• 20 Μαρτίου, 2024

Χρέη και τιμολόγιο ΔΕΥΑΑΛ, τέλη Κοιμητηρίων και κοπή δέντρων Αλσυλλίου Πλατάνου ανέβασαν τόνους στο Δημοτικό Συμβούλιο

Χρέη και τιμολόγιο ΔΕΥΑΑΛ, τέλη Κοιμητηρίων και κοπή δέντρων Αλσυλλίου Πλατάνου ανέβασαν τόνους στο Δημοτικό Συμβούλιο

Μανίκια έχει ανεβάσει η νέα Δημοτική Αρχή και μεταξύ άλλων πιέζει φορείς στη συνέχιση έργων για τον Αλμυρό, ανησυχεί έκδηλα για την ερημοποίηση της Θεσσαλίας –και συνεπώς του κάμπου του Αλμυρού- και τα ακραία καιρικά φαινόμενα και ενεργοποιεί την υλοποίηση εγκεκριμένων έργων, που δεν επέλεξε η προηγούμενη δημοτική Αρχή να συνεχίσει.

Τα παραπάνω συζητήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού η συζήτηση των θεμάτων και οι παρεμβάσεις των συμβούλων, οδήγησαν σε αναφορές για την ανάγκη φορέα διαχείρισης για το φράγμα Μαυρομάτι και την λιμνοδεξαμενή Ξηριά, την αποκατάσταση των έργων για την καλή λειτουργία τους και την ολοκλήρωση εργασιών. Ο Δήμαρχος Αλμυρού αναφέρθηκε στα αιτήματα που έθεσε στον Πρωθυπουργό και στον Περιφερειάρχη, αλλά και για τις  παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής προς επίλυση μπλοκαρισμένων διαδικασιών.

 

ΔΕΥΑΑΛ χρωστάει και της χρωστούν – Το τιμολόγιο για το 2024

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια η ΔΕΥΑΑΛ Αλμυρού, όπως άλλωστε και οι περισσότερες ΔΕΥΑ της χώρας. Τα υπέρογκα χρέη τους, οι μεγάλες χρεώσεις της ΔΕΗ, αλλά και οι απλήρωτοι λογαριασμοί έχουν εκτροχιάσει την οικονομική διαχείριση.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΑΛ κ. Δαλακούρας ενημέρωσε για τη σημερινή οικονομική κατάσταση το Σώμα και ότι παραμένει ίδιο το τιμολόγιο για το 2024. Ο ίδιος είπε μεταξύ άλλων: 700 είναι τα σπασμένα υδρόμετρα, από τα οποία τα 600 βρίσκονται στη Σούρπη και τον Πτελεό. Οι οφειλές προς τη ΔΕΥΑΑΛ ανέρχονται στα 2,3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ΔΕΥΑΑΛ εκτιμάται ότι οφείλει 4,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Δαλακούρας ενημέρωσε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν δράσεις ενημέρωσης των πολιτών και έπειτα θα εφαρμοστούν μέτρα είσπραξης. Ο κ. Τσόγκας για ακόμη μια φορά έθεσε το θέμα της Σούρπης και του Αχιλλείου για το πόσιμο νερό και ο κ. Δαλακούρας δεσμεύθηκε ότι μέχρι τις 25 Μαρτίου θα λυθεί το πρόβλημα με νερό από το Μαυρομάτι.

Ο κ. Χατζηκυριάκος επεσήμανε, ότι η Μαγνησία έχει 5 λιμνοδεξαμενές από τις οποίες δεν λειτουργεί καμία.

 

Μείωση τελών στα κοιμητήρια

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης ψηφίστηκε η τροποποίηση του Κανονισμού λειτουργίας των κοιμητηρίων. Τα άρθρα που τροποποιούνται αφορούν μειώσεις τελών, για τα επόμενα έτη της ταφής. Συγκεκριμένα τροποποιούνται τα παρακάτω:

Άρθρο 17 «Τέλη & Δικαιώματα Ταφής»

Η παρ. 1α) τροποποιείται ως εξής: «… α) Για την ταφή: α) εκατόν πενήντα (150 €) ευρώ όταν οι υπηρεσίες ταφής παρέχονται από τις υπηρεσίες του Δήμου και β) πενήντα (50 €) ευρώ μόνο στην περίπτωση που δεν είναι εφικτή η παροχή των υπηρεσιών του Δήμου για την  ταφή.

Η παρ. 1γ) τροποποιείται ως εξής: «… γ) Μετά την εφάπαξ καταβολή του δικαιώματος ταφής για τα τρία (3) πρώτα χρόνια δεν επιβάλλεται επιπλέον τέλος πλην αυτών που προβλέπονται στην παρ. 1α του παρόντος Άρθρου. Μετά το πέρας της τριετίας (3 έτη), για το τέταρτο (4ο) και για το πέμπτο (5ο) έτος, καταβάλλεται το ποσό των είκοσι ευρώ (20 €) ευρώ κατ’ έτος, μέχρι την συμπλήρωση της πενταετίας (5 έτη). Μετά την λήξη της πενταετίας (5 έτη) οι συγγενείς του νεκρού έχουν την υποχρέωση να δηλώσουν εάν επιθυμούν την παράταση της ταφής καταβάλλοντας τα αντίστοιχα τέλη γι’ αυτήν την παράταση, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερη από δύο (2) έτη. Για το έκτο (6ο) έτος το τέλος παράτασης ταφής καθορίζεται στα τριάντα (30 €) ευρώ, για το έβδομο (7ο) έτος το τέλος παράτασης ταφής καθορίζεται στα τριάντα (30 €) ευρώ, για το όγδοο (8ο) έτος το τέλος παράτασης ταφής καθορίζεται στα διακόσια (200 €) ευρώ, για το ένατο (9ο) έτος το τέλος [2] παράτασης ταφής καθορίζεται στα διακόσια (200 €) ευρώ, για το δέκατο (10ο) έτος το τέλος παράτασης ταφής καθορίζεται στα τριακόσια (300 €) ευρώ, για το ενδέκατο (11ο) έτος το τέλος παράτασης ταφής καθορίζεται στα τριακόσια (300€) ευρώ και από το ενδέκατο (11ο) έτος και μετά το τέλος παράτασης ταφής παραμένει τριακόσια (300 €) ευρώ κατ’ έτος.».

Στην παρ. 1δ) προστίθεται: «… Κατ’ εξαίρεση και για το έτος 2024 αποκλειστικά, για τις εκταφές που θα πραγματοποιούνται στα Κοιμητήρια του Δήμου Αλμυρού (στα οποία ήδη επιβάλλονταν τέλη ταφής) έως τις 31-12-2024, θα ισχύει η παράταση χρόνου ταφής που ίσχυε για τα Κοιμητήρια της Δημοτικής Ενότητας Αλμυρού (3,24 ευρώ κατ’ έτος) και το τέλος ανακομιδής (εφόσον παρέχονται οι υπηρεσίες του Δήμου) ή μόνο η παράταση του χρόνου ταφής (εφόσον δεν παρέχονται οι υπηρεσίες του Δήμου) όπως αυτή ίσχυε για τα Κοιμητήρια της Δημοτικής Ενότητας Αλμυρού (3,24 ευρώ κατ’ έτος) με προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πριν από την ψήφιση του παρόντος Κανονισμού.

Η παρ. 1ε) τροποποιείται ως εξής: «… ε) Για τα επόμενα έτη πέραν αυτής της ημερομηνίας, θα ισχύει για τους ήδη ενταφιασμένους έως και την 31-12-2021, από το έτος 2025, η παράταση χρόνου ταφής όπως αυτή ορίζεται από τον παρόντα Κανονισμό, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Η παρ. 1στ) τροποποιείται ως εξής: «…στ) Για τους ήδη ενταφιασμένους από την 01-01-2022, θα ισχύουν εξαρχής από το έτος 2025, οι παρατάσεις χρόνου ταφής διαδοχικά κατ’ έτος καθώς και το τέλος ανακομιδής, όπως αυτά ορίζονται στον παρόντα Κανονισμό (πλήρης εφαρμογή).

Προστίθεται η παρ. 1ζ) Σε περίπτωση που ο θάνατος προήλθε από λοιμώδες νόσημα που υπάγεται στον Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό ή COVID-19, μέχρι το πέρας της δεκαετίας, τα τέλη ταφής ανέρχονται στα 20 € κατ’ έτος για όλη τη διάρκεια της υποχρεωτικής δεκαετίας»

 

Κοπή δέντρων και ανάπλαση αλσυλλίου Πλατάνου

Το θέμα που απασχόλησε περισσότερο τους Συμβούλους στην συνεδρίαση της Πέμπτης ήταν η κοπή δέντρων στο αλσύλλιο Πλατάνου και η αναγκαστική κοπή δέντρων για την υλοποίηση του έργου, του οποίου οι μελέτες και διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί και έχει αναλάβει εργολάβος.

Τη συζήτηση για το θέμα κοπής των δέντρων, άνοιξε ο Δήμαρχος κ. Εσερίδης, ο οποίος εμφανώς ενοχλημένος από την επιστολή του κ. Μαργέλου, θέλησε εξ’ αρχής να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο. Ο κ. Εσερίδης διάβασε την επιστολή και στάθηκε σε σημεία της σχολιάζοντας και απαντώντας. Μεταξύ άλλων είπε: Θέλω να στείλω ένα μήνυμα μέσα από αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν μπορεί κανείς να σπιλώνει οικογένεια, παιδιά εγγόνια και να γράφει ανακοινώσεις όπως του κ. Μαργέλου οι οποίες ξεκινάνε «πληροφορηθήκαμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πρόκειται να αποφασίσει παράνομα και με δόλο…» Δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι υπάρχουν εδώ μέσα άτομα που κινούνται παράνομα και με δόλο… και ότι έχουμε ιδιωτικά συμφέροντα… Δηλώνω ότι κανένα άτομο εδώ μέσα δεν έχει τέτοιες προθέσεις… Ο καθένας μας είναι στην τοπική αυτοδιοίκηση 1, 2, 30 χρόνια… και είμαστε εδώ με νόμιμες και δημοκρατικές διαδικασίες.

Ακολούθησε διαβούλευση με πολλές προτάσεις να πέφτουν στο τραπέζι από αιρετούς και πολίτες… ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πλατάνου, τόνισε τη θετική γνωμοδότηση του τοπικού συμβουλίου και ότι είναι σημαντικό για την Κοινότητα να ολοκληρωθεί το έργο. Ο κ. Μαργέλος παρουσίασε προτάσεις στις οποίες θα κοπούν μόνο τα «άρρωστα» και επικίνδυνα δέντρα και θα γίνει ανάπλαση, με την αισθητική και χρηστική αναβάθμιση του χώρου, αλλά όχι με κομμένα τα 2/3 των δέντρων. Η Έφη Μπαζή επίσης πρότεινε να γίνει ανάπλαση κάτω από τα δέντρα και να κοπούν μόνο όσα θέτουν σε κίνδυνο τους επισκέπτες του άλσους, τονίζοντας ότι είναι θετικό που γίνεται κάτι στον παραμελημένο για χρόνια Πλάτανο. Επιπρόσθετα αμφισβήτησε την επιτυχία χωροθέτησης ενός θεάτρου δίπλα στον δρόμο. Πολίτες πρότειναν την φύτευση δέντρων σε άλλα σημεία του Πλατάνου, εάν οπωσδήποτε πρέπει να κοπούν αυτά του Αλσυλλίου. Ο κ. Χρήστος Καραζούπης τοποθετήθηκε υπέρ της ολοκλήρωσης του έργου και της απορρόφησης των σχετικών κονδυλίων. Ο κ. Τσόγκας επεσήμανε ότι στο πιο μολυσμένο-επιβαρυμένο περιβαλλοντικά χωριό μας δεν είναι δυνατό να κόβουμε τόσα δέντρα. Τελικά το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

 


Σχετικά Άρθρα

Φωτο-ρεπορτάζ από την Αποκαθήλωση στην Ι.Μ. Κάτω Ξενιάς – Το μήνυμα του Μητροπολίτη

Φωτο-ρεπορτάζ από την Αποκαθήλωση στην Ι.Μ. Κάτω Ξενιάς – Το μήνυμα του Μητροπολίτη

Ακολουθούν φωτο-ρεπορτάζ και βίντεο  από την Αποκαθήλωση στην Ιερά Μονή Κάτω Ξενιάς και μήνυμα του Μητροπολίτη:…
Φωτο-ρεπορτάζ από τη συγκέντρωση των επιταφίων στον Αλμυρό

Φωτο-ρεπορτάζ από τη συγκέντρωση των επιταφίων στον Αλμυρό

Τη Μεγάλη Παρασκευή πλήθος πιστών, ως μια κοινωνία Χριστού, παρέστη στη συγκέντρωση των επιταφίων των Εκκλησιών…