• 30 Ιανουαρίου, 2024

Με έντονη Αλμυριώτικη εκπροσώπηση η κοπή πίτας του Επιμελητηρίου Μαγνησίας (φωτο)

Με έντονη Αλμυριώτικη εκπροσώπηση η κοπή πίτας του Επιμελητηρίου Μαγνησίας (φωτο)

Μια ωραία βραδιά επιφύλαξαν τα μέλη του Δ.Σ. και οι υπάλληλοι του Επιμελητηρίου Μαγνησίας για τους επίσημους προσκεκλημένους στην εκδήλωση για την κοπή πίτας του 2024 που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Valis στην Αγριά το Σάββατο 27 Ιανουαρίου.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας ενώ την πίτα ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.

Πολλοί Αλμυριώτες επαγγελματίες, τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Αλμυρού, η εκδότρια και ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας μας παρέστησαν το Σάββατο στο Valis, ενώ τη διασκέδαση ανέλαβαν οι Αλμυριώτες Φώτης Τάμπας και η Κωνσταντίνα Δημητρίου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υφυπουργός κ. Χρήστος Τριαντόπουλος,  ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ κ. Χρήστος Μπουκώρος, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γεώργιος Καββαθάς, η χωρική αντιπεριφεριάρχης Μαγνησίας κ. Αννα-Μαρία Παπαδημητρίου, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας κ. Χρυσούλα Τσαγανού, ο αναπληρωτής Δήμαρχος Βόλου, αντιδήμαρχος και Β’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστείδης Σαββάκης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Θεσσαλίας κ. Γιάννης Αναστασίου, ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Μιχάλης Μιτζικός, ο Δήμαρχος Ζαγοράς- Μουρεσίου Κώστας Καραγεωργίου, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Αναστάσιος Καπνοπώλης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων και οικονομικός επόπτης της ΚΕΕΕ κ. Βασίλης Γιαγιάκος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας κ. Κωνσταντίνος Ζυγογιάννης, ο Πρόεδρος του ΔΣΒ κ. Χρήστος Στρατηγόπουλος, ο Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Θεσσαλίας κ. Ιωάννης Κόνσουλας, η Πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ κ. Δωροθέα Καναβιτσά, ο Πρόεδρος του ΕΣΒ και μέλος της Δ.Ε. του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Απόστολος Οντόπουλος, αλλά και Πρόεδροι και εκπρόσωποι Διοικήσεων Α/βθμιων Επαγγελματικών Σωματείων και Ενώσεων της Μαγνησίας.

 

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπαδάνης ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Αφήνουμε πίσω την χειρότερη χρονιά της τελευταίας τριακονταετίας σε επίπεδο καταστροφών. Οι πυρκαγιές του προηγούμενου καλοκαιριού, αλλά και οι πρωτοφανείς θεομηνίες “Daniel” και “Elias” που ακολούθησαν τον περασμένο Σεπτέμβρη, καθήλωσαν τη Θεσσαλία σε ένα οικονομικο-κοινωνικό τέλμα που όμοιό του δεν έχουμε βιώσει τις τελευταίες δεκαετίες.
Ο πυρήνας των καταιγίδων που προκάλεσε αυτό τον τεράστιο όγκο νερού σε μικρό χρονικό διάστημα, οι ελλείψεις, παραλείψεις, αλλά και η καθυστέρηση έργων είχαν σαν αποτέλεσμα περιουσίες, αγροτικές και επιχειρηματικές, να χαθούν στις λάσπες, αλλά -το κυριότερο- να μετρήσουμε ακόμη και ανθρώπινες απώλειες.
Ταυτόχρονα, οι τεράστιες απώλειες ζωϊκού κεφαλαίου και δενδροκαλλιεργειών είχαν σαν αποτέλεσμα την απώλεια του μεγαλύτερου μέρους του εισοδήματος σε μία περιφέρεια, που είναι ως επί το πλείστον αγροτική περιοχή.
Το Επιμελητήριο Μαγνησίας, πάντα ανοικτό στην κοινωνία και αφουγκραζόμενο τις ανάγκες κάθε επαγγελματία που καθημερινά δίνει τον δικό του αγώνα επιβίωσης στάθηκε αρωγός στην τιτάνια προσπάθεια που ξεκίνησε για ανασύνταξη των δυνάμεων.
Σε καθημερινή βάση προμήθευε εμφιαλωμένο νερό, τόσο στην πόλη του Βόλου, όσο και σε περιοχές του Πηλίου και ευρύτερα στη Μαγνησία που παρατηρούνταν πρόβλημα υδροδότησης. Μέχρι και σήμερα, το Επιμελητήριο Μαγνησίας διανέμει νερό στο Σωματείο Αρτοποιών Μαγνησίας για την παρασκευή ψωμιού, βασικού συστατικού της καθημερινής διατροφής μας.
Ταυτόχρονα με αυτό, ξεκίνησε και η μάχη της ενημέρωσης όλων των μελών μας, πόρτα-πόρτα, από κλιμάκια του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και της ΟΕΒΕΜ για τη διαδικασία καταγραφής και εν συνεχεία αποζημίωσης όλων των επιχειρήσεων που είχαν πληγεί.
Παράλληλα, συνεργεία αποτελούμενα από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου «σάρωσαν» πληγείσες περιοχές της Μαγνησίας, όπως την Μακρινίτσα, τη Ζαγορά, τη Μηλίνα, τον Πλατανιά, τον Αλμυρό, το Σέσκλο και όπου αλλού καταγράφονταν η καταστροφή, ώστε να βρεθούν δίπλα στους πυρόπληκτους και πλημμυροπαθείς επαγγελματίες, δίνοντάς τους κουράγιο και δωρεάν νομική υποστήριξη εκεί όπου χρειαζόταν.
Θα ήθελα σ’ αυτό το σημείο να ευχαριστήσω όλα τα Επιμελητήρια της χώρας, τα αδελφά Επιμελητήρια Αμμοχώστου στην Κύπρο και Πλέβεν στη Βουλγαρία, αλλά και όλους τους φορείς και εκπροσώπους της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που έσπευσαν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, εκείνες τις δύσκολες ώρες.

Δείξατε ότι η επιχειρηματικότητα είναι πρωτίστως αλληλέγγυα. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ!

Την ίδια ώρα, συστάθηκε ειδικός λογαριασμός για πληγέντες επιχειρηματίες από το Επιμελητήριό μας. Ο απολογισμός είναι αποκαρδιωτικός. Οι επιχειρήσεις που επλήγησαν στη Μαγνησία από τα πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα είναι 3.200 περίπου.
Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι μας ότι βρισκόμαστε εν μέσω κλιματικής αλλαγής που θα διαρκέσει χρόνια. Τίποτα δεν θα παραμείνει όπως το ξέραμε.
Στη νέα χρονιά, που πριν λίγες ημέρες ανέτειλε, έχουμε την υποχρέωση όχι απλά να ξανασταθούμε στα πόδια μας, αλλά να δώσουμε την υπόσχεση ότι το μέλλον μας ανήκει και η επιχειρηματικότητα θα βρει ξανά γόνιμο έδαφος στην περιοχή μας.
Αποτελεί ακόμη αδήριτη ανάγκη η ανάπτυξη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα.
Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και οι οικογενειακές επιχειρήσεις καλούνται, μετά τον αντίκτυπο της παρατεταμένης κρίσης ενέργειας και των φυσικών καταστροφών που μάτωσαν την περιοχή μας, να αντιμετωπίσουν και τις επιπτώσεις της κρίσης ενέργειας και πληθωρισμού.
Όλα αυτά, δημιουργούν ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» που καλείται ο μικρός και πολύ μικρός επαγγελματίας να αντιμετωπίσει, αλλά και η Πολιτεία να συνδράμει με κάθε μέτρο που θα είναι στην κατεύθυνση στήριξης της επιχειρηματικότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η χρηματοδότηση για τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων, πρωτίστως για τις μικρές και πολύ μικρές ενεργοβόρες επιχειρήσεις.
Συνηθίζουμε να λέμε ότι η επιχειρηματικότητα είναι η ραχοκοκαλιά της εθνικής μας οικονομίας. Αυτή την δύσκολη ώρα, η ραχοκοκαλιά βρίσκεται στην εντατική και η λύση είναι μία.
Άμεσα μέτρα ανακούφισης, αλλά και προγράμματα για την τόνωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ώστε να ξαναβγεί μπροστά και να συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη της περιοχής.
Για να γίνει όμως αυτό πράξη, θα πρέπει να ικανοποιηθούν πάγια αιτήματα των εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας, όπως η θέσπιση ενός απλοποιημένου και σταθερού φορολογικού συστήματος. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ήδη εφαρμόζεται εγείρει πολλές διορθωτικές και διαθρωτικές κινήσεις, καθώς περιλαμβάνει οριζόντια μέτρα που καθιστούν το σύνολο των επαγγελματιών «εν δυνάμει φοροφυγάδες» γεγονός τόσο ανακριβές, όσο και άδικο για την επιχειρηματική κοινότητα.
Πάγιο αίτημά μας αποτελεί επίσης η δημιουργία ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού που θα λειτουργεί σε συνάρτηση με τον τζίρο κάθε επιχείρησης.
Ταυτόχρονα, η επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας από αρχές του χρόνου στο λιανεμπόριο και στην παροχή υπηρεσίας θα δημιουργήσει πολλαπλές αρρυθμίες σε 100.000 επιχειρήσεις με 600.000 εργαζόμενους, καθώς το συγκεκριμένο μέτρο δεν εξατομικεύει, ούτε κατηγοριοποιεί επιχειρήσεις, που σίγουρα διαφέρουν ανά κλάδο, εργασιακό καθεστώς και γεωγραφική θέση.

Στο πρώτο τρίμηνο όπου έχει δοθεί περίοδος χάριτος για την ομαλή ένταξη στο νέο μέτρο, ζητούμε από την Πολιτεία και τα αρμόδια Υπουργεία να δουν τις παραμέτρους που μόλις προανέφερα, καθώς ακολουθεί μετά το καλοκαίρι η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας σε Τουρισμό και Επισιτισμό.
Την ίδια ώρα, μέτρα που διευκολύνουν την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και διασφαλίζουν όρους ισότιμης μεταχείρισης, αλλά και η διοχέτευση πόρων στην πραγματική οικονομία, με έμφαση στις μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις, αρκετές εκ των οποίων έχουν τις προϋποθέσεις για να αποκτήσουν εξαγωγικό προσανατολισμό θα ήταν προς την σωστή κατεύθυνση.
Ακόμη, εν αναμονή του νομοσχεδίου για την ιδιωτική εκπαίδευση, επιτακτική ανάγκη είναι η επιστροφή και η ίδρυση Τεχνικών Σχολών στα Επιμελητήρια μας, με στόχο την ανάδειξη εξειδίκευσης τεχνικών επαγγελμάτων και έρευνας.
Οι παλιότεροι θα θυμούνται πόσοι τεχνίτες έχουν πάρει πιστοποίηση από τις Τεχνικές Σχολές και έγιναν εργοδηγοί.
Δεν θα σταματήσω εξάλλου να λέω ότι οι επαγγελματίες της Μαγνησίας έχουν φωνή, έχουν το δικό τους σπίτι, κι αυτό δεν είναι άλλο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας, που -πλέον- εμπιστεύονται ότι δίνει λύσεις στις δύσκολες ώρες.

Η συμμετοχή της Μαγνησίας σε εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, που έχουν ως στόχο την εξωστρέφεια των τοπικών επιχειρήσεων, η διοργάνωση ημερίδων και εκδηλώσεων αναπτυξιακού πεδίου που έλαβαν χώρα την προηγούμενη χρονιά και όχι μόνο, οι εκδηλώσεις ενημερωτικού χαρακτήρα για τα μέλη μας, αναφορικά στη λειτουργία του επιχειρείν σήμερα, αλλά και οι παρεμβάσεις μας σε κυβερνητικό επίπεδο για θέματα που άπτονται της επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας είναι μερικές μόνο από τις δράσεις που οφείλει να συνεχίσει το Επιμελητήριο Μαγνησίας που έχει επιτύχει να γίνει «αγωγός» κάθε αιτήματος, προβληματισμού και αγωνίας του μικρομεσαίου επαγγελματία.
Το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε σε κεντρικό επίπεδο είναι ένα: Όλοι οι επιχειρηματίες της Μαγνησίας και των Β. Σποράδων και κατ’ επέκταση όλης της Θεσσαλίας ξέρουν και παλεύουν κάτω και από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Το έχουμε αποδείξει περίτρανα το τελευταίο χρονικό διάστημα, και μακάρι να μην ξαναχρειαστεί να δώσουμε ανάλογες εξετάσεις. Αρκεί να έχουμε αρωγό, δίπλα μας την Πολιτεία.
Εύχομαι σε όλους σας από καρδιάς καλή χρονιά, με υγεία, προκοπή και περισσή αισιοδοξία για το μέλλον».


Σχετικά Άρθρα

Χρ. Τριαντόπουλος: Φυσιολογική και χωρίς επιβάρυνση η κατάσταση στον Παγασητικό Κόλπο

Χρ. Τριαντόπουλος: Φυσιολογική και χωρίς επιβάρυνση η κατάσταση στον Παγασητικό Κόλπο

Την Κυριακή, 19 Μαΐου 2024, με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιου για…
«Η πολυδιάστατη φύση της γυναίκας στο επιχειρείν» – Ημερίδα του Επιμελητηρίου Μαγνησίας αυτό το Σάββατο

«Η πολυδιάστατη φύση της γυναίκας στο επιχειρείν» – Ημερίδα του Επιμελητηρίου Μαγνησίας αυτό το Σάββατο

Το Σάββατο, 6 Απριλίου στη 13:00 το Επιμελητήριο Μαγνησίας θα πραγματοποιήσει ημερίδα με θέμα: Η πολυδιάστατη…
Χρ. Τριαντόπουλος: Καταβλήθηκαν ήδη 12,7 εκατ. ευρώ του δεύτερου κύκλου της πρώτης αρωγής προς αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας

Χρ. Τριαντόπουλος: Καταβλήθηκαν ήδη 12,7 εκατ. ευρώ του δεύτερου κύκλου της πρώτης αρωγής προς αγρότες και…

Η υλοποίηση του δεύτερου κύκλου της πρώτης αρωγής προς τις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές…