• 2 Δεκεμβρίου, 2023

Χρ. Τριαντόπουλος: Έκτακτη χρηματοδότηση και δρομολόγηση της αποκατάστασης του βυθού του λιμανιού του Βόλου

Χρ. Τριαντόπουλος: Έκτακτη χρηματοδότηση και δρομολόγηση της αποκατάστασης του βυθού του λιμανιού του Βόλου

Την Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε ακόμα μια σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπό τον Υφυπουργό, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Ναυτιλίας και Λιμένων, κ. Ευάγγελου Κυριαζόπουλο, του Γραφείου του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, κ. Ορέστης Καβαλάκη, του Διευθύνοντα Συμβούλου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), κ. Δημήτρη Πολίτη, του Εντεταλμένου Συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ και επικεφαλή της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη, του Πρόεδρου του Οργανισμού Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ), κ. Κωνσταντίνου Τζήμου, του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΛΒ, κ. Σωκράτη Αναγνώστου, και στελεχών των οργανισμών.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν τα σημαντικά προβλήματα που προέκυψαν στο βυθό του λιμένα του Βόλου, με αντίστοιχες επιπτώσεις στη λειτουργία του λιμανιού, αλλά και της ιχθυόσκαλας, όπως σημειώθηκε σε προγενέστερη σύσκεψη από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), κ. Απόστολο Αποστολάκο.

 

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, και αφού αποτυπώθηκε από την πλευρά του ΟΛΒ και του ΤΑΙΠΕΔ το εύρος των ζημιών στο βυθό του λιμένος, αλλά και τα ζητήματα που έχουν προκύψει τόσο για την καθημερινή λειτουργία του λιμανιού, όσο και για τις προοπτικές του, η συζήτηση επικεντρώθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία και τους πόρους που θα αξιοποιηθούν, ώστε να καλυφθεί ένα έργο αποκατάστασης με αρχική εκτίμηση κόστους κοντά στα 5 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, κατέστη ξεκάθαρο ότι θα αξιοποιηθούν πόροι από το πρόγραμμα αποκαταστάσεων από φυσικές καταστροφές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και από τα διαθέσιμα του ΟΛΒ, με το μείγμα της κατανομής των πόρων να οριστικοποιείται τις αμέσως επόμενες ημέρες. Παράλληλα, η διαδικασία για την υλοποίηση του έργου αποκατάστασης θα προωθηθεί από τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.

Με αφορμή την εν λόγω σύσκεψη, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε ότι «από την πρώτη στιγμή είμαστε σε επικοινωνία με τον ΟΛΒ, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ζημιές και τα νέα δεδομένα του βυθού στο λιμάνι του Βόλου μετά τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή μας. Έτσι, αφού πραγματοποιήθηκε η πρώτη αποτύπωση της κατάστασης, αλλά και διαμορφώθηκε η εικόνα για το έργο που πρέπει να υλοποιηθεί, προχωρήσαμε σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους τη δρομολόγηση του έργου. Ένα σημαντικό έργο αποκατάστασης του βυθού του λιμένος του Βόλου που θα απαντήσει στα ζήτημα που έχουν προκύψει με την καθημερινή λειτουργία του λιμανιού, διατηρώντας και ενδυναμώνοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές του. Τις επόμενες ημέρες θα καταλήξουμε στο χρηματοδοτικό εργαλείο που θα καλύψει το κόστος του έργου, ενώ ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΤΑΙΠΕΔ ξεκινούν τη σχετική προεργασία για να προχωρήσει η προβλεπόμενη διαδικασία για την έναρξη του έργου αποκατάστασης όσο πιο γρήγορα γίνεται. Και συνεχίζουμε όλοι συντονισμένα να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».


Σχετικά Άρθρα

Χρ. Τριαντόπουλος: Η πρώτη αρωγή μέχρι σήμερα ανέρχεται στα 43 εκατ. προς 20.000 αγρότες

Χρ. Τριαντόπουλος: Η πρώτη αρωγή μέχρι σήμερα ανέρχεται στα 43 εκατ. προς 20.000 αγρότες

Την Παρασκευή, 1η Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε διευρυμένη σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ανασυγκρότηση…
Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού από τις βραδινές ώρες της Πέμπτης

Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού από τις βραδινές ώρες της Πέμπτης

Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από τις βραδινές ώρες της Πέμπτης (29-02-24) έως το πρωί του…
Πρόταση Χρ. Μπουκώρου για μειωμένο κατά 50% τίμημα ενοικίασης αιγιαλού στη Μαγνησία

Πρόταση Χρ. Μπουκώρου για μειωμένο κατά 50% τίμημα ενοικίασης αιγιαλού στη Μαγνησία

Στοχευμένα μέτρα για τη βιωσιμότητα των παραλιακών επιχειρήσεων και βελτιώσεις ώστε να αποτραπεί η οριζόντια εφαρμογή…