• 23 Ιανουαρίου, 2024

Χρ. Τριαντόπουλος: 6 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση του δρόμου προς Μακρινίτσα

Χρ. Τριαντόπουλος: 6 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση του δρόμου προς Μακρινίτσα

Από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης των ακραίων πλημμυρικών φαινομένων στη Μαγνησία, η συνεργασία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με το Δήμο Βόλου είναι στενή, παράλληλα με την ενεργοποίηση των σχημάτων της κρατικής αρωγής, και στο πεδίο της διαχείρισης των άμεσων αναγκών μετά τις πλημμύρες, αλλά και της αποκατάστασης των σημαντικών ζημιών σε υποδομές και δίκτυα.

Προς αυτή την κατεύθυνση, σε συνέχεια της εισήγησης της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής υπό την Προεδρία του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, δημοσιεύθηκε η απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, κ. Θοδωρή Λιβάνιου για την έκτακτη χρηματοδότηση οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης για τις αποκαταστάσεις ζημιών μετά από φυσικές καταστροφές (ΑΔΑ: ΡΞΔΧ46ΜΤΛ6-1ΩΟ).

Πρόκειται για ακόμα μια παρέμβαση έκτακτης χρηματοδότησης προς Δήμους της χώρας που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο Δήμος Βόλου, όπου – μετά και από την εκπόνηση σχετικής μελέτης – χρηματοδοτείται η αποκατάσταση του δρόμου από το Βόλο προς τη Μακρινίτσα με 6 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της ευρύτερης χρηματοδότησης προς την πόλη του Βόλου και τη Μαγνησία για αποκαταστάσεις μετά τις πρωτοφανείς πλημμύρες.

Συγκεκριμένα, η αποκατάσταση της δημοτικής οδού Βόλου – Κουκουράβας -Μακρινίτσας αποτέλεσε μία από τις πρώτες επιδιώξεις μεγάλων παρεμβάσεων αποκατάστασης, καθώς καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό με σοβαρές υποχωρήσεις των πρανών, με καταστροφή της υπόβασης της βάσης και των ασφαλτικών στρώσεων, με καταστροφή των τοιχίων αντιστήριξης και των τεχνικών απορροής ομβρίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω των τεράστιων ποσοτήτων ύδατος σε πολλά σημεία προέκυψε, επί της ουσίας, επαναχάραξη της γεωμορφολογίας, αφού τα ασταθή εδάφη παρασύρθηκαν.

Η αποκατάσταση της οδού περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εργασίες αποξήλωσης του υφιστάμενου ασφαλτικού τάπητα και των υλικών οδοστρωσίας, κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης, τοποθέτηση φρακτών ανάσχεσης βραχοπτώσεων, νέα έργα σταθεροποίησης όλων των εξωτερικών ερεισμάτων της οδού με τοιχία αντιστήριξης, κατασκευή τμημάτων οδού σε επιχώματα όπου δεν προβλέπονται ειδικά έργα αντιστήριξης, τοποθέτηση νέων στηθαίων ασφαλείας, και νέες ασφαλτικές στρώσεις.

Με αφορμή τη νέα έκτακτη χρηματοδότηση ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ανέφερε πως «σταδιακά, σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Βόλου, προχωράμε σε σημαντικές παρεμβάσεις αποκατάστασης υποδομών και δικτύων που έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023 που έπληξαν την περιοχή. Και πρόκειται για νέες έκτακτες χρηματοδοτήσεις, σε συνέχεια της σημαντικής χρηματοδότησης που εγκρίθηκε για το Δήμο Βόλου από την πρώτη στιγμή για να διαχειριστεί τις σημαντικές ανάγκες που προέκυψαν από τις πρωτοφανείς πλημμύρες.

Και, μετά τις πρώτες παρεμβάσεις προχωρά, ανάλογα με την ωρίμανση της μελετητικής διαδικασίας, αλλά και μιας σχετικής προτεραιοποίησης, η χρηματοδότηση για μεγάλες παρεμβάσεις αποκατάστασης. Μια από αυτές είναι ο δρόμος από το Βόλο προς τη Μακρινίτσα, ο οποίος και υπέστη σημαντικές ζημιές, με αποτέλεσμα η χρηματοδότηση για την αποκατάστασή του και, επί της ουσίας, δημιουργίας ενός καλύτερου δρόμου να ανέρχεται στα 6 εκατ. ευρώ.

Ο στόχος, δηλαδή, είναι – δίνοντας έμφαση στην ανθεκτικότητα – ο νέος δρόμος προς τη Μακρινίτσα να μην αποτελεί απλώς μια οδική δίοδο χωρίς τις ζημιές από την πλημμύρα, αλλά να αποτελέσει έναν ασφαλή και εύκολα προσβάσιμο οδικό δίαυλο από το Βόλο προς τη Μακρινίτσα, με σημαντικές δευτερογενείς θετικές επιπτώσεις στην περιοχή. Παράλληλα, συνεχίζεται η συνεργασία με το Δήμο Βόλου και για μία σειρά από άλλες σημαντικές παρεμβάσεις αποκατάστασης στην πόλη του Βόλου. Όπως, δηλαδή, κάνουμε και στις άλλες πόλεις. Και συνεχίζουμε σε στενή συνεργασία όλοι μαζί».

 


Σχετικά Άρθρα

Χρ. Τριαντόπουλος: Πάνω από 40 εκατ. ευρώ μέχρι τώρα σε αγρότες στη Θεσσαλία

Χρ. Τριαντόπουλος: Πάνω από 40 εκατ. ευρώ μέχρι τώρα σε αγρότες στη Θεσσαλία

Το πλαίσιο της κρατικής αρωγής, από το 2020, έχει σταδιακά επεκταθεί στον πρωτογενή τομέα, ώστε να…
Χρ. Τριαντόπουλος για Παρακάρλιες περιοχές: Θεσμοθετείται η ενίσχυση για την οικονομική απώλεια σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις

Χρ. Τριαντόπουλος για Παρακάρλιες περιοχές: Θεσμοθετείται η ενίσχυση για την οικονομική απώλεια σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις

Την Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου 2024, Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση…
Χρ. Τριαντόπουλος: Προχωρά το σχέδιο στήριξης του τουρισμού – Kατατέθηκε στη Βουλή η διάταξη για το Thessaly Pass

Χρ. Τριαντόπουλος: Προχωρά το σχέδιο στήριξης του τουρισμού – Kατατέθηκε στη Βουλή η διάταξη για το…

Τη Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου 2024, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση…