• 31 Δεκεμβρίου, 2023

Εγκρίθηκε το Επιχειρησιακό Σχέδιο – Ανάγκη ενεργειών για να μη χαθούν Κοινωφελείς και Κοινόχρηστοι χώροι 84.863,22 μ2

Εγκρίθηκε το Επιχειρησιακό Σχέδιο – Ανάγκη ενεργειών για να μη χαθούν Κοινωφελείς και Κοινόχρηστοι χώροι 84.863,22 μ2

Επιχειρησιακό σχέδιο ενέκρινε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αλμυρού προκειμένου να εξασφαλίσει κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους εμβαδού 84.863,22 τετραγωνικών μέτρων. Έγινε καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης και κατάταξη των χώρων αυτών σε κατηγορίες με βάση την αναγκαιότητά τους για τον ευρύτερο πολεοδομικό σχεδιασμό του Δήμου. Καταγράφηκαν λοιπόν όλοι οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι που προβλέπονται στο εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, είτε έχουν ήδη αποκτηθεί είτε η απαλλοτρίωσή τους δεν έχει συντελεστεί για οποιοδήποτε λόγο.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ –και περιγράφουμε παρακάτω- σημαντικό πόρισμα του σχεδίου είναι η ανάγκη ενεργειών για να μη χαθούν Κοινωφελείς και Κοινόχρηστοι χώροι (Κ.Χ και Κ.Φ.) 84.863,22 μ2.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Ευάγγελος Χατζηκυριάκος είπε: ο Δήμος Αλμυρού ανέθεσε σε εταιρεία την παροχή υπηρεσιών συμβούλου για την εκπόνηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου για την εξασφάλιση κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων του Δήμου Αλμυρού.

Ειδικότερα, σε αυτό πραγματοποιήθηκε καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης και κατάταξη των χώρων αυτών σε μία (1) από τις (4) κατηγορίες και στη συνέχεια, οι χώροι αυτοί ιεραρχήθηκαν βάσει της αναγκαιότητάς τους για τον ευρύτερο πολεοδομικό σχεδιασμό του Δήμου.

Στο Ε.Σ.Ε.Κ.Κ. Δήμου Αλμυρού καταγράφηκαν οι οικισμοί του Αλμυρού, της Ευξεινούπολης, της Αμαλιάπολης και του Νέου Πλατάνου. Συνοπτικά,

  • για τον Αλμυρό και την Ευξεινούπολη, καταγράφηκαν 110 Κοινόχρηστοι και Κοινωφελείς χώροι εκ των οποίων, οι χώροι για τους οποίους δεν έχει συντελεστεί απαλλοτρίωση υπολογίζονται σε 22.
  • για την Αμαλιάπολη, καταγράφηκαν 21 Κοινόχρηστοι και Κοινωφελείς χώροι εκ των οποίων, οι χώροι για τους οποίους δεν έχει συντελεστεί απαλλοτρίωση υπολογίζονται σε 14.
  • για το Νέο Πλάτανο, καταγράφηκαν 3 Κοινόχρηστοι και Κοινωφελείς χώροι, για τους οποίους έχει συντελεστεί η ρυμοτομική απαλλοτρίωση. Στη συνέχεια, οι ανωτέρω χώροι για τους οποίους δεν έχει συντελεστεί απαλλοτρίωση κατηγοριοποιήθηκαν βάσει «εκκρεμότητας». Η πλειονότητα αυτών, εντάχθηκαν στην κατηγορία με ‘τιμή 3’, ήτοι «χώροι, για τους οποίους έχει αυτοδικαίως αρθεί η ρυμοτομική απαλλοτρίωση, αλλά δεν έχει κατατεθεί αίτηση για την τροποποίηση του σχεδίου». Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 88 του Ν. 4759/2020, όπως ισχύει σήμερα, η ρυμοτομική απαλλοτρίωση αίρεται αυτοδικαίως, χωρίς να απαιτείται η έκδοση σχετικής διαπιστωτικής πράξης, εάν παρέλθουν 15 έτη από την έγκριση του ρυμοτομικού σχεδίου με το οποίο αυτή επιβλήθηκε για πρώτη φορά ή 5 χρόνια από την έγκριση πράξης εφαρμογής, όπως στην περίπτωση των οικισμών που μελετήθηκαν.

 

Ορισμένοι χώροι έλαβαν την τιμή 1, η οποία αντιπροσωπεύει τις περιπτώσεις των χώρων για τους οποίους έχει αρθεί η ρυμοτομική απαλλοτρίωση δυνάμει δικαστικής απόφασης και εκκρεμεί η τροποποίηση του σχεδίου. Κάποιοι έλαβαν την τιμή 2 που αντιπροσωπεύει την περίπτωση των χώρων για τους οποίους έχει υποβληθεί αίτηση άρσης της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης ή εκκρεμεί η έκδοση δικαστικής απόφασης περί της άρσης. Τέλος, ένας χώρος έλαβε την τιμή 4 που αφορά περιπτώσεις για τις οποίες έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία συντέλεσης της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης αλλά δεν έχει, ακόμη, ολοκληρωθεί διότι δεν έχει καθοριστεί τιμή μονάδας αποζημίωσης ή η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο αναγνώρισης των δικαιούχων ή δεν έχει καταβληθεί πλήρης αποζημίωση.

Ακολούθησε η ιεράρχηση των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων που βρίσκονται σε «εκκρεμότητα» για τους τέσσερις οικισμούς βάσει της αναγκαιότητάς τους για τον ευρύτερο πολεοδομικό σχεδιασμό της περιοχής μελέτης (με τιμές 1 έως 5, όπου 1: πολύ χαμηλός βαθμός αναγκαιότητας και 5: πολύ μεγάλος βαθμός αναγκαιότητας). Η ιεράρχηση των χώρων αυτών πραγματοποιήθηκε με τη χρήση του εργαλείου της πολυκριτηριακής ανάλυσης, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η πληθυσμιακή πυκνότητα και ο εξυπηρετούμενος πληθυσμός, πολεοδομικά σταθερότυπα ελεύθερων χώρων πρασίνου-κοινωφελών χώρων, την κατηγορία και το είδος του κοινόχρηστου και κοινωφελούς χώρου, την απόστασή του από άλλον υφιστάμενο ΚΧ/ΚΦ κ.ά.

Συνοπτικά,

– για τους οικισμούς Αλμυρού και Ευξεινούπολης, ιεραρχήθηκαν : 7 χώροι με ‘τιμή 5’, 11 χώροι με ‘τιμή 4’ και 4 χώροι με ‘τιμή 3’, συνολικής έκτασης 6,87 Ha.

– για τον οικισμό της Αμαλιάπολης, ιεραρχήθηκαν: 1 χώρος με ‘τιμή 5’, 9 χώροι με ‘τιμή 4’ και 4 χώροι με ‘τιμή 3’, συνολικής έκτασης 1,84 Ha.

Στη συνέχεια, οι χώροι αυτοί ομαδοποιήθηκαν ως προς το βαθμό αναγκαιότητας απόκτησής τους αλλά και ως προς τους διαφορετικούς ιδιοκτήτες που φέρεται να εμπλέκονται και ενδεχομένως να δυσχεραίνουν τη διαδικασία. Στην περίπτωση των χώρων που μελετήθηκαν στο παρόν, προκύπτουν ως εμπλεκόμενοι φορείς ιδιώτες, ο Οργανισμός Εργατικών Κατοικιών βάσει των τοπικών ρυμοτομικών που εγκρίνουν την ανέγερσή τους και η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών που αφορά τα ακίνητα της εκκλησίας. Τα οικόπεδα, που ανήκουν σε ιδιοκτησία ΟΕΚ και Εκκλησίας, έχουν εξαιρεθεί από το στάδιο της κατηγοριοποίησης του παρόντος Επιχειρησιακού Σχεδίου καθώς έχει συντελεστεί η ρυμοτομική τους απαλλοτρίωση.

Κατόπιν των ανωτέρω και δεδομένου ότι,

– σε περίπτωση που ο Δήμος δεν προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες, η έκταση των Κ.Χ. και Κ.Φ. χώρων που θα απωλεσθεί, ανέρχεται σε περίπου 84.863,22 μ2 (8,49 Ha). Το γεγονός αυτό χρίζει άμεσων δράσεων και καθιστά την ενεργοποίηση από πλευράς του Δήμου, υψίστης σημασίας.

– κατόπιν της αυτοδίκαιης άρσης και χωρίς την παρουσία σχετικών αιτημάτων από ιδιώτες προς τον οικείο Δήμο για τους χώρους που βρίσκονται «σε εκκρεμότητα», το Δημοτικό Συμβούλιο δύναται βάσει της παρούσας ιεράρχησης της αναγκαιότητας απόκτησης των εν λόγω χώρων, να προβεί σε μερική ή ολική επανεπιβολή της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης εφόσον συντρέχουν σωρευτικά συγκεκριμένες προϋποθέσεις

– Δεδομένης της τυχόν, μη οικονομικής δυνατότητας του οικείου Δήμου για άμεση καταβολή του ποσού στους δικαιούχους, σημειώνεται πως «η σχετική εγγραφή δαπάνης στον προϋπολογισμό του οικείου δήμου γίνεται ταυτοχρόνως με εγγραφή ισόποσου εσόδου από χρηματοδότηση προερχόμενη από το Πράσινο Ταμείο», η οποία επιχειρείται να επιτευχθεί με το παρόν Επιχειρησιακό Σχέδιο.


Σχετικά Άρθρα

Ευάγγ. Χατζηκυριάκος: Φυγόπονη η Δημοτική Αρχή στο ζήτημα των Δημοτικών Σφαγείων

Ευάγγ. Χατζηκυριάκος: Φυγόπονη η Δημοτική Αρχή στο ζήτημα των Δημοτικών Σφαγείων

Από την “Δημοτική Πρωτοβουλία” με επικεφαλής τον Ευάγγελο Χατζηκυριάκο λάβαμε και δημοσιεύουμε την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά…
Βάζει λουκέτο το υποκατάστημα της Alpha Βank στον Αλμυρό

Βάζει λουκέτο το υποκατάστημα της Alpha Βank στον Αλμυρό

Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου 2024 υπολογίζεται ότι θα κλείσει οριστικά το υποκατάστημα της Alpha Bank στον…
Αναστολή λειτουργίας των Σφαγείων

Αναστολή λειτουργίας των Σφαγείων

Τα σφαγεία Αλμυρού και Ανάβρας αναστέλλουν τη λειτουργία τους από τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024, λόγω…