- 26 Μαρτίου, 2024
Αυξημένες ανάγκες, μειωμένο προσωπικό – Ο Απ. Νικογιάννης για τα προβλήματα της εξωτερικής φρουράς Κασσαβέτειας
Η δημιουργία ενός νέου τμήματος ανηλίκων στο ειδικό αγροτικό κατάστημα κράτησης νέων στην Κασσαβέτεια, σε συνδυασμό με τις αποσπάσεις και τις απαιτήσεις της υπηρεσίας, έχουν καταστήσει επιβεβλημένη την ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού. Αυτό υποστηρίζει ο κο Απόστολος Νικογιάννης, πρόεδρος του Σωματείου Εξωτερικών Φρουρών στο κατάστημα κράτησης Κασσαβέτειας με τον οποίον συνομιλήσαμε και μάς παρουσίασε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί τον τελευταίο χρόνο.
Αρχικά ανέφερε: «Από πέρυσι έχει μεταφερθεί στην Κασσαβέτεια ένα τμήμα από την Κόρινθο με παιδιά ηλικίας 14-17 ετών κι έτσι προστέθηκαν στη φύλαξή μας επιπλέον 20-25 άτομα. Παρατηρήθηκε εκτόξευση των μεταγωγών στο νοσοκομείο του Βόλου, κατά κύριο λόγο, που απέχει 30 χιλιόμετρα από τη φυλακή. Παρά το γεγονός πως διπλασιάστηκαν οι μεταγωγές, το προσωπικό της εξωτερικής φρουράς μειώθηκε. Αυτή τη στιγμή είμαστε 31 ενεργά άτομα από 38 που ήμασταν πριν κάποιους μήνες, ενώ θα έπρεπε να είμαστε 40 ώστε να γίνεται σωστή εναλλαγή και διαχείριση στις βάρδιες, τα ρεπό και τις άδειες.
Είχαμε κάποια άτομα με απόσπαση από τον Δομοκό τα οποία ήρθαν για έναν χρόνο κοντά στον τόπο καταγωγής και διαμονής τους με προοπτική να ανανεωθεί το διάστημα παραμονής τους εδώ. Ωστόσο επέστρεψαν πίσω διότι μετά τη λήξη της απόσπασης έγινε ανάκληση όλων των αποσπάσεων από το Υπουργείο. Δύο εξωτερικοί φρουροί που η οργανική τους θέση είναι στην Κασσαβέτεια, αποσπάστηκαν για τρεις μήνες στο Ίδρυμα Βόλου και μάλιστα με αλλαγή καθηκόντων αφού από το ένοπλο σώμα έγιναν υπάλληλοι χωρίς οπλοφορία, με καθήκοντα άγνωστα για εμάς. Ο ένας εξ αυτών είναι οδηγός κλούβας, πόστο που απαιτεί άδεια οδήγησης συγκεκριμένης κατηγορίας, οπότε κι εκεί δημιουργήθηκε πρόβλημα γιατί από τους τέσσερις οδηγούς, έφυγε ο ένας και δεν καλύπτονται οι πέντε βάρδιες. Παρατηρείται το τελευταίο διάστημα αποδυνάμωση της εξωτερικής φρουράς όσον αφορά στη δύναμή της ενώ αντιθέτως αυξήθηκαν οι απαιτήσεις της υπηρεσίας».
Ο κος Νικογιάννης ανέφερε ως παράδειγμα το γεγονός πως στη φυλακή υπάρχουν και μεγάλοι σε ηλικία κρατούμενοι με προβλήματα υγείας που εφόσον νοσηλευτούν στο νοσοκομείο, χρήζουν φύλαξης στο «Αχιλλοπούλειο», άρα και σε αυτή την περίπτωση απασχολούνται άνδρες της εξωτερικής φρουράς.
Επιπλέον, είπε πως σε λίγες ημέρες όταν γίνει μεταγωγή πολλών ατόμων στα Δικαστήρια, και συμβαίνει συχνά αυτό, η Υπηρεσία θα αναγκαστεί να κόψει όλα τα ρεπό ώστε να ανταπεξέλθει με ασφαλή τρόπο στη μεταφορά των κρατουμένων. Υποστήριξε ότι η φρουρά αποδυναμώνεται περαιτέρω καθώς κάποια άτομα έχουν αναρρωτικές άδειες ενώ πολλοί είναι στο στάδιο πριν τη συνταξιοδότηση. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «λόγω της φύσης του επαγγέλματος με την επικινδυνότητα και τις βραδινές βάρδιες, πολλοί είναι ένα βήμα πριν την αφυπηρέτηση καθώς το όρθιο σύνταξης είναι 60 έτη για εμάς. Εάν αναλογιστείτε πως σχεδόν όλοι είναι πάνω από 50 ετών με παιδιά και πολλά χρόνια υπηρεσίας, τότε καταλαβαίνετε πως σε ορίζοντα λίγων χρόνων θα αποχωρήσουν».
Επισήμανε επίσης ότι για όλα αυτά τα ζητήματα έχουν γίνει ενημερώσεις των υπευθύνων του Υπουργείου και κατέληξε λέγοντας: «Είμαστε μια υπηρεσία που δεν έχει ανανεωθεί καθόλου διότι έχει πολλά χρόνια να κάνει μαζικές προσλήψεις. Το 2.000 όταν είχε δημιουργηθεί η εξωτερική φρουρά, προσλήφθηκαν 1.200 άτομα αλλά από εκεί και πέρα έχουν γίνει ελάχιστες προσλήψεις. Το προσωπικό είναι γερασμένο, «έτοιμο» για σύνταξη ενώ παράλληλα αυτά τα χρόνια θα πρέπει να αναφέρουμε πως άνοιξαν κι άλλες φυλακές σε όλη τη χώρα, άρα δημιουργήθηκαν νέες ανάγκες».
Στον επίλογο της συζήτησής μας, ο πρόεδρος του Σωματείου Εξωτερικών Φρουρών στο κατάστημα κράτησης πρόσθεσε πως οι μεταγωγές θα μπορούσαν να μειωθούν εφόσον λειτουργούσε σωστά το ιατρείο που υπάρχει εντός των εγκαταστάσεων της Κασσαβέτειας με 24ωρη λειτουργία στελεχωμένο με το απαραίτητο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, ενώ σίγουρα χρειάζεται ανανέωση στον εξοπλισμό και τα οχήματα που είναι παλιά, μη ασφαλή και βγάζουν συχνά-πυκνά ζημιές.