• 2 Δεκεμβρίου, 2023

Οι προτεινόμενες μονοδρομήσεις και ποδηλατοδρομήσεις στο Κέντρο του Αλμυρού και στην Eυξεινούπολη / Χάρτες

Οι προτεινόμενες μονοδρομήσεις και ποδηλατοδρομήσεις στο Κέντρο του Αλμυρού και στην Eυξεινούπολη / Χάρτες

Είναι η πόλη έτοιμη; Είναι οι πολίτες έτοιμοι;

Την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου στις 18:00 στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού πραγματοποιήθηκε ανοικτή διαβούλευση σχετικά με τις προτεινόμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Κέντρο της πόλης του Αλμυρού. Σκοπός της κυκλοφοριακής μελέτης να επιλυθούν προβλήματα που δημιουργούνται από την μηχανοκίνητη κυκλοφορία.

Συγκεκριμένα η νέα μελέτη ασχολείται με:

  1. τη γενική διερεύνηση κυκλοφοριακών συνθηκών σε Αλμυρό και Ευξεινούπολη
  2. τον εντοπισμό κρίσιμων – επικίνδυνων σημείων του οδικού δικτύου
  3. πρόταση συγκοινωνιακών ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ και ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΩΝ

Αρχικά οι μελετητές εξήγησαν το πλαίσιο στο οποίο εργάστηκαν, τονίζοντας τους περιορισμούς που είχαν και ότι πρόκειται για το επόμενο βήμα στην κυκλοφοριακή ρύθμιση και όχι κάτι ολικό ή και τελικό.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις ή και ερωτήσεις από τους παριστάμενους.  Ο δήμαρχος Αλμυρού κ. Χατζηκυριάκος, ο νέος Δήμαρχος κ. Εσερίδης, μέλη της νέας δημοτικής Αρχής, η Γενική Γραμματέας του Δήμου κα Κυριτσά, υπάλληλοι του Δήμου οι πρόεδροι των Συλλόγων Επαγγελματοβιοτεχνών και Καφεστίασης, αλλά και μέλη τους, πολίτες και εκπρόσωποι φορέων έδειξαν το ενδιαφέρον τους, αλλά και την αγωνία τους να μην εμποδίσει η νέα ρύθμιση τη λειτουργία της πόλης και των επαγγελματιών.

Οι κύριες αλλαγές είναι οι μονοδρομήσεις της Αχιλλέως που προτάθηκε ως είσοδος της πόλης, δηλαδή με φορά προς Ευξεινούπολη και η μονοδρόμηση της Αργυροπούλου με αντίθετη φορά. Γύρω από το 1ο Δημοτικό και τον Άγιο Δημήτριο οι δρόμοι θα είναι ήπιας κυκλοφορίας, ενώ η κάτω πλευρά του Αγίου Δημητρίου και όλη η Αργυροπούλου που φτάνει μέχρι και την άκρη της πλατείας θα πεζοδρομηθεί. Η πεζοδρόμηση γύρω από την κεντρική πλατεία είναι μια από τις μεγάλες αλλαγές, όπως και ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων που θα ενώνει την Ευξεινούπολη και τον Αλμυρό, αλλά και τις δυο περιοχές με το Κουρί (βλέπε εικόνα). Ο χώρος για τους ποδηλατοδρόμους θα εξοικονομηθεί από τις μονοδρομήσεις στις οδούς Αργυροπούλου και Αχιλλέως. Μονοδρομήσεις γίνονται και σε μέρος των οδών Φίλωνος και Παναγοπούλου, όπως φαίνεται στο γράφημα. Ο αποκλεισμός της εισόδου των βαρέων οχημάτων στην πόλη είναι κάτι που προτάθηκε από τους μελετητές.

Κατά τη διαβούλευση όλοι συμφώνησαν σε επιπλέον μονοδρομήσεις ειδικά της Στεφάνου Κομμητά, αλλά και ότι δεν πρέπει η κυκλοφορία να διοχετευθεί κοντά στα σχολεία 1ο και 4ο. Κοινός τόπος ήταν και η αποδοχή ότι πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες. Να περπατάμε για το κέντρο της πόλης μας ή και για να αφήσουμε τα παιδιά μας στο σχολείο. Η χαμηλή ταχύτητα εντός του αστικού ιστού θεωρείται δεδομένη…

Αξίζει να αναφέρουμε την τοποθέτηση του κ. Μαρδάκη, ο οποίος επεσήμανε να ληφθούν υπ’ όψιν οι ιδιαιτερότητες του Αλμυρού αφού όπως τόνισε: τείνουν να εξαφανιστούν οι λόγοι να κινηθούν οι πολίτες στο κέντρο του Αλμυρού, δηλαδή οι σπάνιες αγορές (αγορές που δεν κάνουμε κάθε μέρα, όπως ρούχα, παπούτσια) και οι διοικητικές υπηρεσίες (εφορία, ΙΚΑ κτλ).

Προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για το πόσο είναι έτοιμη η πόλη για να υλοποιηθεί αυτή τη μελέτη. Σε κάθε περίπτωση, αυτή πρέπει να υπάρχει, για να προβλέπουμε επαγγελματίες, πολίτες και κυρίως αυτοδιοίκηση πως θα κατευθύνουμε τις εργασίες μας και τις χωρικές τοποθετήσεις. Είναι όμως έτοιμη η ΔΕΥΑΑΛ να παραδώσει αυτούς τους δρόμους για έργα; Έχει τελειώσει τα έργα της;  Έχει γίνει παράλληλη μελέτη για αντιπλημμυρικά έργα σ’ αυτούς τους δρόμους (γιατί αντιπλημμυρικά δεν είναι μόνο φράγματα, είναι και πολλά που βαραίνουν πλέον τους Δήμους και έχουν να κάνουν με προσαρμογές στους δρόμους του κέντρου). Είναι προσαρμοσμένο το ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο για την πόλη έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του;

Οι μελετητές σε κάθε περίπτωση άκουσαν με πολλή προσοχή τις επισημάνσεις των πολιτών και εκπροσώπων των φορέων και έτσι κρίθηκε ως επιτυχής η διαβούλευση. Η νέα Δημοτική Αρχή, αναλαμβάνει τη σκυτάλη για την τελική συνδιαμόρφωση και παράδοση στις υπηρεσίες του Δημότη.


Σχετικά Άρθρα

Συνέντευξη με τον Υφ. Χρ. Τριαντόπουλο – Ένα χρόνο μετά τις πυρκαγιές της Μαγνησίας

Συνέντευξη με τον Υφ. Χρ. Τριαντόπουλο – Ένα χρόνο μετά τις πυρκαγιές της Μαγνησίας

Ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Μαγνησίας -τον Ιούλιο του 2023- που δημιούργησαν τεράστια προβλήματα…
Ολοκληρώθηκε ο κυκλικός κόμβος στο ύψος του 2ου Δημοτικού Σχολείου

Ολοκληρώθηκε ο κυκλικός κόμβος στο ύψος του 2ου Δημοτικού Σχολείου

Ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στους δημότες ο κυκλικός κόμβος στο ύψος του 2ου Δημοτικού Σχολείου στον Αλμυρό,…
Κουρί: Βασάνισαν ένα κουτάβι και βανδάλισαν δημόσιους χώρους

Κουρί: Βασάνισαν ένα κουτάβι και βανδάλισαν δημόσιους χώρους

Εδώ και περίπου ένα δεκαήμερο το Αισθητικό Δάσος Κουρί είναι κλειστό για τους επισκέπτες, ως …μέτρο…