• 11 Νοεμβρίου, 2023

Οι αποζημιώσεις αγροτών και κτηνοτρόφων στη συνάντηση με τον ΥΠΑΑΤ Λευτέρη Αυγενάκη

Οι αποζημιώσεις αγροτών και κτηνοτρόφων στη συνάντηση με τον ΥΠΑΑΤ Λευτέρη Αυγενάκη

Συνάντηση με τον υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, είχε την Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023 στο ΥΠΑΑΤ, ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, με τους βουλευτές Καρδίτσας Γιώργο Κωτσό και Τρικάλων Θανάση Λιούτα παρουσία του γενικού γραμματέα Γιώργου Στρατάκου, κατά την οποία εξετάστηκαν ενδελεχώς τα ζητήματα αποζημιώσεων αγροτών και κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η προκαταβολή των αποζημιώσεων (πραγματοποιήθηκε ήδη σταδιακά από την 8η Νοεμβρίου για τους κτηνοτρόφους) οι οποίες θα είναι υψηλότερες από κάθε προηγούμενη φορά.

Η ενίσχυση του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ με 150 εκ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό διευκολύνει την ολοκληρωμένη αποζημίωση αγροτών και κτηνοτρόφων σχεδόν στο σύνολο της ζημιάς.

Επιπλέον, η αξιοποίηση του μέτρου 5.2 του ΠΑΑ με ταμείο 50 εκ. ευρώ τους επόμενους μήνες θα οδηγήσει στην πλήρη αποκατάσταση των κτηνοτροφικών μονάδων, την αγορά ζωικού κεφαλαίου και την αντικατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού σε ποσοστό 100% με την εξόφληση των σχετικών τιμολογίων από το ΥΠΑΑΤ και πόρους του συγκεκριμένου μέτρου.

Τέλος, ο βουλευτής έθεσε το ζήτημα με την επιδότηση των βοειδών ηλικίας 12-14 μηνών,  διάστημα για το οποίο υπάρχει κενό στις  προβλέψεις της ΚΑΠ, καθώς και το ζήτημα της λίστας των προϊόντων που χρήζουν συνδεδεμένης ενίσχυσης, με την ένταξη νέων δυναμικών καλλιεργειών με προοπτική, για τον παραγωγό και την Εθνική Οικονομία.

Ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, ο υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης και ο γενικός γραμματέας Γιώργος  Στρατάκος, δεσμεύτηκαν να εξετάσουν το αίτημα για την στήριξη και την προώθηση των συγκεκριμένων καλλιεργειών.


Σχετικά Άρθρα

Χρ. Μπουκώρος: Οι ριπές ανέμου έως 103kh/h στα Κανάλια – Ενισχύεται το αίτημα αποζημίωσης δενδροκαλλιεργειών – Αναφορά σε Αυγενάκη

Χρ. Μπουκώρος: Οι ριπές ανέμου έως 103kh/h στα Κανάλια – Ενισχύεται το αίτημα αποζημίωσης δενδροκαλλιεργειών –…

Μετεωρολογικά στοιχεία ενισχύουν το αίτημα αποζημίωσης δενδροκαλλιεργειών Οι ριπές ανέμου έως  103kh/h στα Κανάλια Αναφορά κατέθεσε…
Παρέμβαση του ΥπΑΑΤ στην παρουσίαση της HVA για την Θεσσαλία

Παρέμβαση του ΥπΑΑΤ στην παρουσίαση της HVA για την Θεσσαλία

Την ανάγκη θωράκισης του πρωτογενούς τομέα απέναντι στην κλιματική κρίση, της οποίας την ένταση και τη…
Δωρεάν οι μελέτες για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για τους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας

Δωρεάν οι μελέτες για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για τους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας

Δωρεάν, θα γίνουν και οι μελέτες για τις νέες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στη Θεσσαλία, επισήμανε ο υπουργός…