• 21 Δεκεμβρίου, 2023

Σεμινάριο ΚΑΡΠΑ και χρήσης απινιδωτή από τα Δημοτικά Σχολεία Ν. Αγχιάλου

Σεμινάριο ΚΑΡΠΑ και χρήσης απινιδωτή από τα Δημοτικά Σχολεία Ν. Αγχιάλου

Το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023 με πρωτοβουλία των δυο Δημοτικών Σχολείων της Ν. Αγχιάλου «Ευγένειου» και «Βαρνάλειου», διεξήχθη σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών από την ομάδα διασωστών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας-ΕΚΑΒ-Παράρτημα Λάρισας.

Αντικείμενο του σεμιναρίου ήταν η εκπαίδευση στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και τη χρήση του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ).

Το σεμινάριο παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης από τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά και το Γυμνάσιο της Νέας Αγχιάλου. Η θεματική του στηρίχτηκε στο εκπαιδευτικό περιεχόμενο που έχει αναπτύξει το ΕΚΑΒ μέσω του Τμήματος Εκπαίδευσής του και το οποίο παρουσιάζεται στο πλαίσιο της “Πανελλήνιας Εβδομάδας Εκπαίδευσης & Πρόληψης” που υλοποιεί ο φορέας από τις 12 έως και τις 19 Δεκεμβρίου 2023 για 10η χρονιά με κεντρικό μήνυμα: «ΕΚΑΒ be S.A.F.E.- Μια εβδομάδα μπορεί, κυριολεκτικά, να κρατήσει μια ΖΩΗ!» και είναι αφιερωμένη ως ελάχιστος φόρος τιμής προς τους διασώστες-πληρώματα ασθενοφόρων, τους νοσηλευτές και τους ιατρούς του ΕΚΑΒ που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

Οι εκπαιδευτές διασώστες του ΕΚΑΒ παρείχαν πολύτιμη πληροφόρηση σχετικά με την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και τη χρήση του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ), έτσι ώστε όλοι οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν τις βασικές γνώσεις αντιμετώπισης μιας καρδιακής ανακοπής, προσφέροντας την κατάλληλη βοήθεια στα πρώτα καθοριστικά λεπτά μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ. Στη συνέχεια ακολούθησε πρακτική άσκηση Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης από τους συναδέλφους και συναδέλφισσες εκπαιδευτικούς με τη χρήση του ειδικού εκπαιδευτικού εξοπλισμού των διασωστών.

Το σεμινάριο εντάσσεται στις Δράσεις του Συλλογικού Προγραμματισμού της Σχολικής μας Μονάδας στους άξονες “Σχολείο & Κοινότητα”, κάτω από τον οποίο υλοποιείται Σχέδιο Δράσης με τίτλο :”Ενίσχυση σχέσεων και επιδίωξη συνεργασιών με φορείς”, και στον άξονα “Συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε επιμορφωτικές δράσεις”, στο πλαίσιο του οποίου αναπτύσσεται Σχέδιο Δράσης με θέμα “Συμμετοχή σε ενδοσχολικές επιμορφώσεις”.

Εκ μέρους όλων των συμμετεχόντων, οι Σύλλογοι Διδασκόντων των δύο Δημοτικών Σχολείων ευχαριστούν θερμά τους διασώστες του ΕΚΑΒ  Βαΐτση Δημήτριο, Ζαλοκώστα Κων/νο και Γκάρτσου Ελένη  για την παρουσία τους και την εμπεριστατωμένη ενημέρωση.

Ο Διευθυντής του 2ου Δημ. Σχολείου Νέας Αγχιάλου Σταμάτης Παυλής
Η Διευθύντρια του 1ου Δημ. Σχολείου Νέας Αγχιάλου Παρθένα Σιδηροπούλου

 


Σχετικά Άρθρα

Καθηγητές Γυμνασίων – Λυκείων του Δήμου Αλμυρού εκπαιδεύονται στην ΚΑΡΠΑ στο Γυμνάσιο – Λ.Τ. Ευξεινούπολης

Καθηγητές Γυμνασίων – Λυκείων του Δήμου Αλμυρού εκπαιδεύονται στην ΚΑΡΠΑ στο Γυμνάσιο – Λ.Τ. Ευξεινούπολης

Στο Γυμνάσιο-Λ.Τ. Ευξεινούπολης,  την  Τρίτη 9  Απριλίου 2024, υλοποιήθηκε το 7ο επίσημο Σεμινάριο  Βασικής Υποστήριξης της…
Οι πρωτόγνωρες καταστάσεις στη Ν. Αγχίαλο γέννησαν τη δημιουργία της «Ασπίδας Προστασίας»

Οι πρωτόγνωρες καταστάσεις στη Ν. Αγχίαλο γέννησαν τη δημιουργία της «Ασπίδας Προστασίας»

Συστάθηκε ομάδα με νομική υπόσταση με σκοπό την προώθηση του εθελοντισμού, τη διαχείριση φυσικών καταστροφών και…
Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία οι συμμετοχές για τον 3ο αγώνα δρόμου Νέας Αγχιάλου!

Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία οι συμμετοχές για τον 3ο αγώνα δρόμου Νέας Αγχιάλου!

Ο αγώνας δρόμου στην παραλία της Νέας Αγχιάλου διεξάγεται για τρίτη χρονιά και τείνει να καθιερωθεί…