• 15 Φεβρουαρίου, 2024

Ανάδειξη μνήμης και ταυτότητας από τον Σύλλογο Βλάχων Αλμυρού

Ανάδειξη μνήμης και ταυτότητας από τον Σύλλογο Βλάχων Αλμυρού

Συγκινητική βραδιά αφιερωμένη στα 40 χρόνια από την ίδρυση των χορευτικών τμημάτων

Ο Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων επαρχίας Αλμυρού, ιδρυθείς το 1983, διοργάνωσε βραδιά μνήμης κι ανάδειξης της βλάχικης ταυτότητας το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου. Στο κατάμεστο κτήμα Τιμπλαλέξη-Παπαθανασίου από δημότες Βλάχους της επαρχίας Αλμυρού και φίλους του συλλόγου -η προσέλευση κόσμου ξεπέρασε κάθε προηγούμενο- πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση κοπή της βασιλόπιτας και η ετήσια χοροεσπερίδα, που ήταν αφιερωμένη στη συμπλήρωση σαράντα ετών από την ίδρυση του χορευτικού τμήματος.

Στην είσοδο οι γυναίκες του συλλόγου προσέφεραν βλάχικες πίτες που έφτιαξαν οι ίδιες, τσίπουρο και λουκούμια. Την παρουσίαση ανέλαβε η γραμματέας Ρένα Παπάζογλου, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν η Υφυπουργός Ζέττα Μακρή, ο Βουλευτής Χρήστος Μπουκώρος, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Άννα-Μαρία Παπαδημητρίου, ο Δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης. Εκτός των προαναφερθέντων, μεταξύ των άλλων, παρόντες ήταν οι Περιφερειακοί σύμβουλοι Βίκυ Αγγελίδη, Κώστας Ζαρκάδας, Ιωάννης Τέας, οι Αντιδήμαρχοι Μαρία Σταυραντώνη, Σπύρος Βαλαμούτης, η κα Ζωή Ράππου η οποία συμμετέχει στο δ.σ. του Συλλόγου Βλάχων, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Ηλίας Δαλακούρας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Γαλατσίδας, ο πρόεδρος της κοινότητας Αλμυρού Στάθης Πάντζιος, ο πρόεδρος της «Πρότασης Ζωής» Ευθύμης Ζιγγιρίδης καθώς και πρόεδροι-εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων όπως των Ρουμελιωτών Βόλου, Σαρακατσαναίων Ευξεινούπολης, Καππαδοκών Αργιλοχωρίου, Ανατολικής Ρωμυλίας Ευξεινούπολης, ΕΟΣ Αλμυρού, Λυκείου Ελληνίδων.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων Αλμυρού Φρόσω Γιαννούλη έκανε μια σύντομη αναδρομή σε δράσεις του συλλόγου που έχει συμπληρώσει τέσσερις δεκαετίες ζωής και όπως είπε χαρακτηριστικά «η κινητήριος δύναμή μας είναι μια, η αγάπη για τη βλάχικη καταγωγή μας. Είναι μια συγκινητική βραδιά καθώς βρίσκονται μαζί μας τέσσερις γενιές χορευτών που φόρεσαν επάξια την παραδοσιακή μας φορεσιά και εκπροσώπησαν τον σύλλογό μας σε βλάχικα δρώμενα σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο».

Ευχαρίστησε όλους αυτούς που συνέβαλαν ώστε ο σύλλογος να εδραιωθεί, να καθιερωθεί και να ακμάσει, λέγοντας πως η νέα διοίκηση που προέκυψε στοχεύει στην ανάδειξη της βλάχικης ταυτότητας με μία σειρά από δράσεις μέσα στο έτος.

Την βασιλόπιτα ευλόγησε ο πατέρας Γεώργιος Γιαννιός, το παιδικό χορευτικό τμήμα κι αυτό των ενηλίκων εντυπωσίασαν με τη χάρη, τον συγχρονισμό, την περηφάνεια με την οποία χόρεψαν, ενώ ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν κατά τη διάρκεια του «πωγωνίσιου» χορού ανέβηκαν στην πίστα οι παλιότεροι χορευτές, αναβιώνοντας έτσι μνήμες του ένδοξου παρελθόντος! Σε κάθε χορευτή, ο σύλλογος προσέφερε αναμνηστικό δώρο. Επίσης πραγματοποιήθηκε λαχειοφόρος με λίγα αλλά ακριβά δώρα τα οποία προσέφεραν επιχειρηματίες-χορηγοί του συλλόγου.

Ακολουθεί το βίντεο και οι φωτογραφίες της εκδήλωσης:


Σχετικά Άρθρα

Νέο προεδρείο στον Σύλλογο Βλάχων Αλμυρού

Νέο προεδρείο στον Σύλλογο Βλάχων Αλμυρού

Μετά τις πρόσφατες εκλογές, συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Επαρχίας…
Ξεκίνησαν τα μαθήματα των χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου Βλάχων Επαρχίας Αλμυρού

Ξεκίνησαν τα μαθήματα των χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου Βλάχων Επαρχίας Αλμυρού

Ξεκίνησαν τα μαθήματα των χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου Βλάχων Επαρχίας Αλμυρού. Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε…
Γιόρτασαν το ξωκλήσι τους τα μέλη του Συλλόγου Βλάχων

Γιόρτασαν το ξωκλήσι τους τα μέλη του Συλλόγου Βλάχων

Τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020 παραμονή της εορτής των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων τελέστηκε στο παρεκκλήσιο των…