• 31 Ιανουαρίου, 2024

Σύντομη συνέντευξη με τον Υφ. κ. Τριαντόπουλο – Τι άλλαξε στα κλιμάκια, οι στόχοι αποκατάστασης και οι υποδομές

Σύντομη συνέντευξη με τον Υφ. κ. Τριαντόπουλο – Τι άλλαξε στα κλιμάκια, οι στόχοι αποκατάστασης και οι υποδομές

Σύντομη συνέντευξη με τον Υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο

Τι άλλαξε στα κλιμάκια καταγραφής ζημιών, οι στόχοι αποκατάστασης

και οι υποδομές που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του Δήμου Αλμυρού

 

 

Μετά την ενημέρωση και διαβούλευση που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Δημαρχείο Αλμυρού για την αποκατάσταση και ανάπτυξη μετά τις φυσικές καταστροφής του καλοκαιριού του 2023, ο Υφυπουργός κ. Χρήστος Τριαντόπουλος μας παραχώρησε μια σύντομη συνέντευξη την οποία και παραθέτουμε παρακάτω:

 

 

Θα θέλαμε ενημέρωση για τα κλιμάκια και τους ελέγχους με στόχο τις γρήγορες αποζημιώσεις των αγροτών και την αποκατάσταση των ζημιών μετά τη φυσική καταστροφή

 

Καθώς ήταν σε εξέλιξη η καταγραφή των ζημιών και οι υποβολές δηλώσεων από τον Νοέμβριο, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη να ενισχύσουμε τις υπηρεσίες αλλά και τις διαδικασίες, οπότε προχωρήσαμε στις παρεμβάσεις που αρχίζουν να υλοποιούνται από την Περιφέρεια. Έχουμε προχωρήσει σε παρεμβάσεις όπως η μείωση των μελών που απαιτούνται στις επιτροπές από τριμελείς επιτροπές γίνονται διμελή κλιμάκια της Κρατικής Αρωγής που έχουν συσταθεί. Προχωρήσαμε σε μια αναδιάρθρωση των υπηρεσιών που υλοποιούν το σχήμα της κρατικής αρωγής δίνοντας έμφαση στην αποτελεσματικότητα και την εμπειρία των στελεχών, ενώ κάναμε μια χαρτογράφηση των κινήσεων που θα πρέπει να γίνουν την επόμενη περίοδο για τη σάρωση σε όλα τα μήκη και πλάτη της Μαγνησίας ώστε οι περισσότερες από 4.500 δηλώσεις να καλυφθούνε πάρα πολύ γρήγορα. Προσαρμοστήκαμε λοιπόν στη μεγάλη ανάγκη που υπήρχε σε κάθε περιφερειακή ενότητα και φυσικά από τον Νοέμβριο έχουμε εγκρίνει τη σχετική έκτακτη χρηματοδότηση στην Περιφέρεια για προσλήψεις συμβασιούχων γεωπόνων κι άλλων στελεχών που χρειάζονται για να στελεχώσουν τα κλιμάκια και να πάνε ακόμη πιο γρήγορα.

Είναι τεράστιο το έργο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ οι αιτήσεις των αγροτών μόνο ξεπερνάνε τις 34.000, στόχος μας είναι αφού ήδη έχουμε τους πρώτους φακέλους που έρχονται από την Περιφέρεια στο Υπουργείο, από τα τέλη της επόμενης εβδομάδας να αρχίσουμε να καταβάλλουμε το ήμισυ της αποζημίωσης κι αναφέρομαι στις αποζημιώσεις όσον αφορά στον εξοπλισμό, τα μηχανήματα, τα τρακτέρ, το έγγειο κεφάλαιο και για τα οποία έχουν ήδη πάρει μια πρώτη αρωγή οι αγρότες στο ύψος των 2.000 ευρώ.

 

 

Υπάρχει ανησυχία και στους υπόλοιπους φορείς όπως στον τουρισμό. Φαίνεται ότι ο Αλμυρός θέλει το cargo, θέλει νέες ξενοδοχειακές μονάδες και θέλει τον ναύσταθμό. Ένα σχόλιο πάνω σε αυτά θα ήθελα κε Υφυπουργέ.

 

Το Υπερταμείο δουλεύει μελετητικά τη διαδικασία για την αξιοποίηση του αεροδρομίου. Είχαμε κάνει εδώ ειδική εκδήλωση για να δείξουμε τον καλύτερο τρόπο αξιοποίησης που έχουμε καταλήξει πως είναι ένα αεροδρόμιο με έντονη εμπορευματική δραστηριότητα, cargo αεροδρόμιο που δεν υπάρχει άλλο στη χώρα μας το οποίο βέβαια δεν θα απωλέσει την επιβατική του δραστηριότητα. Πρόσφατα έκανα αίτημα στην αρμόδια Υφυπουργό για να μπει στις άγονες γραμμές το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου. Η Μαγνησία και η Θεσσαλία την επόμενη περίοδο, όπως όλες οι περιοχές που έχουν υποστεί φυσικές καταστροφές, θα μπει σε μια διαδικασία υλοποίησης ενός σχεδίου ανάπτυξης κι ανασυγκρότησης, να δώσουμε έμφαση και στην επόμενη ημέρα, όχι μόνο στην αποκατάσταση. Μόνο στη Μαγνησία τα έργα που αφορούν το Υπουργείο Υποδομών θα είναι κοντά στα 300 εκατομμύρια. Εάν σε αυτά προσθέσουμε τα έργα που έχουν ήδη δρομολογηθεί και υλοποιούνται από την Περιφέρεια και τους Δήμους, είμαι σίγουρος ότι θα ξεπεράσουμε τα 400 εκατομμύρια και θα πλησιάσουμε τα 450 εκατομμύρια.  Έργα αποκατάστασης, νέοι δρόμοι, νέες γέφυρες, καλύτερη αντιπλημμυρική θωράκιση, ξέρετε ότι αυτά τα χρήματα δεν έχουν ξαναπέσει στη Μαγνησία. Μακάρι να μην χρειαζότανε, να μην είχαμε αυτή τη φυσική καταστροφή, αλλά το κράτος είναι εδώ, η Πολιτεία είναι εδώ, χρηματοδοτεί τα έργα και παρακολουθεί στενά. Αυτή η συνάντηση εδώ στον Αλμυρό θα γίνει σε όλους τους Δήμους, ξεκινήσαμε από τον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου, ήρθαμε εδώ, μετά στο Νότιο Πήλιο, στον Δήμο Ρήγα Φεραίου και τον Δήμο Βόλου.

 

Καθώς θα συμβάλουμε κι εμείς στην τουριστική επιτροπή του Δήμου Αλμυρού, είχαμε μια συνάντηση στις Βρυξέλες με τον Younous Omarjee o οποίος τονίζει πως πρέπει να γίνουν μεγάλα έργα στις αγροτικές περιοχές, στην περιφέρεια -κάτι που λείπει από την Ελλάδα- για να τονώσουμε τη ζωή εδώ. Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζει νέα εργαλεία της για τις αγροτικές περιοχές όπως αυτό που θα ανακοινωθεί και επίσημα στις 6 Φεβρουαρίου. Παρατηρούμε από το ρεπορτάζ ότι η Κυβέρνηση νομοθετεί ώστε να περνάνε οι διεργασίες αποκατάστασης πιο γρήγορα και μέσα από τους Δήμους. Υπάρχει όμως κάποιο όργανο ενημέρωσης, κάποιος τρόπος να ενωθούν αυτοί οι κρίκοι, δηλαδή μεταξύ Ε.Ε., Κυβέρνησης και τοπικών φορέων;

 

Σε τοπικό επίπεδο πάντα τέτοιες συμπράξεις είναι κρίσιμες και σημαντικές καθώς κάθε δυναμικό και με προστιθέμενη αξία στοιχείο θα πρέπει να μπαίνει σε αυτή την ομάδα. Οπότε, είναι σημαντικές τέτοιες πρωτοβουλίες στον Αλμυρό για την τουριστική ανάδειξη κι ανάπτυξη της περιοχής. Η πόλη του Αλμυρού αυτή τη στιγμή μπορεί να πατήσει σε τρεις πυλώνες: ο ένας είναι ο πρωτογενής πυλώνας ο οποίος έχει τα διαχρονικά ζητήματα αλλά και τις πολύ σημαντικές προοπτικές του, ο δεύτερος που είναι το κομμάτι της μεταποίησης, της βιομηχανικής δραστηριότητας με θέσεις εργασίας και ο τρίτος πυλώνας είναι ο τουρισμός που ακόμα είναι σπάργανα. Υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Σε αυτή τη σύμπραξη είναι σημαντικό να εμπλέκονται τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και θέλω να υπογραμμίσω την ιδιαίτερη σημασία για κάθε τόπο να υπάρχει ένα μέσο ενημέρωσης το οποίο δίνει τη δυνατότητα, όχι μόνο επικοινωνίας και πληροφορίας, αλλά κι εξωστρέφειας. Είναι ο δίαυλος ενημέρωσης των εκτός της τοπικής κοινότητας δρώντων. Η συνεισφορά σας είναι σπουδαία σε περιοχές όπως ο Αλμυρός και μπορείτε να ενισχύσετε περισσότερο αυτή την εξωστρέφεια, άρα από την πλευρά μας όπου μπορούμε να συνεισφέρουμε και να συνεργαστούμε είμαστε εδώ. Η επόμενη ημέρα για τον Αλμυρό είναι σπουδαία εφόσον πιστέψει ότι μπορεί να πατήσει γερά σε αυτούς τους τρεις πυλώνες.


Σχετικά Άρθρα

Ρεπορτάζ ένα χρόνο μετά την επέλαση του Daniel – Οι εργασίες που έγιναν ή εκκρεμούν σε κάθε περιοχή του Δήμου Αλμυρού

Ρεπορτάζ ένα χρόνο μετά την επέλαση του Daniel – Οι εργασίες που έγιναν ή εκκρεμούν σε…

Σε εξέλιξη το μεγάλο έργο της αποκατάστασης σχεδόν εξολοκλήρου της αγροτικής οδοποιίας   Μετά τον μεσογειακό…
Χρ. Τριαντόπουλος: Νομοθετούνται τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων που επλήγησαν από το ακραίο φαινόμενο στον Παγασητικό

Χρ. Τριαντόπουλος: Νομοθετούνται τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων που επλήγησαν από το ακραίο φαινόμενο στον Παγασητικό

Την Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2024, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση…
Η ατζέντα του “Λαού” – γράφει η Βιβή Γ. Τσιντσίνη

Η ατζέντα του “Λαού” – γράφει η Βιβή Γ. Τσιντσίνη

έκδοση 7-9-2024 Δεξαμενή αγανάκτησης Ούτε σε τριάντα χρόνια δεν θα έχουμε τελειώσει με την Λιμνοδεξαμενή, είπε…