• 20 Νοεμβρίου, 2023

Λύκοι κατασπαράζουν ζώα στην Ανάβρα

Λύκοι κατασπαράζουν ζώα στην Ανάβρα

Έχουν αυξηθεί τα κρούσματα επιθέσεων λύκων σε ζώα στον ορεινό όγκο της Όθρυος, στην Ανάβρα και στα χωριά του νομού Φθιώτιδας, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να χάνουν πολλά ζώα τους.

Όπως μας είπε ο πρόεδρος της κοινότητας Ανάβρας κος Κώστας Κελάφας, «τα κρούσματα είναι πάρα πολλά τον τελευταίο μισό χρόνο και ο πληθυσμός των λύκων έχει αυξηθεί σημαντικά. Πέρυσι τον χειμώνα είδαμε λύκο μέσα στο χωριό αν και αυτό ήταν σπάνιο φαινόμενο. Πάντως βλέπουμε συχνά πλέον τους λύκους στον ορεινό όγκο της Όθρυος και είναι πολλές οι ζημιές που προκαλούν στους κτηνοτρόφους, κυρίως σε γίδια και αγελάδια που αυτό το διάστημα είναι ελεύθερα και έτσι βρίσκουν τροφή».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως τον τελευταίο μήνα έχουν θανατωθεί περίπου 50 γιδοπρόβατα και 10 μοσχαράκια ελευθέρας βοσκής, ενώ έκανε λόγο για περιστατικά τα οποία είναι πρωτόγνωρα για τη Γούρα όσον αφορά στα νούμερα και τον τρόπο επίθεσης. Χαρακτηριστικά επισήμανε πως οι επιθέσεις δεν αφορούν μόνο τα ζώα ελευθέρας βοσκής αλλά και τα οικόσιτα, ενώ σε μία περίπτωση λύκοι μπήκαν από περίφραξη δύο μέτρων σε περιφραγμένο χώρο και κατασπάραξαν πρόβατα.

Μάλιστα πρόσθεσε πως οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να βρουν τα φαγωμένα ζώα ώστε να τα δηλώσουν στον ΕΛΓΑ, ενώ είπε χαρακτηριστικά πως οι κάτοικοι και οι κυνηγοί στην περιοχή βλέπουν μάνες μόνο με ένα-δύο αγριογούρουνα, εικάζοντας έτσι πως τα υπόλοιπα νεογέννητα ήταν θύματα της επιθετικότητας αγελών λύκων.

Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ η Αγγελική Παπαϊωάννου, από την ορεινή περιοχή στα όρια του νομού Φθιώτιδας, που το τελευταίο διάστημα μετρά τις απώλειες και ψάχνει τα ζώα της σε απόκρημνες περιοχές, χωρίς να τα έχει εντοπίσει, είπε: «Αγέλες από λύκους σκοτώνουν μεγάλες αγελάδες ελευθέρας βοσκής ακόμα και 300 κιλά η κάθε μία. Μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν φάει περισσότερα από 10 ζώα. Δύο τα βρήκα και τα δήλωσα στον ΕΛΓΑ αλλά οι αποζημιώσεις είναι ευτελείς. Τα υπόλοιπα μπορεί και να βρω κόκαλα μετά από 1 ή 2 μήνες και δεν υπάρχει καμία αποζημίωση. Ο λύκοι δεν μας κλείνουν ραντεβού…»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ολόκληρη η περιοχή της Φθιώτιδας βρίσκεται κάτω από τον 39ο παράλληλο όπου επιβάλλεται η απόλυτη προστασία του λύκου καθώς τα προηγούμενα χρόνια ήταν υπό εξαφάνιση.


Σχετικά Άρθρα

Σε Ανάβρα και Ανθότοπο η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Άννα-Μαρία Παπαδημητρίου

Σε Ανάβρα και Ανθότοπο η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Άννα-Μαρία Παπαδημητρίου

Η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας – Β. Σποράδων Άννα – Μαρία Παπαδημητρίου, μαζί με επικεφαλής κλιμακίου των Τεχνικών…
Σε εξέλιξη εργασίες οδοποιίας και καθαρισμού στην Ανάβρα

Σε εξέλιξη εργασίες οδοποιίας και καθαρισμού στην Ανάβρα

Οργασμός… εργασιών στην Ανάβρα τις τελευταίες ημέρες. Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ιωάννης Τσαντούρης μαζί με τον πρόεδρο…
Δράση του Κέντρου Κοινότητας Αλμυρού στους μαθητές της Ανάβρας

Δράση του Κέντρου Κοινότητας Αλμυρού στους μαθητές της Ανάβρας

Δράση (στα πλαίσια του ΕΣΠΑ) του Κέντρου Κοινότητας Αλμυρού πραγματοποιήθηκε στο Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο…