• 20 Νοεμβρίου, 2023

Λύκοι κατασπαράζουν ζώα στην Ανάβρα

Λύκοι κατασπαράζουν ζώα στην Ανάβρα

Έχουν αυξηθεί τα κρούσματα επιθέσεων λύκων σε ζώα στον ορεινό όγκο της Όθρυος, στην Ανάβρα και στα χωριά του νομού Φθιώτιδας, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να χάνουν πολλά ζώα τους.

Όπως μας είπε ο πρόεδρος της κοινότητας Ανάβρας κος Κώστας Κελάφας, «τα κρούσματα είναι πάρα πολλά τον τελευταίο μισό χρόνο και ο πληθυσμός των λύκων έχει αυξηθεί σημαντικά. Πέρυσι τον χειμώνα είδαμε λύκο μέσα στο χωριό αν και αυτό ήταν σπάνιο φαινόμενο. Πάντως βλέπουμε συχνά πλέον τους λύκους στον ορεινό όγκο της Όθρυος και είναι πολλές οι ζημιές που προκαλούν στους κτηνοτρόφους, κυρίως σε γίδια και αγελάδια που αυτό το διάστημα είναι ελεύθερα και έτσι βρίσκουν τροφή».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως τον τελευταίο μήνα έχουν θανατωθεί περίπου 50 γιδοπρόβατα και 10 μοσχαράκια ελευθέρας βοσκής, ενώ έκανε λόγο για περιστατικά τα οποία είναι πρωτόγνωρα για τη Γούρα όσον αφορά στα νούμερα και τον τρόπο επίθεσης. Χαρακτηριστικά επισήμανε πως οι επιθέσεις δεν αφορούν μόνο τα ζώα ελευθέρας βοσκής αλλά και τα οικόσιτα, ενώ σε μία περίπτωση λύκοι μπήκαν από περίφραξη δύο μέτρων σε περιφραγμένο χώρο και κατασπάραξαν πρόβατα.

Μάλιστα πρόσθεσε πως οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να βρουν τα φαγωμένα ζώα ώστε να τα δηλώσουν στον ΕΛΓΑ, ενώ είπε χαρακτηριστικά πως οι κάτοικοι και οι κυνηγοί στην περιοχή βλέπουν μάνες μόνο με ένα-δύο αγριογούρουνα, εικάζοντας έτσι πως τα υπόλοιπα νεογέννητα ήταν θύματα της επιθετικότητας αγελών λύκων.

Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ η Αγγελική Παπαϊωάννου, από την ορεινή περιοχή στα όρια του νομού Φθιώτιδας, που το τελευταίο διάστημα μετρά τις απώλειες και ψάχνει τα ζώα της σε απόκρημνες περιοχές, χωρίς να τα έχει εντοπίσει, είπε: «Αγέλες από λύκους σκοτώνουν μεγάλες αγελάδες ελευθέρας βοσκής ακόμα και 300 κιλά η κάθε μία. Μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν φάει περισσότερα από 10 ζώα. Δύο τα βρήκα και τα δήλωσα στον ΕΛΓΑ αλλά οι αποζημιώσεις είναι ευτελείς. Τα υπόλοιπα μπορεί και να βρω κόκαλα μετά από 1 ή 2 μήνες και δεν υπάρχει καμία αποζημίωση. Ο λύκοι δεν μας κλείνουν ραντεβού…»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ολόκληρη η περιοχή της Φθιώτιδας βρίσκεται κάτω από τον 39ο παράλληλο όπου επιβάλλεται η απόλυτη προστασία του λύκου καθώς τα προηγούμενα χρόνια ήταν υπό εξαφάνιση.


Σχετικά Άρθρα

Δωρεά αθλητικού υλικού από τον Δ. Μπραζογούλα στα σχολεία της Ανάβρας!

Δωρεά αθλητικού υλικού από τον Δ. Μπραζογούλα στα σχολεία της Ανάβρας!

Μια τεράστια έκπληξη περίμενε σήμερα τους μαθητές/τριες του Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Ανάβρας. Τα σχολεία μας…
Η σταυροδοσία στον Δήμο Αλμυρού και τις ενότητες Ανάβρας, Σούρπης και Πτελεού

Η σταυροδοσία στον Δήμο Αλμυρού και τις ενότητες Ανάβρας, Σούρπης και Πτελεού

Δείτε παρακάτω την σταυροδοσία στον Δήμο Αλμυρού και τις τρεις δημοτικές ενότητες Ανάβρας, Σούπρης και Πτελεού.…
Δίπλα στους κατοίκους των χωριών του Αλμυρού ο Ευθύμης Ζιγγιρίδης

Δίπλα στους κατοίκους των χωριών του Αλμυρού ο Ευθύμης Ζιγγιρίδης

Συνεχίζεται η περιοδεία του υποψηφίου περιφερειακού συμβούλου Ευθύμη Ζιγγιρίδη σε χωριά και πόλεις της Μαγνησίας. Ανθότοπος,…