• 26 Μαρτίου, 2024

Μαθήματα τοπικής ιστορίας στο Γυμνάσιο Ν. Αγχιάλου από την κα Καρνομπατλόγλου

Μαθήματα τοπικής ιστορίας στο Γυμνάσιο Ν. Αγχιάλου από την κα Καρνομπατλόγλου

Οι μαθητές του τμήματος Β1 του Γυμνασίου Νέας Αγχιάλου είχαν την τιμή να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου τους μέσα από την αφήγηση και την οπτική της κυρίας Σουλτάνας Καρνομπατλόγλου-Τσουκαλά,  φιλολόγου, η οποία το Νοέμβριο του 2021 εξέδωσε το βιβλίο της Τα οδωνύμια της Νέας Αγχιάλου.

Πρόκειται για ένα πολύτιμο έργο με αναφορά στην ιστορία των οδών της Νέας Αγχιάλου, με πλούσια τεκμηρίωση και άφθονο  εικονογραφικό υλικό.  Το βιβλίο αυτό αποτελεί βασική πηγή και εξαιρετικό εργαλείο για τους μαθητές που συμμετέχουν σε ένα πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία. Σκοπός του προγράμματος είναι  οι μαθητές να αναζητήσουν την ιστορία  των σπουδαίων προσώπων των οποίων  τα ονόματα φέρουν ομώνυμοι οδοί του τόπου τους. Σε αυτές τις οδούς  οι μαθητές κυκλοφορούν καθημερινά, αλλά ωστόσο αγνοούν τη συμβολή των σπουδαίων εκείνων ανθρώπων.

Η  κα Καρνομπατλόγλου-Τσουκαλά ξεδίπλωσε στα μάτια των παιδιών έναν  ολόκληρο κόσμο μέσα από αδιάψευστα τεκμήρια, αναφέρθηκε στους ανθρώπους που έζησαν στην Αγχίαλο της Ανατολικής Ρωμυλίας, τον ξεριζωμό τους και την εγκατάστασή τους στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου. Παρουσίασε στους μαθητές ένα πραγματικό θησαυρό που κατά την έρευνά της με κόπο συνέλεξε, πλήθος φωτογραφιών και πολύτιμων βιβλίων που μαρτυρούν το παρελθόν των κατοίκων της Αγχιάλου και την άοκνη προσπάθειά τους να δημιουργήσουν πολιτισμό στη νέα γη.

Οι μαθητές,  ο Σύλλογος Διδασκόντων και η Διεύθυνση του Γυμνασίου Νέας Αγχιάλου  εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στην κα Σουλτάνα Καρνομπατλόγλου-Τσουκαλά,  που με τη γλαφυρή της αφήγηση και την τεκμηριωμένη παρουσίασή της γοήτευσε του μαθητές και τους έδωσε ερεθίσματα να αναζητήσουν τις ρίζες τους, να ενδιαφερθούν για τις οικογενειακές τους ιστορίες και την προφορική ιστορία του τόπου τους.


Σχετικά Άρθρα

H νέα μορφή του γηπέδου 5×5 της Ν. Αγχιάλου

H νέα μορφή του γηπέδου 5×5 της Ν. Αγχιάλου

Μερικές φορές στην πλούσια ελληνική γλώσσα, ένας τόνος αλλάζει τελείως το νόημα μιας λέξης. Το γήπεδο…
Φωτορεπορτάζ: Οι Γυναίκες της Νέας Αγχιάλου  γιόρτασαν την ημέρα της μητέρας

Φωτορεπορτάζ: Οι Γυναίκες της Νέας Αγχιάλου γιόρτασαν την ημέρα της μητέρας

Η γιορτή της μητέρας αποτέλεσε προσφάτως την αφορμή για να συγκεντρωθούν οι Γυναίκες της Νέας Αγχιάλου…
Άρχισαν οι εργασίες στο γήπεδο 5×5 της Ν. Αγχιάλου!

Άρχισαν οι εργασίες στο γήπεδο 5×5 της Ν. Αγχιάλου!

Ένα έργο που περιμένουν εδώ κι αρκετό καιρό οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου άρχισε να υλοποιείται…