• 18 Νοεμβρίου, 2023

Σήμερα Σάββατο η εκδήλωση για το θέατρο Φθιώτιδων Θηβών

Σήμερα Σάββατο η εκδήλωση για το θέατρο Φθιώτιδων Θηβών

Μία σημαντική εκδήλωση φιλοξενείται στις Μικροθήβες σήμερα Σάββατο 18 Νοεμβρίου αναφορικά με την πορεία του σπουδαίου έργου αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου. Στις 18:00 στον χώρο του Σχολείου, η εκδήλωση «Νέα ορμή, νέα ζωή για το θέατρο Φθιωτίδων Θηβών» συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, το σωματείο για την προστασία των αρχαίων θεάτρων «Διάζωμα», την τοπική Κοινότητα Μικροθηβών-Δήμος Βόλου, τον Αθλητικό Σύλλογο Μικροθηβών και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικροθηβών.

Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

Χαιρετισμοί και ομιλίες από τους:

Κολυνδρίνη Δωροθέα, Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας

Ανθή Μπάτζιου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας Δρ. αρχαιολόγος: Θέατρο Φθιωτίδων Θηβών: από το όραμα στην πράξη

Ματούλα Αλεξάνδρου, αρχαιολόγος: Φθιώτιδες Θήβες: το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της πόλης

Έλσα Νικολάου και Εύη Μέρμηγκα, ΜΑ αρχαιολόγοι: Στερέωση, αποκατάσταση και νάδειξη αρχαίου θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών. Παρουσίαση των νέων αρχαιολογικών δεδομένων. Προκαταρκτικά συμπεράσματα.

Άρης Παπαγιάννης και Κατερίνα Βουλγαράκη, ΜΑ αρχαιολόγοι: Αρχαίο θέατρο Φθιωτίδων Θηβών. Προετοιμασία των αναστηλωτικών εργασιών – νέα αρχιτεκτονικά ευρήματα.

Ελένη Τσιγκάλη, πολιτικός μηχανικός: Μελέτες στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης.

Τσάμης Μάκης, Δημοτικός Σύμβουλος Βόλους και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ»

Μπένος Σταύρος, πρόεδρος Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ»: Το δύσκολο μονοπάτι της ανάδειξης του Αρχαίου θεάτρου των Μικροθηβών ως ένας ύμνος στις συνέργειες.

 

Λίγα λόγια για το Θέατρο Φθιωτίδων Θηβών και τα έργα ανάδειξής του

Το θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών είναι χτισμένο σε πλαγιά φυσικού λόφου μέσα στον πολεοδομικό ιστό της αρχαίας πόλης. Βρισκόταν δίπλα στο τείχος, κοντά στην αρχαία αγορά σε θέση ιδανική που εξασφάλιζε πολύ καλή ακουστική και θέα προς τον Παγασητικό κόλπο. Το μνημείο θεμελιώθηκε στα ρωμαϊκά χρόνια και εκτιμάται ότι είχε μέγιστη χωρητικότητα 2.500 θεατών περίπου.

Αποτελεί μέρος του δικτύου της πολιτιστικής διαδρομής Θεσσαλίας. Έχει ενταχθεί στο εγκεκριμένο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020 που προβλέπει την υλοποίηση Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (Ο.Χ.Ε) σε μια Διαδρομή Πολιτισμού – Τουρισμού στη Θεσσαλία. Το θεματικό αντικείμενο της Ο.Χ.Ε. είναι η αξιοποίηση της πολιτιστικής ή και της φυσικής κληρονομιάς, προκειμένου να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης τόσο για τις ίδιες τις περιοχές που θα αφορά, όσο και για ολόκληρη την Περιφέρεια.

Το 2021 με σύμφωνη γνώμη του ΥΠΠΟ και τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας εντάχθηκε η Πράξη «Στερέωση, αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαίου Θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών», στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας πραγματοποιεί εργασίες αναστήλωσης του μνημείου.

Σκοπός της ημερίδας είναι η ενημέρωση των φορέων και του κοινού για την πορεία υλοποίησης του έργου, καθώς και τα νέα αρχαιολογικά και ιστορικά στοιχεία που προέκυψαν από τις εργασίες τεκμηρίωσης του μνημείου.


Σχετικά Άρθρα

Φιέστα τίτλου για τον ΑΣ Μικροθηβών!

Φιέστα τίτλου για τον ΑΣ Μικροθηβών!

Η διαδρομή του Αθλητικού Συλλόγου Μικροθηβών στο τοπικό μας ποδόσφαιρο έχει συμπληρώσει σαράντα χρόνια αλλά ο…
Nέος ιερέας στον Αγιο Γεώργιο Μικροθηβών

Nέος ιερέας στον Αγιο Γεώργιο Μικροθηβών

Νέος ιερέας λειτουργεί εδώ και λίγες ημέρες στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στις Μικροθήβες. Όπως είπε…
Nίκη τίτλου για Μικροθήβες! Το φωτορεπορτάζ του αγώνα

Nίκη τίτλου για Μικροθήβες! Το φωτορεπορτάζ του αγώνα

Οι Μικροθήβες νίκησαν 3-1 τον Τοξότη Β’ και μία αγωνιστική πριν το τέλος κράτησαν τη θέση…