οικογένεια. Είναι το λιγότερο που τους αξίζει. Ανοίξτε την αγκαλιά σας σε ένα αδέσποτο. Η επένδυση σας θα έχει άμεση απόσβεση σε είσπραξη αγάπης.

Υφαντή Αθηνά
Πρόεδρος Φιλοζωικού Συλλόγου
Αγάπη και Προστασία


Σχετικά Άρθρα

Διάλεξη στους μαθητές του ΕΠΑΛ Αλμυρού από την κα Υφαντή

Διάλεξη στους μαθητές του ΕΠΑΛ Αλμυρού από την κα Υφαντή

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα φιλοζωίας την Πέμπτη 4 Απριλίου, η πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου Αλμυρού…
Σκότωσαν σκυλιά στο Τσιγκέλι με κυνηγετικό όπλο – Μήνυση κατά παντός υπευθύνου από το Φιλοζωικό Σωματείο

Σκότωσαν σκυλιά στο Τσιγκέλι με κυνηγετικό όπλο – Μήνυση κατά παντός υπευθύνου από το Φιλοζωικό Σωματείο

Σκοτωμένα από σκάγια κυνηγετικού όπλου βρέθηκαν σκυλιά στην περιοχή Τσιγγέλι όπως μας πληροφόρησε η πρόεδρος του…
Δελτία Τύπου Δήμου Αλμυρού και Φιλοζωικού Συλλόγου για τα αδέσποτα σκυλιά

Δελτία Τύπου Δήμου Αλμυρού και Φιλοζωικού Συλλόγου για τα αδέσποτα σκυλιά

Σχετικά με τη μεγάλη δράση για τα αδέσποτα σκυλιά στον Αλμυρό την προηγούμενη εβδομάδα, λάβαμε και…