• 10 Ιανουαρίου, 2024

Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη, έκδοση 6.1.24

Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη, έκδοση 6.1.24

Το “Δελτίο Θυέλλης” του Γιώργου Τσιντσίνη όπως δημοσιεύθηκε στον “Λαό” της 6ης Ιανουαρίο0υ 2024:

 

Για τις ζημιές που έκανε
ο  Ντάνιελ κι ο Ελίας
αγίασε Θεούλη μου,
βάλτους της Θεσσαλίας.

 

Σήμερα τα Φώτα κι ο Φωτισμός… Πέρα από τη θρησκειολογική σημασία του, ο καθαγιασμός των υδάτων συνοδεύεται από όμορφα πατροπαράδοτα έθιμα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του Ελληνισμού. Και με αυτή τη θριαμβική τελετουργία κλείνει ο κύκλος των εορτών του 12ημέρου. Και του χρόνου λοιπόν, να είμαστε όλοι γεροί, χαρούμενοι, να προοδεύουμε ευλογημένοι και μονιασμένοι.

 

Σήμερα που ανοίγουν οι ουρανοί, ας προσευχηθούμε για την ειρήνη στον Κόσμο, την ευημερία των πιο ευάλωτων, την υγεία όλων των ανθρώπων. Να μείνουν μακριά μας τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

 

Η ικεσία «φώτισέ με, Θεέ μου» όμως πρέπει να είναι πάγιο αίτημα προς τον Κύριο, από τον καθένα μας. Αν μας το επιτρέψει ο εγωισμός μας…

 

Παρά τον καλό καιρό, μας βγήκαν …ξινά τα Χριστούγεννα που μόλις πέρασαν. Πένθος στην αστυνομία με τρεις άνδρες νεκρούς. Σε διαφορετικά περιστατικά ο καθένας. Πένθος στην πολεμική αεροπορία με την πτώση εκπαιδευτικού αεροσκάφος και τον τραγικό θάνατο του πιλότου. Ο αρχιφύλακας Γιώργος Λυγγερίδης, που χτύπησαν με φωτοβολίδα οι χούλιγκανς στου Ρέντη, έχασε τελικά τη ζωή του μετά από 20ήμερη άνιση μάχη διασωληνωμένος στην εντατική. Ο ήρωας επισμηναγός Επαμεινώνδας Κωστέας έριξε το εκπαιδευτικό αεροσκάφος στα χωράφια, χωρίς να εκτινάξει το κάθισμά του και να σωθεί, προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα αν έπεφτε σε κατοικημένη περιοχή. Και σκοτώθηκε μπροστά στα μάτια της γυναίκας του και των δυο ανήλικων παιδιών του.

 

Διαφωνώ στρατηγέ – αρχηγέ ΓΕΕΘΑ με την πρωτοβουλία σου να παραδώσεις τη σημαία που σκέπασε το φέρετρο του ήρωα πιλότου στο 10χρονο αγοράκι του. Είναι σαν να επιχειρείς να προδιαγράψεις τη μοίρα ενός πονεμένου ορφανού παιδιού. Μακάρι να το φωτίσει ο Θεός να μη γίνει πιλότος.

 

Μπορεί η άποψή μου να είναι σκέτα …παππουδίστικη, αλλά έτσι την εκτιμώ και θέλω να την εκφράσω δημόσια. Ας επιλέξει αργότερα μια πιο ειρηνική σταδιοδρομία στη ζωή του. Ζητώ συγνώμη για όσους έχουν διαφορετική άποψη.

 

Οι κρίσιμες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, αλλά και εκλογές στο μισό σχεδόν πληθυσμό του πλανήτη, η εξέλιξη των πολέμων στη Γάζα και την Ουκρανία, οι σχέσεις Ουάσιγκτον – Πεκίνου είναι τα βασικότερα γεγονότα που αναμένεται να μας απασχολήσουν το 2024. Σύμφωνα με κύριες προβλέψεις στην «Καθημερινή της Κυριακής».

 

«Καλύτερους μισθούς και υψηλότερες συντάξεις το 2024». Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πρόθεση να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία και την Παιδεία και επισήμανε ότι ο στόχος της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι η μεγέθυνση του δημόσιου πλούτου. Η πάταξη της φοροδιαφυγής, του πληθωρισμού και της ακρίβειας είναι μερικές από τις δύσκολες εξισώσεις που πρέπει να επιλυθούν τη νέα χρονιά.

 

Ο σεισμός των 7,6 Ρίχτερ στην Ιαπωνία, με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς, οι θάνατοι και οι καταστροφές που επέφερε, δείχνουν πόσο μπορεί να αλλάξει η μοίρα κάθε ανθρώπου μέσα σε δευτερόλεπτα και πόσο τυχεροί πρέπει να αισθανόμαστε όσοι έχουμε υγεία.

 

Δεν μπορώ να το καταλάβω… «Μεγάλη πίεση στα Νοσοκομεία της χώρας με 230 κρούσματα κορονοϊού και άλλων ιώσεων». Μα. Αυτός ο αριθμός αναλογεί σε δύο περιστατικά ανά Νοσοκομείο της χώρας. Άσε που οι περισσότεροι παίρνουν αντιϊοικά φάρμακα και ξεμπερδεύουν. Πού είναι η …πίεση; Τέλος πάντων, οι γιατροί προβλέπουν ότι η κορύφωση των ασθενειών θα είναι μέχρι το τέλος του μήνα περίπου. Υπομονή και προφύλαξη…

 

Με κέρδη 39% έκλεισε το 2023 στο Χρηματιστήριο Αθηνών. O γενικός δείκτης αποχαιρέτησε το 2023 στις παρυφές των 1.300 μονάδων και έχοντας κάνει μία από τις καλύτερες ετήσιες κούρσες των τελευταίων ετών. Καθόλου άσχημα θα έλεγα, σε σχέση με πολλά άλλα χρηματιστήρια παντού στον κόσμο.

 

Από τους πρωτοφανείς αριθμούς των εκτοπισμένων μέχρι τα δύο ρεκόρ στους μαραθώνιους της χρονιάς και τις πρωτόγνωρες παγκόσμιες θερμοκρασίες, ιδού τα δέκα ρεκόρ που σηματοδότησαν το 2023.

 

Συγκρούσεις στην Ουκρανία, το Σουδάν, τη Μιανμάρ, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν, τη Σομαλία: ουδέποτε οι αριθμοί των εκτοπισμένων στον κόσμο δεν ήταν τόσο υψηλοί, με 114 εκατομμύρια να έχουν καταμετρηθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Έκτοτε, ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς μετά την πρωτοφανή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό επιπλέον 1,7 εκατομμυρίων ανθρώπων στη Γάζα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

 

Κι αυτή η γιγαντιαία προσφυγιά πόσο θα επιβαρύνει την Ελλάδα άραγε, που είναι προφανές πως γεωγραφικά είναι κόμβος, πύλη εισόδου; Τι μας περιμένει και τι έχουν να δουν τα μάτια μας;

 

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα οι παγκόσμιες θερμοκρασίες είναι στα ύψη. «Η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη έφθασε σε ύψη ρεκόρ τους δέκα πρώτους μήνες της χρονιάς, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus: από τον Ιανουάριο ως τον Οκτώβριο, ο υδράργυρος έδειξε κατά μέσο όρο 1,43 βαθμό Κελσίου περισσότερο από ό,τι την περίοδο 1850-1900. Το 2023 αναμένεται ότι θα είναι κατά μέσο όρο η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ.»

 

Εντάξει… Εμείς οι γεροντότεροι δεν θα δούμε τα χειρότερα που έρχονται. Αλλά τι είδους πλανήτη θα παραδώσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας;

 

Γέμισε …φιλότιμο και αλληλεγγύη το «Αρχοντικό» στο Κουρί, το βράδυ της περασμένης Τρίτης, στη φιλανθρωπική βραδιά για τη στήριξη της μικρής Μαρίας. Εθελοντές, πολιτιστικοί Σύλλογοι, απλοί πολίτες και οι Αρχές του τόπου έδωσαν βροντερό «παρών», με πρώτους και καλύτερους νέους ανθρώπους που δούλεψαν σκληρά για να ετοιμάσουν την εκδήλωση. Έμαθα ότι ακόμη και οι μουσικοί που προσήλθαν εθελοντικά πλήρωσαν εισιτήριο εσόδου. Μπράβο σε όλους. Όσοι προσήλθαν έκαναν το καλύτερο δώρο εορτών, όχι μόνο στη μικρή Μαρία, αλλά και στην ίδια τους την ψυχή για μια τέτοια προσφορά. Και πάλι μπράβο….

 

Δεν λυπήθηκα ούτε στιγμή με την εκδημία του Σόιμπλε. Ήταν σκληρός, υπέρ μιας εξοντωτικής λιτότητας για τον Ευρωπαϊκό Νότο και φανατικά ανθέλληνας ειδικότερα. Τον ζήσαμε από την καλή και την ανάποδη και περισσότερο έμοιαζε με διάδοχο του …Χίτλερ. Ο Γερμαναράς, αντί να δείχνει ότι έχει πλουτισμό και σεβασμό στην Ιστορία, εξύφαινε σχέδια για να μας πετάξει έξω από την Ευρωπαϊκή ενοποίηση, ενώ για τα Κατοχικά δάνεια που μας χρωστάει η δική του χώρα έκανε τον …Κινέζο.

 

Αντίθετα, λυπήθηκα πολύ για το θάνατο του Ζακ Ντελόρ, που ήταν ένας γνήσιος Ευρωπαίος οραματιστής και με τα γνωστά «πακέτα» του βοήθησε πολύ τη χώρα μας.

 

Για να μην ανησυχείτε: Οι κάθε λογής λωποδύτες, διαρρήκτες, απατεώνες κτλ. -όπως διαβάζω παντού- έκαναν χορταστικές γιορτές. Και μάλλον είναι μάταιο να ευχηθούμε και του χρόνου… στα σίδερα. Όσο υπάρχουν αφελείς και απρόσεκτοι, αυτά τα καθάρματα θα βγάζουν γερό «μεροκάματο».

 

Ψιτ… Εμείς οι ηλικιωμένοι, άντρες και γυναίκες, έχουμε μια πολύφερνη «γκόμενα» που μοιραζόμαστε λίγο ως πολύ όλοι μας. Λέγεται Μοναξιά και, ειδικότερα στις γιορτές, γίνεται φορτική έως αφόρητη. Συμφωνείτε; Πέρασε ανεπιστρεπτί η εποχή που γυρνούσαμε στο σπίτι με το γλυκοχάραμα, μετά από διασκέδαση. Πέρασε η ίδια – καθαυτή η …διασκέδαση.

 

Καλά, εντάξει… Το μάθαμε πια το Αλμυριώτικο διαιτολόγιο. Σήμερα μπακαλιάρο σκορδαλιά και αύριο. Για τους 45 Γιάννηδες και τις Γιαννούλες, τους Φώτηδες, τους Φάνηδες, τις Φωτούλες, τις Φανούλες και τους υπόλοιπους εορτάζοντες, παϊδάκια. Όλο φαντασία και …γκουρμέ είστε…

 

Η Ευλαμπία εξέφρασε την επιθυμία να πέσει στη θάλασσα για να πιάσει το Σταυρό. Την είδε ο παπάς και καλού – κακού ειδοποίησε για …τσουνάμι.


Σχετικά Άρθρα

40ΗΜΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΚΗ

40ΗΜΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΚΗ

Με τη συμπλήρωση σαράντα ημερών από το θάνατο του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού και θείου…
Στα σκαριά ημερήσιες κρουαζιέρες πολιτισμού και αξιοποίηση του Δυτικού Παγασητικού

Στα σκαριά ημερήσιες κρουαζιέρες πολιτισμού και αξιοποίηση του Δυτικού Παγασητικού

Πανεπιστήμιο και Δήμοι εξετάζουν τη δημιουργία διαδημοτικής θαλάσσιας συγκοινωνίας τύπου «hop on – hop off» –…
Οι Αστυνομικοί γιόρτασαν την Αγία Μεγαλομάρτυρα Ειρήνη

Οι Αστυνομικοί γιόρτασαν την Αγία Μεγαλομάρτυρα Ειρήνη

Το πρωί του Σαββάτου 11 Μαΐου, οι αστυνομικοί του τμήματος Αλμυρού, και πολίτες, τίμησαν τη μνήμη…