• 17 Ιανουαρίου, 2024

Ένα εικονικό ταξίδι στην Ελλάδα του 1896 και των αθλητών-ηρώων – Θεματοφύλακας της αθλητικής μας ιστορίας ο Δημ. Μποντικούλης

Ένα εικονικό ταξίδι στην Ελλάδα του 1896 και των αθλητών-ηρώων – Θεματοφύλακας της αθλητικής μας ιστορίας ο Δημ. Μποντικούλης

Υπάρχουν οι αθλητές που με τις επιδόσεις και τα κατορθώματά τους στους αθλητικούς στίβους έχουν γράψει την αθλητική ιστορία του τόπου μας, υπάρχουν όμως κι αυτοί που φροντίζουν να την καταγράφουν και να την αναδεικνύουν. Σε πρόσφατη επίσκεψή μας στην Αθήνα, είχαμε τη χαρά να βρεθούμε σε ένα ιστορικό χώρο, εκεί όπου ο κος Δημήτρης Μποντικούλης φυλάει αθλητικά κειμήλια μιας άλλης εποχής στο εθνικό αθλητικό μουσείο «ο Ιωάννης Φωκιανός».

Το Εθνικό Γυμναστήριο Αθηνών ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, το 1879 ορίστηκε ο Ιωάννης Φωκιανός στη θέση του διευθυντή και λόγω της πολύ σημαντικής προσφοράς του στην ενσωμάτωση της γυμναστικής στο υποχρεωτικό πρόγραμμα διδασκαλίας στη μέση εκπαίδευση, το γυμναστήριο πήρε τιμητικά το όνομά του. Βρίσκεται στο χώρο του Ζαππείου στην Αθήνα ακριβώς απέναντι από το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Από μία πινέζα του χάρτη όπου εκατομμύρια τουρίστες περνούν για να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική του καλλιμάρμαρου σταδίου, σε πολύ κοντινή απόσταση λίγων μέτρων, όσων δηλαδή μεσολαβούν από τη μία πλευρά του δρόμου στην άλλη, υπάρχει μία ιστορική αθλητική κυψέλη. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν κτήρια 1000 τετραγωνικών μέτρων χώρων άθλησης, γραφείων, αποδυτηρίων, αποθηκών και άλλων βοηθητικών χώρων και ανοιχτό υπαίθριο χώρο με γήπεδα μπάσκετ και ποδοσφαίρου όπου καθημερινά γυμνάζονται δεκάδες παιδιά και ενήλικες με ελεύθερη είσοδο.

Εκεί στην αυλή, ο κος Μποντικούλης αποτελεί τον θεματοφύλακα της αθλητικής μας παράδοσης. Τον συναντήσαμε ένα πρωινό Δευτέρας στον χώρο του μουσείου και εγκάρδια μάς καλωσόρισε. Χάρηκε ιδιαίτερα όταν του αναφέραμε ότι είμαστε από τον Αλμυρό και την εφημερίδα του. Αμέσως άρχισε να μας μιλάει για τη συμμετοχή του στα Κρόκια ως αθλητής ο ίδιος σε νεαρή ηλικία, για τα μετάλλια του Αθανάσιου Ραγάζου και την ιδέα του να γραφτεί ένα βιβλίο για τον σπουδαίο μας μαραθωνοδρόμο, για τις μεγάλες φυσιογνωμίες του κλασικού αθλητισμού της Μαγνησίας.

Ο κος Μποντικούλης γεννήθηκε στο Ζάππειο Λαρίσης το 1938. Σπούδασε μηχανολόγος εργοδηγός, σκηνοθέτης κινηματογράφου και θεάτρου και ζωγράφος σε ελεύθερα εργαστήρια. Εργάστηκε εικονολήπτης επικαίρων στη Γενική Γραμματεία Τύπου από το 1966 έως το 1998. Παράλληλα ήταν υπεύθυνος εκπομπών, κινηματογραφιστής και σκηνοθέτης με θέμα την αθλητική ιστορία του στίβου στην τηλεόραση (ΥΕΝΕΔ-ΕΤ2) επί σειρά ετών.

Ασχολήθηκε με τον αθλητισμό, πρωτογυμνάστηκε το 1952 ως αθλητής τότε του Γ.Σ. Λαρίσης. Το 1957 αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα στους Πανελλήνιους αγώνες εφήβων στα 5.000μ. βάδην και ήταν δεύτερος. Το 1961 μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό Α.Ο. Κέρδισε πρώτες Πανελλήνιες νίκες στα 20.000μ. βάδην, ενώ είχε και αρκετές δεύτερες και τρίτες νίκες. Στους Βαλκανικούς αγώνες ήταν 4ος το 1963 στη Σοφία, και 5ος το 1964 στο Βουκουρέστι. Από το 1971 τελευταία αγωνιστική του χρονιά, άρχισε να ασχολείται με την ιστορία του αθλητισμού, συγκεντρώνοντας βιογραφίες και αθλητικά κειμήλια για τη δημιουργία αθλητικού μουσείου.

Το 1996 ο Δήμος Αθηναίων και ο Οργανισμός Νεολαίας και Άθλησης στέγασαν τη συλλογή του αυτή και έτσι η Αθήνα απέκτησε το Αθλητικό της Μουσείο. Από το 1983 ως σήμερα ο κος Μποντικούλης έχει οργανώσει διάφορες εκθέσεις ανά την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό με χαρακτήρα αθλητικό-πολιτιστικό, ενώ συνέγραψε βιβλία αθλητικού περιεχομένου. Μας ρώτησε για το αρχαίο θέατρο Φθιωτίδων Θηβών κι εξέφρασε την επιθυμία να έρθει κάποια στιγμή να το φωτογραφίσει όπως έχει κάνει με άλλα 230 αρχαία θέατρα στην Ελλάδα και στις περιοχές εκτός χώρας που ήκμασε ο πολιτισμός μας. Πολλές από τις ζωγραφικές του εκθέσεις σχετίζονταν με τα αρχαία στάδια. Στο μουσείο «Ι. Φωκιανός» είδαμε το πρώτο δίπλωμα που δόθηκε από τη Γυμναστική Ακαδημία το 1899, διπλώματα ηρώων του 1821, την πραγματική φωτογραφία του μοντέλου που πόζαρε για το περίφημο γλυπτό του Στεφανίδη (που βρίσκεται απέναντι από το Παναθηναϊκό στάδιο), τη φωτογραφία του έκτου αδερφού Ανδριανόπουλου στην περίφημη ομάδα του Ολυμπιακού, τη γνήσια εικόνα της Νίκης Βόλου από την πρώτη χρονιά ίδρυσής της, διάφορα διπλώματα και δεκάδες μετάλλια, αφίσες αγώνων που έγιναν πριν από εκατό και παραπάνω χρόνια. Ένα μέρος να κάθεται κανείς με τις ώρες και να χαζεύει, ειδικά εάν έχει τον κο Μποντικούλη με θέρμη και ενθουσιασμό να του εξηγεί τα ανδραγαθήματα των αθλητών στους στίβους και τα πεδία μαχών.

Εάν αγαπάτε τον αθλητισμό στην υγιή μορφή του και κατεβείτε στην Αθήνα, μην διστάσετε να βρεθείτε σ’ αυτόν τον χώρο, πραγματικά αξίζει τον κόπο να κάνετε αυτό το εικονικό ταξίδι στην Ελλάδα του 1896, στην Ελλάδα των ολυμπιακών ιδεωδών και των αθλητών-ηρώων της.


Σχετικά Άρθρα

Τιμή για τον Αντώνη Παπακωνσταντίνου στο Πριγκιπάτο του Μονακό!

Τιμή για τον Αντώνη Παπακωνσταντίνου στο Πριγκιπάτο του Μονακό!

Υψηλοί προσκεκλημένοι στο Πριγκιπάτο του Μονακό από την Ελληνική κοινότητα του Μονακό και την πρόεδρό της…
Γράφει ιστορία ο Παπακωνσταντίνου – Στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων

Γράφει ιστορία ο Παπακωνσταντίνου – Στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων

Αντώνης Παπακωνσταντίνου και Πέτρος Γκαϊδατζής τερμάτισαν δεύτεροι σε 6:23.36 στον ημιτελικό τους χάνοντας για λίγα δευτερόλεπτα…