Αναβίωσαν το έθιμο της Μπάμπως τα μέλη του Συλλόγου Ανατολικής Ρωμυλίας Ευξεινούπολης

Αναβίωσαν το έθιμο της Μπάμπως τα μέλη του Συλλόγου Ανατολικής Ρωμυλίας Ευξεινούπολης

Γυναικεία υπόθεση είναι το έθιμο της Μπάμπως που αναβίωσαν τα μέλη του Συλλόγου Ανατολικής Ρωμυλίας Ευξεινούπολης. Άντρες απαγορεύεται να παρευρεθούν, είναι μια γιορτή όπου οι νέες μητέρες, τιμούν τη γυναίκα που τους βοήθησε να γεννήσουν, τη μαμή… τη μπάμπω… Αυτά όλα μπορεί να φαίνονται πιο εύκολα ή και περιττά σήμερα, αλλά αν σκεφτούμε σε πόσο δύσκολες συνθήκες γεννούσαν οι γυναίκες πριν 60 χρόνια και βεβαίως παλιότερα, καταλαβαίνουμε γιατί ήταν τόσο σημαντικό πρόσωπο η Μπάμπω του χωριού.

Έτσι οι Ανατολικορωμυλιώτισες ξεκίνησαν έξω από το ύψος της Κοινότητας Ευξεινούπολης και πήγαν μέχρι το Μουσείο Ανατολικής Ρωμυλίας, όπου επισκέφθηκαν την Μπάμπω, την κα Ρίτσα Μιχαλακοπούλου, χόρεψαν, τραγούδησαν, έπλυναν συμβολικά τα χέρια της και της πρόσφεραν δώρα, πετσέτες και την κουλούρα. Από εκεί ξεκίνησε μια πομπή στους δρόμους της Ευξεινούπολης, με τη συνοδεία οργάνων και μέχρι την ταβέρνα του κ. Κατσαμπέκη, όπου συνεχίστηκε το δεύτερο μέρος του δρώμενου, με την μπάμπω κα Έφη Μπουκουβάλα. Τιμώμενες μαμές ήταν και οι κυρίες Άννα Διαμάντη, Αραμπατζή Ειρήνη, Φασουλόγλου Αθανασία και Πόπη Κουρκούμπα, οι οποίες τελικά δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν. Ακολούθησε χορός και γλέντι, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν η νέα Αντιπεριφερειάρχης κα Άννα – Μαρία Παπαδημητρίου και η πρώην Αντιπεριφερειάρχης κα Δωροθέα Κολυνδρίνη, τον Δήμαρχο εκπροσώπησε η σύζυγός του κα Άννα, παρευρέθηκαν η περιφερειακή σύμβουλος κα Βίκυ Αγγελίδη, η νέα γραμματέας του Δήμου Αλμυρού κα Σοφία Τσιάντου, η εντεταλμένη σύμβουλος κα Μαρία Σταυραντώνη, η επικεφαλής της Δημοτικής Παράραξης #ζωή_αλλάζουμε κα Ζωή Ράππου, η χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου κα Μαρία Γκογκινούδη και μέλη των Συλλόγων Πολιτιστικού Ανατολικής Ρωμυλίας Βόλου, Βλάχων Αλμυρού, Άνω Λεχωνίων, Αγίου Γεωργίου Βόλου, Φλόγας Αλμυρού.

Ακολουθούν βίντεο και φωτογραφίες από την αναβίωση του εθίμου.

(σ.σ. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ (ούτε κομμένων-χωρίς λογότυπο) και Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΒΙΝΤΕΟ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ – μπορείτε να κοινοποιήσετε το άρθρο)

 

 


Σχετικά Άρθρα

40ΗΜΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΚΗ

40ΗΜΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΚΗ

Με τη συμπλήρωση σαράντα ημερών από το θάνατο του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού και θείου…
Στα σκαριά ημερήσιες κρουαζιέρες πολιτισμού και αξιοποίηση του Δυτικού Παγασητικού

Στα σκαριά ημερήσιες κρουαζιέρες πολιτισμού και αξιοποίηση του Δυτικού Παγασητικού

Πανεπιστήμιο και Δήμοι εξετάζουν τη δημιουργία διαδημοτικής θαλάσσιας συγκοινωνίας τύπου «hop on – hop off» –…
Οι Αστυνομικοί γιόρτασαν την Αγία Μεγαλομάρτυρα Ειρήνη

Οι Αστυνομικοί γιόρτασαν την Αγία Μεγαλομάρτυρα Ειρήνη

Το πρωί του Σαββάτου 11 Μαΐου, οι αστυνομικοί του τμήματος Αλμυρού, και πολίτες, τίμησαν τη μνήμη…