• 3 Μαρτίου, 2024

Ενημερωτική εκδήλωση στον Αλμυρό για τα δημητηριασμένα δολώματα

Ενημερωτική εκδήλωση στον Αλμυρό για τα δημητηριασμένα δολώματα

Την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 7 το απόγευμα η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θεσσαλίας του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) πραγματοποίησε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλμυρού ενημερωτική εκδήλωση με αφορμή την Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των Δηλητηριασμένων Δολωμάτων.

Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι μία κοινή πρακτική στην Ελλάδα, τόσο στις αστικές περιοχές όσο και στην ύπαιθρο, παρά το γεγονός ότι απαγορεύεται βάσει νομοθεσίας από το 1993. Τα δηλητηριασμένα δολώματα απειλούν τόσο την άγρια πανίδα όσο και τα δεσποζόμενα, τα αδέσποτα και τα ζώα εργασίας,  ενώ ένα και μόνο δόλωμα αρκεί για να σκοτώσει δεκάδες ζώα.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά βήματα για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου εγκλήματος, όπως η δημιουργία των Ειδικών Μονάδων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ) του και η θεσμοθέτηση των Τοπικών Σχεδίων Δράσης. Για περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις που υλοποιεί ο ΟΦΥΠΕΚΑ για την καταπολέμηση των δηλητηριασμένων δολωμάτων επισκεφτείτε την ιστοσελίδα https://antipoison.necca.gov.gr/.

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Δημάρχου Αλμυρού κ. Δ. Εσερίδη, ο οποίος τόνισε τόσο την πρόθεση του Δήμου Αλμυρού να συνδράμει στην αντιμετώπιση της χρήσης των δηλητηριασμένων δολωμάτων στην ελληνική ύπαιθρο, όσο και την ανάγκη συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας με τους αρμόδιους φορείς και τον Ο.ΦΥΠΕ.Κ.Α. ειδικότερα στην προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος.

Ακολούθησαν οι ομιλίες:

«Η βιοποικιλότητα της ΜΔΠΠ Θεσσαλίας και είδη που απειλούνται από τα δηλητηριασμένα δολώματα», από τον Δημήτρη Μιχαλάκη, δασολόγο, Προϊστάμενο της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θεσσαλίας.

«Η κατάσταση των δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Ελλάδα» από τον Δημήτρη Βαβύλη, βιολόγο, Συντονιστή των Ειδικών Μονάδων Διαχείρισης Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων του ΟΦΥΠΕΚΑ.

«Δράσεις για την αντιμετώπιση των δηλητηριασμένων δολωμάτων» από τον Ιωάννη Βέργο, βιολόγο, Αναπληρωτή Προϊστάμενο της  Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θεσσαλίας και χειριστή ειδικού σκύλου ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό σχετικά με τη συνδρομή της κυνηγετικής οικογένειας, των κτηνοτρόφων αλλά και της τοπικής κοινωνία γενικότερα στην αντιμετώπιση της χρήσης των δηλητηριασμένων δολωμάτων. Η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θεσσαλίας ευχαριστεί θερμά το Δήμο Αλμυρού και ειδικότερα το Δήμαρχο Αλμυρού κ. Δημήτρη Εσερίδη για την παραχώρηση της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και τον Κυνηγετικό Σύλλογο Αλμυρού για την προβολή της εκδήλωσης.

Σε περίπτωση εύρεσης δηλητηριασμένου δολώματος ή ζώου στην ύπαιθρο καλέστε άμεσα την πλησιέστερη Δασική Υπηρεσία (Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας στο 1591), ή εναλλακτικά την Αστυνομία. Αν βρίσκεστε σε προστατευόμενη περιοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας καλέστε τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θεσσαλίας του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. στο 24280 73856, δίνοντας όσο περισσότερα στοιχεία σχετικά με την ακριβή τοποθεσία του περιστατικού.


Σχετικά Άρθρα

Μηχανισμός πρόσβασης στη θάλασσα για ΑμΕΑ σε τέσσερις παραλίες του Δήμου Αλμυρού

Μηχανισμός πρόσβασης στη θάλασσα για ΑμΕΑ σε τέσσερις παραλίες του Δήμου Αλμυρού

Τη συμμετοχή του Δήμου Αλμυρού στο Πρόγραμμα του Υπουργείου Τουρισμού «Βελτίωση και τροποποίηση της προσβασιμότητας στις…
Τα θέματα του προσεχούς Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού

Τα θέματα του προσεχούς Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού

H 16η Ειδική Συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Κατάστημα την Τρίτη 28 Μαΐου και ώρα 19:00…