• 7 Φεβρουαρίου, 2024

To Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη, έκδοση 3/2/24

To Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη, έκδοση 3/2/24

To Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη όπως δημοσιεύθηκε στον “Λαό” που κυκλοφόρησε στις 3 Φεβρουαρίου 2024.

Έριξες χιόνι – μπαμπεσιά
Γενάρη να μην βγούμε…
Και το ‘κανες επίτηδες
για να μην …πληρωθούμε.

 

Καλό μήνα σε όλους και όλες… «Κουτσός» μεν, αλλά ουδείς τέλειος. Θα δώσει και αυτός φέτος τις εξετάσεις του. Τα ορεινά χωριά της Όθρυος είδανε χιόνι… Εμείς, οι υπόλοιποι της περιοχής (τα χαμηλά υψόμετρα), φάγαμε μεν το ψωφόκρυο, αλλά μείναμε με τη λαχτάρα του …χιονοπόλεμου μετέωρη. Αλλά ας μην απογοητευόμαστε… Ο χειμώνας έχει δρόμο ακόμη… Η νέα κακοκαιρία «Αυγή» πέρασε γρήγορα και ήταν ήπια σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Άντε να δούμε αν θα έχει εκπλήξεις και ποιες ο Κουτσοφλέβαρος και ο συνήθως …μπαμπέσης Μάρτης.

 

Πάντως παρά τον εύκολο μέχρι τώρα χειμώνα ο κοσμάκης στριμώχνεται οικονομικά και η σχετική γκρίνια κυριαρχεί. Πέρα από τα καύσιμα, που μας υποχρεώνουν να ζεσταθούμε, οι καταναλωτές αναγκάζονται να δίνουν καθημερινές μάχες για να εξασφαλίσουν τη διατροφή τους, όσο γίνεται πιο φτηνά, σε συμφέρουσες τιμές. Κι αυτός ο αγχώδης αγώνας δεν είναι καθόλου εύκολος. Οι έλεγχοι των Αρχών και τα πρόστιμα σε όσους αισχροκερδούν αποδεικνύεται πως δεν είναι η λύση, αφού οι «καρχαρίες» κερδίζουν πολύ περισσότερα από τις ποινές που τους επιβάλλονται.

 

Ίσως να το έχουν κάνει ήδη πολλά νοικοκυριά, αλλά μήπως πρέπει να μποϋκοτάρουμε κάποια φιρμάτα προϊόντα γνωστών εταιρειών, που αποδεδειγμένα «έχουν πάρει ψηλά τον αμανέ» ως προς την πολιτική των υψηλών και άδικων τιμών τους; Μήπως αν αποφεύγουμε να τα αγοράσουμε υποχρεωθούν να καταλάβουν …τί εστί βερίκοκο;

 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, με δεδομένο ότι λόγω του Ντάνιελ και άλλων καταστροφών του πρόσφατου παρελθόντος που κατέστρεψαν μεγάλο κομμάτι της εγχώριας παραγωγής, μήπως ήρθε η ώρα να γίνουμε πιο …φανατικοί, αγοράζοντας τα Ελληνικά προϊόντα; Δεν είναι εποχές να «ταΐζουμε» ξένες πολυεθνικές, γιατί τάχα μας αρέσει καλύτερα ένα ξένο τυρί ή ζαμπόν ή κάποιο είδος ατομικής υγιεινής.

 

Χίλια δίκια έχουν φέτος οι αγρότες που έβγαλαν τα τρακτέρ σε μπλόκα. Οι ζημιές που υπέστησαν στο αγροτικό τους κεφάλαιο για αρκετούς είναι ολοσχερείς. Κυρίως ο Θεσσαλικός κάμπος βογκάει και κλαίει από απόγνωση. Φανταστείτε ότι μόνο ένα 14% έχει ολοκληρώσει μέχρι στιγμής τις δηλώσεις ζημιών που πρέπει να υποβληθούν. Αντί άμεσης και ολοκληρωμένης βοήθειας κάποιοι πήραν προκαταβολές των 6 χιλιάδων ευρώ και τώρα -την ώρα των κινητοποιήσεων- εξαγγέλθηκε ποσό έως 10 χιλιάδων, άτοκες ρυθμίσεις για τις οφειλές τους σε ηλεκτρικό ρεύμα ή άλλες οφειλές στο Δημόσιο. Και νομίζω ότι σε πιο δεινή θέση από τους γεωργούς είναι οι κτηνοτρόφοι, κάποιοι των οποίων έχασαν όλα τα ζώα τους στις πλημμύρες και πρέπει να προσπαθήσουν από την αρχή να αναβιώσουν τη μικρή ή μεγάλη τους επιχείρηση. Ουκ ολίγες και οι ζημιές σε εγκαταστάσεις, εργαλεία και μηχανήματα. Ας μην ξεχνάμε ότι κάποιοι έχασαν και την ίδια τους τη ζωή στην άνιση μάχη με τον Ντάνιελ. Οι οικογένειες τους -εκείνες που δεν ορφάνευσαν- δεν έχουν ούτε ένα δωμάτιο για να στεγαστούν.

 

Ναι, η συνολική ζημιά ήταν τρομερή, σε όλη τη Θεσσαλία. Αλλά με ημίμετρα, ευχολόγια και κλήσεις για …διάλογο δεν θα διορθωθεί η κατάσταση. Χρειάζονται άμεσα και δραστικά μέτρα ΤΩΡΑ. Και είναι καιρός τώρα να σπεύσουν, όχι μόνο η Κυβέρνηση, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Σύμμαχοί μας.

 

Και κάτι ακόμη: η δραματική αυτή κατάσταση δεν προσφέρεται για στείρα αντιπολίτευση από κάποιους μπαχαλάκηδες.

 

Όπως επίσης ταπεινά θεωρώ ότι δεν προσφέρεται για στείρα αντιπολίτευση και τοξικό …τζερτζελέ των ακραίων το θέμα της ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας. Δεκάδες Ελληνικές οικογένειες στέλνουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν στο εξωτερικό είτε γιατί απέτυχαν στις Πανελλήνιες εξετάσεις είτε δεν πέτυχαν την είσοδό τους στη Σχολή που ήθελαν. Και είτε έχουν την οικονομική ευχέρεια να το κάνουν είτε «ματώνουν» μέσα στη φτώχεια τους δεινοπαθούν για να τα καταφέρουν. Πληρώνουμε αδρά τους ξένους (ακόμη και σε Βαλκανικές χώρες) κι εμείς είμαστε «δεμένοι» χειροπόδαρα μόνο στην κρατική «ορθοδοξία». Και οι Έλληνες φοιτητές της ξενιτιάς -αν γυρίσουν στη χώρα μας με το πτυχίο τους- σταδιοδρομούν και διαπρέπουν. Αν μη τι άλλο επομένως ας μένει το εισόδημα που εξάγουμε για σπουδές στη χώρα μας.

 

Και στο όνομα της αυτονόητης παράλληλης στήριξης του Ελληνικού Κρατικού Πανεπιστημίου (στο διηνεκές) είναι θεμιτό ίσως να κάνεις κατάληψη για κάτι που διεκδικείς, αλλά όχι να είσαι βαλτός μπαχαλάκης ή ακραίος εγκάθετος και να καταστρέφεις προκλητικά δημόσια περιουσία, που όλοι έχουμε πληρώσει με κόπο και ιδρώτα.

 

Μια από τις απορίες που έχω είναι πόσοι από τους εθνοπατέρες μας και τις εθνομητέρες μας είναι άραγε παιδιά αγροτικών οικογενειών; Και για να εξηγούμαστε, εννοώ από φτωχούς αγρότες και όχι τσιφλικάδες.

 

Εκεί στις Βρυξέλλες πρέπει να έχουν λασκάρει πολύ τα πράγματα και μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο κάποιοι – κάποιες κάνουν χρυσές δουλειές. Νέα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι άρχισε έρευνα σε βάρος Λετονής Ευρωβουλευτή για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας. Και λέγεται ότι αυτό το γαϊτανάκι κρατάει δεκαετίες ολόκληρες. Φαίνεται πως έπεσε …Κατάρ, αφού σε κάποια καλόπαιδα δεν φτάνουν τα …μισθά και ψάχνουν άλλους τρόπους να ζήσουν..

 

Διαρρέουν πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ έστειλαν επιστολή στον Ερντογάν στην οποία ξεκαθαρίζουν πως τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 (που υποσχέθηκαν να αναβαθμιστούν) μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για σκοπούς της Συμμαχίας. Πράγμα που σημαίνει πως η Τουρκία πρέπει στο εξής να κάνει …γαργάρα όσες απειλές εκτοξεύει κατά καιρούς σε βάρος της σύμμαχης και …φίλης Ελλάδας. Αν δεν κάτσει φρόνιμα ο Τούρκος οι εξοπλισμοί από ΗΠΑ διακόπτονται ή ματαιώνονται. Κι όλα αυτά που την ίδια μέρα η χώρα μας προχωράει στην προμήθεια των αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35.

 

Βέβαια ο δικτάτορας της Άγκυρας είπε τις προάλλες ότι «ο αγώνας δεν σταμάτησε τότε που πετάξαμε τον εχθρό  στη θάλασσα της της Σμύρνης». Ε όχι, ρε Ταγίπ, δεν τελείωσε. Θα τελειώσει μια και καλή όταν το βάλετε στα πόδια για να πάτε από εκεί που ήρθατε: στη Μογγολία.

 

Εδώ και κάποια χρόνια έστησε εθελοντικό εστιατόριο για να ταΐζει άστεγους και φτωχούς. Ο τίτλος της Κοινωνικής Κουζίνας «ο άλλος άνθρωπος». Απλοί πολίτες και επιχειρήσεις τον βοήθησαν αφειδώς και τώρα αποκαλύφθηκε ότι έχει παίξει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στον …Τζόγο. Αχ Ελλάδα, αχ Ελλάδα, γιατί δεν ανοίγεις πάλι τον ..Καιάδα;

 

Επίσκεψη για ενημέρωση έκανε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο νέος Πρόεδρος του ΣΤΡΙΖΑ, προκειμένου να ενημερωθεί από τον Δένδια για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς. (Όχι, φαντάρος δεν πήγε ακόμη. Σε λίγο…).

 

Καλά, το τυρί φέτα μπορεί και …περπατάει. Όχι; Μα, πώς τρία χρόνια τώρα τραβάει την ανηφόρα; Και δεν είναι το μόνο τρόφιμο που πήρε τα βουνά.

 

Προσοχή: Το αλάτι που μοιράζει σε σάκους η Πολιτική Προστασία δεν είναι προς βρώση, αλλά για να μην παγώνουν δρόμοι και οι χιονισμένες αυλές. Όχι για να …μαρινάρετε μπριζόλες και παϊδάκια ή ψητές πατάτες στα τζάκια. Ξυπνήστε, λιγούρια.

 

Για δυο λόγους πίνουν συνήθως οι άνθρωποι: Ο ένας είναι για να θυμηθούν και ο άλλος για να ξεχάσουν.


Σχετικά Άρθρα

Ο Γιώργος Τσιντσίνης και οι «ΙΩΝΕΣ» – Γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντάρας-Σταθαράς      

Ο Γιώργος Τσιντσίνης και οι «ΙΩΝΕΣ» – Γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντάρας-Σταθαράς      

Το περασμένο Σάββατο (9 Μαρτίου 2024) «έφυγε» για τη «γειτονιά των Αγγέλων» ένας σπουδαίος άνθρωπος του…
Πένθος – Ευχαριστήριο οικογένειας Γιώργου Τσιντσίνη

Πένθος – Ευχαριστήριο οικογένειας Γιώργου Τσιντσίνη

Ευχαριστούμε θερμά τους συγγενείς και φίλους που μας συμπαραστάθηκαν στο πένθος μας μετά την απώλεια του…