• 31 Ιανουαρίου, 2024

Συντονιστική Φορέων Καναλίων, Κεραμιδίου, Κερασιάς: «Συμπαράσταση στον αγώνα αγροτών και κτηνοτρόφων»

Συντονιστική Φορέων Καναλίων, Κεραμιδίου, Κερασιάς: «Συμπαράσταση στον αγώνα αγροτών και κτηνοτρόφων»

 Η συντονιστική επιτροπή Πολιτιστικών Φορέων Καναλίων, Κεραμιδίου και Κερασιάς ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Μαυροβούνι του Δήμου Ρήγα Φεραίου, εκφράζει ομόφωνα την αμέριστη συμπαράστασή της στις κινητοποιήσεις και στον αγώνα των  αγροτών και των κτηνοτρόφων της περιοχής μας. Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωσή της:

Στα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας, έρχονται φέτος να προστεθούν ακόμη περισσότερα προβλήματα όπως το αυξημένο κόστος παραγωγής, η μείωση στην τιμή του γάλακτος, το αυξημένο κόστος διαβίωσης, η μείωση των επιδοτήσεων και άλλα, τα οποία «απειλούν» όχι μόνο να δυσκολέψουν, αλλά ακόμη και να εξαλείψουν ολόκληρες οικογένειες των συγκεκριμένων επαγγελματικών κλάδων.

Επίσης, μεγάλο ζήτημα γεννάται με τον περιορισμό των βοσκοτόπων, ιδιαίτερα μετά τις καταστροφές του καλοκαιριού και του φθινοπώρου. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, το καλοκαίρι που πέρασε, και πιο συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2023, αρκετά χωριά του Δήμου Ρήγα Φεραίου, αλλά και ο νομός Μαγνησίας σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Τεράστιες ήτανε οι επιπτώσεις των καταστροφικών αυτών πυρκαγιών στους κτηνοτρόφους, τους αγρότες, τους μελισσοκόμους, αλλά και σε άλλους επαγγελματικούς φορείς της περιοχής μας.

Από την πυρκαγιά αυτή καταστράφηκαν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης, ζώα, βοσκότοποι, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, σπίτια, αποθήκες, επαγγελματικός εξοπλισμός, κυψέλες, βιομηχανίες κλπ. Στις καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς του Ιουλίου, δυστυχώς προστέθηκαν και οι δύο θεομηνίες (DANIEL και ELIAS) του Σεπτεμβρίου 2023, που έπληξαν κυρίως, τα χωριά του Δήμου Ρήγα Φεραίου, του Πηλίου, αλλά και την πόλη του Βόλου. Αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, ξενοδόχοι, βιοτέχνες και αρκετοί ακόμη επαγγελματικοί κλάδοι δεν έχουν καταφέρει ακόμη να ‘’επουλώσουν τις πληγές’’ τους από αυτές τις καταστροφές.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης και βοσκοτόπων στην παρακάρλια περιοχή, παραμένουν πλημμυρισμένα. Η απώλεια παραγωγής και η έλλειψη των ζωοτροφών παραμένουν ακόμη μαζί με τα νερά.  Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας  βρίσκονται πλέον ένα βήμα πριν την καταστροφή. Μια καταστροφή που όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστεί αφού οι μέχρι τώρα υπάρχουσες αποφάσεις της Πολιτείας για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο όρος Μαυροβούνι (Βόρειο Πήλιο) θα οδηγήσουν στην περαιτέρω ελάττωση του ήδη λιγοστού βοσκοτόπου στην περιοχή μας και στη δημιουργία ενός ακόμη σοβαρού προβλήματος.

Τα παραπάνω ζητήματα είναι πολύ σοβαρά και θα πρέπει να λυθούνε άμεσα από την πολιτεία.  Για μία ακόμη φορά εκφράζουμε την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στον αγώνα της άμεσης επίλυσης των παραπάνω προβλημάτων των αγροτών και των κτηνοτρόφων της περιοχής μας.

 

Η  Συντονιστική Επιτροπή Πολιτιστικών Φορέων Καναλίων, Κεραμιδίου, & Κερασιάς ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Μαυροβούνι του Δ. Ρήγα Φεραίου (Π.Ε. Μαγνησίας)


Σχετικά Άρθρα

Μεϊκόπουλος: «Στο «περίμενε» για αποζημιώσεις οι κτηνοτρόφοι στη Μαγνησία»

Μεϊκόπουλος: «Στο «περίμενε» για αποζημιώσεις οι κτηνοτρόφοι στη Μαγνησία»

Στη Βουλή έφερε με Ερώτησή του ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος την τεράστια καθυστέρηση…
Χρ. Τριαντόπουλος: Μέχρι τώρα περισσότερα από 83 εκατ. ευρώ για στήριξη του πρωτογενούς τομέα

Χρ. Τριαντόπουλος: Μέχρι τώρα περισσότερα από 83 εκατ. ευρώ για στήριξη του πρωτογενούς τομέα

Το πλαίσιο της κρατικής αρωγής, όπως αυτό υλοποιείται πλέον από τη Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών…
Πρωινό Δελτίο Τύπου 14-3-2024– Link-κλικ στους τίτλους της επικαιρότητας

Πρωινό Δελτίο Τύπου 14-3-2024– Link-κλικ στους τίτλους της επικαιρότητας

Διαβάστε παρακάτω με τίτλο και λινκ… τους κύριους τίτλους ειδήσεων της πρωινής επικαιρότητας της Πέμπτης 14…